Dan i noć muzeja – kakav je program i gdje je sve besplatan ulaz

Zvanično od 1977. godine, Međunarodni savjet muzeja (ICOM) svake godine organizuje “Međunarodni dan muzeja”, koji simbolizira jedinstven trenutak za međunarodnu muzejsku zajednicu. Svake godine se širom svijeta sve više muzeja priključuje obilježavanju ove manifestacije, tako da je, na primjer, prošle 2023. godine na istoj učestvovalo više od 37.000 muzeja iz oko 158 zemalja svijeta.

 
Foto: Furaj.ba

Ovogodišnja tema manifestacije “Međunarodni dan muzeja” koja će u BiH biti obilježena u subotu, 18. maja glasi: “Muzeji, obrazovanje i istraživanje” (Museums, education and research), kojom se naglašava ključna uloga kulturnih institucija u pružanju holističkog obrazovnog iskustva. Također, ovaj dan se zalaže za svjesniji, održiviji i inkluzivniji svijet.

Donosimo vam program muzeja koji su najavili obilježavanje ove manifestacije:

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH 

Muzej prati život i rad bosanskohercegovačkih autora i autorica svih nacionalnosti i konfesija i svjedoči o životu raznovrsnom i zanimljivom, punom strašnih i teških udaraca, ali i o velikoj produkciji kakva se rijetko viđa. 

U subotu je pripremio sljedeći program:

  • Besplatan ulaz u Stalnu postavku Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH do PONOĆI. U Stalnoj postavci prikazani su izabrani eksponati iz zbirki deset bosanskohercegovačkih pisaca i devet bosanskohercegovačkih pozorišnih umjetnica i umjetnika. Riječ je o eksponatima poput originalnog rukopisa djela “Na Drini ćuprija” Ive Andrića, originalnog rukopisa “Derviš i srmt” Meše Selimovića te eksponatima iz zbirki Isak Samokovlija, Mak Dizdar, Zija Dizdarević, Branko Ćopić, Reihan Demirdžić, Jelena Kešeljević, Jolanda Đačić, Safet Pašalić i drugima.
  • Obilazak galerije Mak i izložbe fotografija “Journey to Infinity” autora Zorana Milišića koje su nastale na njegovom putovanju kroz Nepal, Tibet i Himalaje.
  • Prezentacija digitalnih arhivskih praksi kroz interdisciplinarni pristup i regrutacija volontera studenta različitih akademskih disciplina.
  • U periodu od 10 do 15 sati zainteresirane posjetiteljke i posjetitelji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine imat će priliku informisati se o procesu digitalne transformacije kroz koji trenutno prolazi naš Muzej.
Projekat će predstaviti voditeljice procesa digitalizacije Đana Kukić i Ifeta Lihić zajedno sa studenticama i studentima sa odsjeka za Komparativnu književnost i informacione nauke.
 
Čekaju Vas besplatna kafa i prigodni pokloni!
 
 
 
Zemaljski muzej BiH

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine nalazi se u Sarajevu i najstarija je muzejska institucija u BiH, osnovana 1. februara 1888. godine, za vrijeme Austro-Ugarske vladavine. 

Muzej je pozvao prijatelje i posjetioce da zajedno obilježe “Međunarodni dan i Evropsku noć muzeja 2024”, u subotu, 18. maja u periodu od 10 do 22 sata.

Muzej Sarajeva

Muzej Sarajeva osnovan je 1949. godine sa zadatkom da prikuplja, proučava, čuva, publikuje i prezentira društvenu, ekonomsku i kulturnu historiju Sarajeva od najstarijih vremena do danas.

Depandansi ovog muzeja jesu:

 

Noć muzeja u Muzeju Sarajeva

Historijski muzej BiH

Historijski muzej BiH je jedini muzej koji tretira kompletnu historiju Bosne i Hercegovine od njenog prvog spominjanja u historijskim izvorima (949. godine, Konstantin VII Porfirogenet) do savremene i nezavisne Bosne i Hercegovine.

Pogledajte program najavljen za subotu:

Muzej ratnog djetinjstva

Muzej ratnog djetinjstva otvoren je u Sarajevu u januaru 2017. godine. Čuva kolekcije ličnih predmeta, priča, audio i videosvjedočenja, fotografija, pisama, crteža i drugih dokumenata koji dočaravaju jedinstveno iskustvo odrastanja u ratu.

U subotu organiziraju književno veče povodom Međunarodnog dana muzeja! U programu učestvuju: Aida Šečić Nezirević, Almir Imširević i Lamija Begagić (moderatorica) 
 
Tom prilikom Aida Šečić Nezirević i Almir Imširević će čitati svoje priče nastale u sklopu projekta forumZFD “Trenutak kad je meni počeo mir”. Nakon čitanja oni će razgovarati sa književnicom i urednicom Lamijom Begagić o važnosti i različitim prezenacijama teme mira u savremenoj bosanskohercegovačkoj i regionalnoj književnosti. 🕊️
📆 18.05.2024.
🕢 19.30 – 21.00 h
🏠 Muzej ratnog djetinjstva, Logavina 32
❗Napomena: S obzirom na veličinu prostora broj mjesta je ograničene, te vas molimo da prijavite svoj dolazak ➡️ https://bit.ly/44FihbX
 
Za sve dodatne informacije možete ih kontaktirati na brojeve telefona 061/573-040 ili 063/930-571 (Viber, WhatsApp).
Olimpijski muzej Sarajevo; Foto: Kenan Uštović

