Guardian objavio turistički vodič kroz “divlji istok”, pa i BiH

Ugledni britanski list The Guardian objavio je tekst o putovanjima nazivajući našu regiju Balkana “divljim istokom”, te kroz aktuelni turistički vodič je predstavio pet država i njene turističke potencijale.

 

“Završili ste sa Španijom, Italijom i Grčkom? Ove zemlje nude spektakularne krajolike, netaknuta mjesta za kupanje, drevne gradove – i pristupačne cijene”, tako je The Guardian započeo tekst o turističkim destinacijama na Balkanu.

Bosna i Hercegovina

Našu zemlju Guardian opisuje kao još jednu zemlju koja se povezuje s ratovima iz 1990-ih.

Bosna i Hercegovina vratila se na “ruksak stazu”. Glavni grad Sarajevo uspoređivali su s Istanbulom ili Jerusalemom zbog svog starog grad, Baščaršije, prepunih bazara, džamija i restorana. No novija historija nije zaboravljena stoga možete posjetiti Historijski muzej i Muzej “Tunel spasa” koji pričaju priču o četverogodišnjoj opsadi koja je ubila 10.000 ljudi 1990-ih.

Mostar, na jugu, druga je najveća atrakcija, poznat po svom prekrasnom Starom mostu – posjetitelji mogu platiti da skoče s njega ako se usude.

Manje turistički (i duži) je Arslanagića most u lijepom gradu Trebinju na krajnjem jugozapadu.

Ostali poznati gradovi uključuju Travnik, bivšu osmansku prijestolnicu, i Jajce sa spektakularnim vodopadom.

Rafting je popularan od marta do oktobra; Jedna od najboljih regija za rafting je oko grada Bihaća, pogodna za brzake rijeke Une. Ostale aktivne opcije uključuju višednevna planinarenja nacionalnim parkom Sutjeska, noćenje u planinarskim kolibama i 10-dnevnu TransDinarica brdsko-biciklističku stazu od Mostara do Sarajeva

Vozači odsjedaju u pansionima s doručkom i privatnim smještajima i jedu domaću hranu.

Zimi je pristupačno skijanje na Bjelašnici i Jahorini, južno od Sarajeva.

Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Slovenija

Pored Bosne i Hercegovine Guardian još navodi i kako je nama susjedna Crna Gora dobro mjesto za jednostavno kombinovanje odmora na plaži s aktivnijim odmorom. Zatim opisuje Kosovo kao uglavnom neotkrivenu turističku destinaciju, s malo gužve i niskim cijenama, gdje posjetioce očekuje izvrsno planinarenje, jahanje i skijanje.

Također, opisuje i kako Slovenija ima šarmantan glavni grad – planine, jezera i šume, vrhunska vina, pa čak i mali dio obale.

Dok je Sjeverna Makedonija planinska, ali zelena balkanska država, koja nema izlaza na more, ali je blagoslovljena jezerima od kojih je najpoznatije Ohridsko. Ono je jedno od najstarijih i najdubljih u Evropi, ali tu su i Prespansko, Dojransko i više od 50 manjih ledenjačkih jezera.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content