Vatikan i njegovo bogatstvo

Biti u Rimu a ne posjetiti Vatikan i njegove muzeje, kao da niste ni bili u Rimu-reče vodič u toku putovanja kroz Italiju, što nam je u prvom redu ličilo na neku otrcanu izreku, ali dobro, ipak odlučujemo posvetiti  jedan dan najmanjoj državi-gradu na svijetu. Da bi došli do Vatikana možete koristiti bilo koje prijevozno sredstvo, a mi smo izabrali metro, čija karta košta 1.50 euro. Nakon par minuta vožnje (osim brzine sve ostalo podsjeća na sarajevski tramvaj, gužva, držanje za zglobove i džeparoši)  stižete na željenu destinaciju. 

Fotografije i tekst: Merima Leka

Vatikan je osnovan Lateranskim ugovorom 1929. godine sa Papom na čelu, kao apsolutnim monarhom. Površina države iznosi oko 0,44 km2 sa 800 stanovnika. Čitav grad je ustvari muzej, na svakom koraku je jedna isklesana, ispisana priča povijesti. Srce grada je Bazilika Sv. Petra i trg Sv. Petra, što je ujedno i sinonim grada, sa obeliskom  iz Neronove arene. Da bi ste posjetili Vatikanske muzeje, jednu od najstarijih ostavština na svijetu, koje se nalaze unutar zidina Vatikana potrebno je da izdvojite 12 eura za samostalan obilazak, ukoliko želite vodiča na maternjem  jeziku izdvojit ćete i do 30 eura.

U Vatikanske muzeje ulazi se iz Vatikanske aleje. Najveća kolekcija neprocjenjivih antikviteta i umjetnina na svijetu iz grčko-rimske epohe nalazi se u muzeju Pio Clementino i muzeju Chiaramonti. No, najveća kolekcija talijanskih i europskih slika se čuva u 18. soba vatikanske pinakoteke.

U Galeriji kipova susrest ćete se sa kipom Praksitelov Apolon Saurokton, te vidjeti  reljef  Uspavana Arijadna na kojemu Arijadna, napuštena od Tezeja, spava u nemirnoj pozi. Dvorana životinja sadrži reprodukcije velikog broja životinja u mramoru, dok je u Okrugloj dvorani podni mozaik pronađen u Otricoliju, kolosalni Antonijev kip iz Palestrine, ali veličanstvena porfirna posuda, promjera gotovo 4 metra, najbogatiji i najraskošniji je izložak ove galerije.

Pape, kao ljubitelji umjetnosti su stoljećima obogaćivale svoje kolekcije, i vremenom angažovali istaknute umjetnike renesanse kao što su Mikelangelo, Boticeli, Leonardo da Vinci.

U svom radu kao slikara, kipara, arihtekte Mikelangelo je obilježio  epohu renesanse. Koristeći se različitim slikarskim tehnikama oslikao je svod Sikstinske kapele: stvaranje svijeta, Adama i Eve, Raj, protjerivnaje iz Raja. U toku rada od četiri godine Mikelangelo bi se zatvarao u Sikstinsku Kapelu te dozvoljavao samo papi ulazak. Pred kraj života biva angažovan da oslika čitavu stranu Kapele, na kojoj Mikelangelo oslikava Strašni sud. Obzirom da je dugo radio na skelama u nepravilnom položaju, nakon završetka radova hodao bi sa ukočenom podignutom glavom. Mikelangelo je živio kao tvrdica, najmanje novca je trošio za život, nije se ženio, njegova ostavština je iznosila oko 9 miliona eura. Nakon smrti, pokopan je u Vatikanu, da bi kasnije njegov nećak iskopao njegovo tijelo i zakopao ga u Firenci, gradu njegove mladosti. Karakterisitka Mikelangelovih figura je nagost, zbog čega je i sam kritikovan od strane Pape, stoga,  gdje god vidite nagu skulpturu, sliku, navjerovatnije da je Mikelangelovih ruku djelo.

Nakon muzeja slijedi obilazak Bazilike sv. Petra, izgrađene na ostacima prvobitne bazilike, na mjestu mučenistva Sv. Petra, jednog od dvanaest Isusovih apostola. Pri izlasku susret ćete se sa svetim vratima, iza kojih se nalaze papine odaje. Obzirom da smo u posjeti bili za vrijeme abdiciranja Pape Benegdikta, švicarsku stražu smo susreli tek na trgu sv. Petra. Mladići su obučeni da čuvaju i štite Svetog oca, iako ozbiljni i namršteni, uspjeli smo im izmamiti osmjeh.

Sam Trg je stjetište različitosti. Susrest ćete simpatične Kineze, koji će za dobru fotografiju pokazati bicepse, tricepse,  i u zanimljivim pozama prezentirati zemljacima gdje se putovalo, potom Britanace koji u želji  za odmorom leže na pločnicima. Vidjet ćete i neko svešteno lice kako posjetiocima Vatikana, (naravno onom ko je raspoložen slušati narednih devedeset minuta) objašnjava smisao vjere, Raja i Pakla, kao i starije stanovnike Vatikana, koji će za odmor duše izabrati tranzistor, te zvukove Rihanninog novog hita Shine bright likea diamond.

Na kraju, jedan dan koji smo halaili za obilazak najmanje države na svijetu je dovoljan tek toliko da ostanete pod utiskom!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content