Stećci – na listi svjetske baštine UNESCO-a

BiH Bucket List Challenge

Izazov #95 – Dotakni svjedoke bh. historije

Stećci su srednjovjekovni kameni nadgrobni spomenici koji se pojavljuju u periodu između 12. i 16. stoljeća na teritoriji stare bosanske države. S obzirom na to da predstavljaju jednu od najzanimljivijih i najznačajnijih pojava u umjetnosti srednjovjekovne Bosne zbog svojih oblika, ornamenata, epitafa, dimenzija i brojnosti, prepoznati su kao jedinstveni spomenici zbog čega su uvršteni na listu svjetske baštine UNESCO-a. 

 

 

Nekropola Radimlja na ulazu u Stolac, Foto: Samir Zahirović

U našoj zemlji ima ukupno oko 60 hiljada stećaka, a na listi se nalazi 30 nekropola, od kojih se 22 nalaze na teritoriju Bosne i Hercegovine, dok se po tri nekropole nalaze na području Srbije i Crne Gore, a dvije na teritoriju Hrvatske.

Izdavajamo neke od nekropola koje se nalaze na ovoj listi…

Radimlja, Stolac 

Nekropola Radimlja, udaljena 2 km od Stoca, jedno je od najzagonetnijih i najinteresantnijih nalazišta u ovoj zoni. Tu se nalazi nekoliko desetina “stećaka”, koji predstavljaju bogumilske nadgrobne spomenike

Zašto baš na Radimlji tolika skupina stećaka? Odgovor na ovo pitanje možda se krije i u činjenici da se sjeverozapadno od ove nekropole nalazi selo Ošanjići sa starom crkvom i dvije kamene stolice iz srednjeg vijeka. Na crtežima vidimo jelene i srne, od oruđa luk i strijelu (karakteristično za grobove ratnika), potom scene lova, kola i turnira, motivi arkada i slično. Različitog su oblika i dimenzije i na ovom lokalitetu nalazi se 133 stećka.

Boljuni, Stolac

Pored Radimlje, najpoznatija je nekropola Boljuni koja se nalazi na ivici malog polja u istoimenom selu, desetak kilometara od Stoca. Kako se na njoj nalaze 273 spomenika, ona se smatra jednom od najvećih do sada pronađenih nekropola stećaka.

I dok se nekropola Radimlja ističe bogatstvom, raznovrsnošću i visokom kvalitetom izrade reljefnih motiva, nekropola u Boljunima ističe se velikim brojem natpisa – 19 (7 posto), što je po broju natpisa na prvom mjestu u Bosni i Hercegovini. Na boljunskim je stećcima najčešći ukras križ, a potom povijena lozica sa trolistom (motiv je karakterističan za cijelu Hercegovinu, a ovdje se pojavljuje prilično često), štit s mačem, kao i rozete, potom razne bordure, polumjesec, scene lova, turniri, kola itd.

Maculje, Novi Travnik

 

Nekropola stećaka Maculje; Foto: Općina Novi Travnik

U narodu poznata kao Kameni svatovi, nekropola stećaka Maculje, nalazi se na dvadesetak kilometara od Novog Travnika, na lokalitetu Rostovu. Nalazi se na putu Novi Travnik – Gornji Vakuf a do nje je, dobro održavanim putevima, moguće doći i
biciklom. 

Na nekropoli se nalazi 101 stećak i 16 takozvanih stećaka krstača ili križeva. Izrađeni su od krečnjaka i poredani u redove. Historičari je smatraju jednom od najvećih u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Kao i o drugim nekropolama, i oko ove se postavljaju pitanja porijekla stećaka i kojem pripadaju, kakve poruke nose njihovi zapisi… Više je legendi probalo odgonetnuti ili dati svoju verziju “porijekla” nekropole.

Dugo polje, Blidinje

 

Foto: Dženad Džino

Park prirode Blidinje osim svoje prekrasne prirode ima štošta ponuditi i ljubiteljima historije. Pa tako na području Blidinja možete vidjeti pet obrađenih nekropola sa ukupno 244 stećka. Najznačajnije nekropole su Dugo polje i Risovac, a od ostalih se ističu nekropole Bare, Ponor, Barzonja i Jezero.

