Skriveni biseri crnogorske obale: kategorije i vrste crnogorskih plaža

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore se potrudilo da mještanima, ali i brojnim turistima dodatno olakša pri izboru savršenog mjesta za uživanje u moru i Suncu – baš po njihovoj mjeri.

Fotografije: JP Morsko dobro

Vodeći se svjetskim trendovima kada je u pitanju organizacija kupališnog prostora, od sezone 2019. uvedene su kategorije i vrste plaža na crnogorskoj obali.

Hotelsko kupalište je kupalište na kojem je pristup gostima van hotela uglavnom ograničen i koja su uređena po najvišim standardima, male gustine i velikog komfora kompatibilno hotelskoj kategoriji.

Porodično kupalište je javno kupalište koje je svojom ponudom i organizacijom pogodno za cjelodnevni boravak roditelja s djecom.

Kupalište za aktivni odmor je javno kupalište koje je namijenjeno za sportske i rekreativne aktivnosti na plaži i u moru. U skladu s vrstama aktivnosti, kupališta za aktivni odmor se dijele na 3 podvrste: Sportsko, rekreativno i adrenalinsko kupalište, kupalište za ronioce i kupalište za kite/wind surfing.

Party kupalište je javno kupalište koje se organizuje u izolovanim područjima i na lokacijama gdje buka ne utiče na okolinu. Imaju mogućnost organizacije zabavnih sadržaja 24h.

Kupalište posebne namjene je kupalište na kojima je dozvoljen pristup samo za određene kategorije posjetitelja. Ono može biti (nudističko/žensko, kupalište namijenjeno dječijim odmaralištima i kupališta namijenjena banjskim lječilištima).

Izletničko kupalište je kupalište do kojeg se može doći jedino morskim putem. Pogodno je za organizovanje izletničkih tura i piknika.

Romantično kupalište je kupalište koje se organizuje na skrovitim dijelovima obale, uglavnom u tihim uvalama. Između ostalog, podrazumijeva ponudu organizacije posebnih programa (vjenčanja, rođendana, vjeridbe, proslave godišnjica).

Kupalište bez plažnog mobilijara je javno kupalište na kojem nije dozvoljeno postavljanje plažnog mobilijara (suncobrana i ležaljki).

Kupalište za kućne ljubimce je javno kupalište koje je namijenjeno za boravak kupača sa svojim ljubimcima (psima). Ovo kupalište se oprema i organizuje uz postavljanje opreme i infrastrukture na plaži za kućne ljubimce (tuševa za ljubimce, posude za vodu i hranu, rekvizite za čišćenje i odlaganje izmeta)

Kupalište sa prirodnim ljekovitim faktorima i wellness sadržajima je javno kupalište koje se oprema i organizuje na mjestima gdje postoje prirodni ljekoviti faktori (ljekovita blata, mineralne vode i slično) za što je neophodno posjedovanje certifikata o kvalitetu.

Nudističko kupalište (FKK) je kupalište posebne namjene koje se oprema i organizuje po posebnim uslovima uz kontrolisan i ograničen ulaz na kupalište za posebne kategorije kupača.

Kupalište namijenjeno dječijem odmaralištu je kupalište posebne namjene koje se organizuje uz stalno prisustvo i nadzor vaspitača. Na ovom kupalištu nije dozvoljeno obavljanje djelatnosti izdavanja plažnog mobilijara (suncobrana i ležaljki).

 

PLAŽA DOBREČ – PORODIČNO

Smještena na jugozapadu poluostrva Luštica, uklesana u stijenama i makiji, plaža Dobreč dostupna je jedino morskim putem. No, to je upravo čini pravim rajem za ljubitelje skrovitih i nesvakidašnjih mjesta, koja svojom ponudom odišu tihim luksuzom.

Duga svega 43 metra, obuhvata pješčanu plažu, malo pristanište za brodove, plažni bar od drveta i kamena i restoran čuven po ribljim specijalitetima. Plaža Dobreč je prvi nosilac prestižnog ekološkog priznanja Plava zastavica u Crnoj Gori. Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je ove godine kategorisalo kao PORODIČNO kupalište.

MALAYA BEACH – ROMANTIČNO

Plaža Malaya je smještena u stjenovitoj obali između popularnih budvanskih plaža Mogren i Jaz. Godinama je bila dostupna samo sa strane more, sve dok Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom nije osposobilo uzanu pješačku stazu kroz obližnje plaže i prirodu.

U hladu divlje vinove loze smješten je mediteranski restoran, a plaža je prekrivena kamenim oblucima. Idealno je mjesto za popodnevno opuštanje uz zalazak Sunca, ali i za cjelodnevni odmor i uživanje uz lagane instrumentale u pozadini. Od ove godine Malya je prepoznata kao ROMANTIČNO kupalište.

BAJOVA KULA – ROMANTIČNO

Atraktivna šljunkovita plaža i drvena ponta uz koju je moguć pristanak manjih brodova skrivena je u mjestu Dražin vrt. Ako krenete kotorskom rivijerom od Persta ka Orhovcu, lokaciju ćete prepoznati po malenom utvrđenju, po kojem se danas zove ova plaža – Bajova kula.

Danas je omiljeno izletište Kotorana, obogaćeno modernim plažnim barom i gastro ponudom vrhunskog kvaliteta. Namijenjena je ljubiteljima romantike.

ŽENSKA PLAŽA – NUDISTIČKA

U najjužnijem crnogorskom gradu Ulcinju, u hladu Borove šume, nalazi se ženska plaža, koja je zbog svojih prirodnih karakteristika i ljekovite sumporne vode pune minerala oduvijek rado bila preporučena ženskoj populaciji.

Tako i danas, od maja do oktobra, na plažu mogu doći isključivo žene, a najljepši doživljaj je rano ujutru, kada se najbolje osjećaju mirisi guste borovine i mineralne vode. Ovoj nesvakidašnjoj plaži dodatnu tajnovitost daje obližnja pećina, bogata školjkama i modro tirkiznom vodom. U Atlasu crnogorskih plaža i kupališta, ovaj jedinstveni predio mapiran je kao plaža POSEBNE NAMJENE – NUDISTIČKA!

OSTRVO SVETI NIKOLA – IZLETNIČKO

Ostrvo Sveti Nikola ili Školj je najveće crnogorsko ostrvo. Prostire se na 47 hektara i na gotovo 2 km dužine, a od Starog grada u Budvi udaljeno je nešto više od 1 km. Ime je dobilo po istoimenoj crkvi i zaštitniku pomoraca – Svetom Nikoli. Ostrvo je bogato s tri prelijepe šljunkovito-pjeskovite plaže ukupne dužine 840 metara i preko nekoliko manjih divljih plaža.

Ponuda je na ostrvu je raznolika, od nekoliko romantičnih kupališta s malim tradicionalnim restoranima, do potpune izolovanosti i intimnosti kakvu nude IZLETNIČKE destinacije.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content