Britanski Express o Sarajevu: Prelijepi evropski grad bez gužve jedna od najjeftinijih destinacija u 2024.

“Slabije posjećeni evropski grad jedan je od najjeftinijih ovogodišnjih odmora s obrokom od tri slijeda koji koštaju samo 10 funti”, navodi putnički reporter britanskog magazina Express Esther Marshall u uvodu svog teksta.

Foto: Depositphotos

“Volite li istraživati nove destinacije? Prekrasan grad u Bosni i Hercegovini mogao bi biti savršeno mjesto za istraživanje u 2024. godini”, piše Marshall navodeći kako je prema riječima stručnjaka za putovanja u Eurochange-u, Sarajevo, glavni grad Bosne, jedna je od ovogodišnjih najjeftinijih destinacija za odmor.

Iz Eurochargea su otkrili da povratni letovi sa londonskog aerodroma u julu koštaju samo 48 funti, dok obrok od tri jela u glavnom gradu Bosne košta samo 10 funti.

Laura Evans-Fisk iz Eurochangea rekla je: “Sarajevo je poznato kao ‘evropski Jerusalem’ i ima jednu od najrazličitijih kultura na kontinentu, što ga čini jednim od najintrigantnijih gradova koje možete posjetiti. To je jedno od rijetkih mjesta gdje možete posjetiti džamiju, katoličku crkvu, pravoslavnu crkvu i sinagogu na jednom mjestu.”

Ušuškan unutar dugačke, tanke doline i okružen šumovitim planinama, grad ima savršenu pozadinu.

„Njegova široka mješavina kulturnih utjecaja znači da je i njegova arhitektura apsolutno prelijepa, a restoranska scena je eklektična mješavina turske i bosanske ponude inspirirane jedna drugom. A s prosječnim cijenama od samo 10 funti po osobi za obrok od tri slijeda, vrijedit će vašeg novca.”

“Turisti mogu istražiti kaldrmisane ulice Baščaršije, stare sarajevske čaršije, i pronaći prodavnice antikviteta i suvenira“, navodi se u tekstu i dodaje kako je Baščaršija kao tradicionalno područje jedno od najboljih mjesta za kušanje domaće hrane poput bureka, baklave ili dolme.

“Turisti mogu posjetiti i Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida kako bi se prisjetili onih koji su ubijeni tokom rata 1990-ih. Muzej se ne preporučuje za malu djecu.

Sa Žute tabije turisti mogu dobiti odličan pogled na grad, a na vrhu se nalazi i bar”, naveo je Marshall.

Marshall u tekstu piše i da ako želite produžiti svoje putovanje u BiH, zašto ne posjetiti Mostar, jedan od najljepših gradova Evrope?

“Udaljen je dva sata vožnje od glavnog grada ili putovanje traje oko dva i po sata javnim prevozom”, navodi britanski Express.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content