Nekropola Dugo polje jedna je od 30 nekropola koje su 2016. godine proglašene Svjetskom baštinom UNESCO-a. Prije toga, 2004. godine nekropola je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Prema Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika lokalitet sadrži ukupno 150 stećaka, od čega su 72 ploče, 59 sanduka 14 visokih sanduka, 4 sljemenjaka sa postoljem i 1 sljemenjak bez postolja. Ukupno su 32 primjerka ukrašena, a najčešći motivi su rozete, polumjesec i križ. Od figuralnih prikaza ističu se scene lova, kola, turnira i fantastičnih životinja. Svojom očuvanošću i ljepotom posebno se ističe stećak broj 15 na kojem su prikazani viteški dvoboj i kolo. Do nekropole je dosta lako stići s obzirom na dobru saobraćajnu signalizaciju, a i pristupni put (manji dio puta je makadam).

Umoljani

 

Foto: Furaj.ba

Na samo 200 metara udaljenosti od ulaza u bjelašničko selo Umoljani, možete pronaći nekropolu stećaka. Ova nekropola sadrži oko 20 nadgrobnih spomenika, poznatih kao stećci. Zanimljivo je da su neki od tih stećaka ugrađeni u temelje jedinstvene džamije u Umoljanima.

Nekropola je i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine kojeg čini više cjelina raspoređenih na lokalitetima Dolovi i Crkvina s lijeve i desne strane puta prije ulaska u selo Umoljane:

 

    • nekropola sa 47 stećaka;

    • nekropola sa 11 starih nišana;

    • zemljom prekriveni ostaci objekta na lokalitetu Crkvina;

    • osamljeni stećak;

    • nekropola sa pet stećaka.

Ostaci drevnih naselja razbacani su oko sela, sa velikim brojem srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika smještenih visoko na hridinama. Većina stećaka izrađeni su od lokalnog kamena, imaju oblik ploče, sanduka i sljemenjaka. Znatan broj stećaka ukrašavaju realistička i simbolička obilježja (tordirana vrpca, dvostruka vrpca od cik-cak linija, linije rađene u vidu reljefnih ispupčenja i udubljenja, loza sa trolistom, loza sa spiralama, stilizirani križ, latinski križ, štit, mač, krug i figuralna predstava kola, tj. posmrtnog kultnog plesa, zatim predstava stiliziranog stabla sa dva para spiralnih zavoja koji se simetrično povijaju te ukras rozete).

Kalufi, Nevesinje

Nekropola Krekovi kod Nevesinja nalazi se na obroncima na južnom podnožju planine Crvanj. U tom području se nalaze i veća sela u Nevesinjskom polju.

Nekropola broji 462 stećka, od čega 295 ploča, 150 sanduka, 3 sljemenjaka i 14 antičkih spolija u sekundarnoj upotrebi. Prostire se na površini od oko 18000 m 2. Po tome je najveća nekropola stećaka u Bosni i Hercegovini.

 

Zato što jedan članak nije dovoljan…

STEĆCI NEUMSKOG KRAJA

O BOSANSKIM STEĆCIMA

MIROSLAV KRLEŽA: ŠTA RADI BOSANAC NA STEĆKU? STOJI USPRAVNO!

STEĆCI U ŠABIĆIMA – SVJEDOCI BOGUMILSKE TRADICIJE ZABJELAŠNIČKIH SELA

BBC: MISTERIOZNI STEĆCI BOSNE I HERCEGOVINE

 

Nekropole u BiH na listi UNESCO-a

Radimlja, Stolac; Grčka glavica, selo Biskup, Konjic; Kalufi u Krekovima, Nevesinje; Borak, selo Burati, Rogatica; Maculje, Novi Travnik; Dugo polje na Blidinju, Jablanica; Gvozno, Kalinovik; Grebnice, Radmilovića Dubrava, selo Baljci, Bileća; Bijača, Ljubuški; Olovci, Kladanj; Mramor u Musićima, Olovo; Kučarin u Hrančićima, Goražde; Boljuni, Stolac; Dolovi, selo Umoljani, Trnovo; Luburića polje, Sokolac; Potkuk u Bitunji, Berkovići; Bečani, Šekovići; Mramor u Vrbici, Foča; Čengića Bara, Kalinovik; Ravanjska Vrata, Kupres.

 

BiH Bucket List Challenge

Izazov #95 – Dotakni svjedoke bh. historije – stećke

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi posjetili jednu od nekropola stećaka u BiH.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

                        

       

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content