Jajce: Kroz kraljevske oči

Prije vas ulicama Jajca koračali su kraljevi. U svečanim odorama, s dugim plaštevima uokvirenim zlatnim nitima, gledali su u pejzaže koji oduševljavaju svakog ko u grad dođe. I danas je kraljevskog garda, s nekom dušom drevnom i starinskom koju ćete najbolje upoznati ako se zaputite u otkrivanje njegovih 30 nacionalnih spomenika.

Autorica: Semra Hodžić

Stara tvrđava

U šta li je kralj gledao kada se jutrom budio na staroj tvrđavi? Katkad u vode koje okružuju Jajce, u vrhove Huma ili Ranče, ili u grad što se prema Plivi spušta, ili ne znajući – prema mjestu gdje će mu kosti spustiti. I danas se sa ove srednjovjekovne tvrđave pruža najljepši pogled – isprva na starinske bosanske kuće, na Sahat-kulu, pa dalje sve do pravoslavne Crkve Presvete Bogorodice i Franjevačkog samostana u kome se čuvaju kosti posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. U blizini tvrđave je i krunisan – u Crkvi sv. Marije (Fethija, odnosno Sultan Sulejmanova džamija) sa Zvonikom sv. Luke koji predstavljaju značajan spomenik kulture. Dok ulazite na tvrđavu osjećat ćete se kraljevski, jer prolazite pored portala sa grbom porodice Kotromanić iz 15. stoljeća, jedini sačuvani kraljevski portal u BiH. Taj pogled nemojte propustiti doživjeti!

Foto: Samed Žužić

Sav je na kamenu i od kamena i zato je trajan i vječan – a ono što prolazi jeste samo vrijeme i vode Plive i Vrbasa.

Crkva isklesana u stijeni

Prije nego što se spustite sa stare tvrđave, obiđite čuvene katakombe! Riječ je o podzemnoj crkvi isklesanoj u stijeni prije više od 600 godina. Katakombe su izgrađene po nalogu vojvode Hrvoja Vukčića Hrvatinića, kao mjesto posljednjeg počivališta njegove porodice. Osvjetljenje su malim lampama i dok ne zavirite u njih nećete vidjeti koliko zanimljivosti kriju.  Kao i tvrđava zaštićene su kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a posjete su omogućene svaki dan, a cijena ulaza je 2KM.

Blago koje nas je othranilo

Da bi kraljevstva opstajala i gradovi se širili, valjalo je misliti kako se prehraniti. Kako bi mljeli žito i pšenicu, na vodama su se gradile vodenice. Na rijeci Plivi danas ih je sačuvano dvadesetak, a mještani ih zovu Mlinčići. Prizor je to koji je nekada bio na razglednici Austrougarske. Drvene vodenice, vode koje u kaskadama padaju, uređeni park s klupama, ljetni bar, zelenilo, patkice, mjesto je to koje vas neće ostaviti ravnodušnim. Nalaze se u neposrednoj blizini Plivskih jezera, te su kao jedinstven kulturni krajolik zaštićeni kao nacionalno blago BiH.

Foto: Depositphotos

Najstariji nacionalni spomenik

Najstariji nacionalni spomenik u Jajcu je Mitrej, hram – spelej izdubljen u stijeni. Jedinstven je to reljef koji prikazuje boga Mitru odjevenog u perzijsku nošnju, s ogrtačem koji leprša, kako jednim koljenom naliježe na bika i lijevom rukom ga drži za gubicu, dok mu desnom rukom zabija nož u srce. Oko hrama je izgrađen objekat od stakla što je učinilo reljef dostupnim svim posjetiocima i bez obaveznog ulaska. Ukoliko poželite ući u objekat, pozovite ili se obratite direktno Etno muzeju Jajca!

Foto: JU Agencija Jajce

Kontakt: (0)30 658 268

Otkud toliki spomenici?

U svakom dobu ko god je prošao kroz Jajce, svoj trag je zametnuo i nešto mu je u amanet ostavio. O prastarom životu u Jajcu svjedoči rimokatoličko groblje, o srednjem vijeku gradska tvrđava, zidine starog grada Komotina, Vinca i crkvi poput Presvete Bogorodice. Osmanlije su Jajcu dale konačan izgled, ovakav kakvog ga danas znamo – pod bedemima tvrđave stare bosanske kuće: Burića, Kapetanova, Omerbegova…, a onda džamije: Esme Sultanije, Dizdareve… Svaka svoju priču priča. Austrougari su grad modernizirali, dajući mu zgrade finansija, stare osnovne škole, željezničke stanice, Saračeve kuće… A za vrijeme bivše Jugoslavije izgrađen je i Dom AVNOJ-a, jedan od malobrojnih muzeja u Evropi posvećen antifašizmu kao svjetskoj pojavi i mjestu gdje je prije osam decenija stvorena Federativna Jugoslavija. 


U Jajcu ima mnogo spomenika, ali je njih 30 prepoznato i zaštićeno kao nacionalno blago BiH. Većinu ih možete obići tokom jedne šetnje.

Fotografije ustupila JU “Agencija Jajce”!

Zato što jedan članak nije dovoljan…

10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI JAJCE

PROŠETAJTE VIRTUELNO KROZ KRALJEVSKO JAJCE

ZA SAVRŠENE USPOMENE IZ JAJCA

JEDINSTVENA ATRAKCIJA: ZIPLINE PREKO VODOPADA U JAJCU

ĆAMIL SIJARIĆ: NIJEDAN GRAD U BOSNI NIJE TOLIKO LIJEP NI BOSANSKI KAO ŠTO JE JAJCE

POSJETILI SMO OČARAVAJUĆE OKRUŽENJE JAJCA – PLIVSKA JEZERA I VODENICE

UVJERILI SMO SE ZAŠTO JE JAJCE NA LISTI NAJLJEPŠIH MALIH GRADIĆA NA SVIJETU

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content