Njemačka državna TV snimila dokumentarac o BiH

Njemački javni emiter ARD objavio je dokumentarac o Bosni i Hercegovini.

Foto: Fotobaza

Autori dokumentarca Nina Heins i Felix Leichum zabilježili su svoj put kroz našu zemlju koju opisuju kao spoj “Orijenta i zapada”, u okviru serijala “Kommt auf die Bucket List” gdje spomenuti dvojac predstavlja destinacije širom svijeta.

“Još uvijek gotovo netaknuta masovnim turizmom, Bosna i Hercegovina je idealna destinacija za istraživanje. Netaknuta priroda, bezbroj vodopada i glavni grad Sarajevo, gdje se susreću Orijent i zapad – zemlja jugoistočne Evrope na Balkanu nudi mnogo raznolikosti”, navodi se u opisu dokumentarca.

Heins još na početku dokumentarca navodi da su istaknuli najvažnije turističke atrakcije, a svoj put su započeli u Mostaru odakle su posjetili Livno, potom Sarajevo, Nacionalni park Una, Travnik, Neum te Nacionalni park Sutjeska.

Govorili su o Starom mostu, upoznali jednog od mostarskih skakača te pokazali kako izgleda njegova priprema za skok, a kao najveće iznenađenje – i sama Nina okušala se u skakanju u Neretvu, ali s puno manje visine. Posjetili su i vodopad Kravice, a potom i Livno kako bi snimili divlje konje.

Glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo su opisali kao mjesto susreta istoka i zapada, ali istovremeno i mjesto koje leži na historiji ističući mjesto atentata Franza Ferdinanda te potom podsjećajući na rat ’90ih i pojašnjavajući šta su “sarajevske ruže”.

Zatim je uslijedila posjeta Lukomiru, Travniku i Plavoj džamiji, a nakon posjete kraljevskom Jajcu Nina je kazala da joj je tada bilo jasno zašto BiH zovu “zemljom vodopada”.

Pogledajte dokumentarac na videu ispod!

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content