Olimpijski muzej Sarajevo

Ostvarujući partnerstvo s renomiranim književnikom Ibrahimom Spahićem Olimpijski muzej u Sarajevu predstavlja svoj program u sklopu Međunarodnog dana muzeja. Centralna tačka programa bit će izložba plakata autora Ismara Mujezinovića, čija se svečana otvorenja planira u 12:00. U realizaciju muzejskog programa uključene su različite srednje škole i njihovi maturanti. Ugostiteljska srednja škola će demonstrirati kulinarske sposobnosti putem pripreme deserata, muzička srednja škola pridonijet će atmosferi događaja izvođenjem mini koncerta. Posebno se ističe partnerstvo s Katoličkim školskim centrom i Bošnjačkom gimnazijom, čije će sudjelovanje obogatiti program i omogućiti stvaranje veza između muzeja i mladih generacija. Osim toga, planirana je i muzejska šetnja, koju će voditi sam Ibrahim Spahić.
Ulaz na sve događaje je besplatan, a organizator ovih manifestacija je ICOM BiH u koordinaciji s bosanskohercegovačkim muzejima.

Franjevački muzej i galerija Gorica u Livnu

Franjevački muzej i galerija Gorica Livno kompleksna je ustanova u kojoj se čuva kulturno-historijska baština od antičkih razdoblja do novijega doba. 

S obzirom na to da ove godine obilježavaju 50. godišnjicu smrti našeg velikog slikara Gabriela Jurkića, kroz više muzejskih aktivnosti prisjetit će se na njegov plodonosan život i umjetničko stvaralaštvo.
 
Za ovogodišnji Međunarodni dan i Europsku noć muzeja Franjevački muzej i galerija Gorica – Livno u suradnji sa akademskom slikaricom Mayom Puđom, u petak 17. maja, organizira edukativnu likovnu radionicu, sip&paint, u kojoj će polaznici moći na svoj način reinterpretirati Jurkićeva djela i okušati se u slikanju impresija.
Radionica će imati limitirani broj sudionika stoga požurite s prijavama kod Puđa Maya. U petak, 17. maja muzej će za posjetitelje biti otvoren od 18.00-00.00 sati.
Ulaz u muzej je besplatan, a možete iskoristiti i prigodu za kupnju muzejskih publikacija uz prigodan popust.

Gabriel Jurkić franjevcima u Livnu ostavio dio svoje umjetničke ostavštine

Franjevački muzej u Jajcu

Franjevački muzej Jajce smješten je u prostorijama Franjevačkog samostana sv. Luke u Jajcu, koji je izgrađen krajem 19. stoljeća. Muzej je po prvi put za javnost otvoren 1905. godine, a danas njegov fundus čine eksponati arheološke, etnološke, sakralne te srednjovjekovne zbirke.

Dan i noć muzeja će obilježiti od 17. do 19. maja 2024. godine u vremenu od 18 do 22 sata, uz slobodan ulaz i besplatno vođenje.

Muzej savremene umjetnosti RS i Muzej RS-a

U subotu, 18. maja od 20 do 24 sata Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske obilježava evropsku Noć muzeja 2024.

Kompletan program možete pogledati na ovom linku.

Muzej RS-a će predstaviti “Zlatno doba rock’n’rolla”.

Centar za kulturu Gradačac

Centar za kulturu dakle, od 1965. godine ima djelatnosti: bibliotekarstvo, informisanje, muzejska zbirka i organizacija kulturnih dešavanja (filmske projekcije, pozorišne predstave, koncerti i druge priredbe). Veliki uticaj na razvoj Centra za kulturu su imali „Kikićevi susreti“, književna manifestacija, koja je pokrenuta 1973. godine.

Muzej “Stara Hercegovina” Foča

Muzej „Stara Hercegovina“ u Foči obilježit će u subotu Noć muzeja.

Posjetioci će moći uživati u zanimljivim sadržajima posebno pripremljenim za ovu priliku u periodu od 18 do 23 sata.

“Program počinje koncertom Muzičke škole, bit će nastavljen radionicama za djecu. Posjetioci će moći da pogledaju naše stalne postavke i gostujuću izložbu ,’Jovan Dučić – svom milom Trebinju – tragom jedne vizije’ iz Muzeja Hercegovine iz Trebinja”, najavljeno je iz fočanskog Muzeja.

U okviru Noći muzeja, koju muzej u Foči obilježava deseti put pridružujući se velikoj evropskoj porodici muzeja, pred posjetiocima će se naći i videoprezentacija muzeja i turističkih potencijala Foče.

Kapetanova kula i turbe u Bihaću

Muzej Unsko-sanskog kantona

Kao i svake godine JU Muzej Unsko-sanskog kantona se priključuje obilježavanju Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja, a u okviru ovog događaja, Muzej Unsko-sanskog kantona organizuje posjetu s besplatnim ulazom u Kapetanovu kulu od 18 do 21 sat.
 
Posjetioci će imati priliku da bolje upoznaju bogatu kulturnu baštinu Unsko-sanskog kantona, a ovaj događaj je dio šire inicijative koja ima za cilj promovisanje muzeja i njihovih zbirki širom Evrope, te jačanje svijesti o značaju kulturne baštine.

Muzej farmacije BiH

Ulaz u Muzej farmacije BH u subotu, 18. maja 2024. godine, besplatan je za sve posjetioce povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja.
Muzej je otvoren za posjete od 10 do 18 sati.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content