INDONEZIJA
Srce Indonezije, Džakarta, privlači godišnje milione posjetilaca koji pristižu ne samo zbog službenih susreta i poslovnih sastanaka, nego i zbog raznolikih atrakcija jednog od najvećih svjetskih megapolisa koji ima više od 9 miliona stanovnika.
Indonezijski otok poznat po šumovitim vulkanskim planinama, velikim rižinim poljima, prostranim plažama, moru koje posebno privlači surfere, te koralnim grebenima, jedna je od najposjećenijih turističkih destinacija svijeta. Stoga ne čudi zašto se ovdje svakog mjeseca nađe barem pola miliona ljudi koji ga žele iskusiti. Odlučite li i vi biti njegovim gostom, ovo je 10 stvari koje ne biste trebali propustiti.
Pješčane plaže, hinduistički hramovi, tradicionalni plesovi, rižine terase, velike kornjače, Luwak kafa, batik umjetnost i kreativni radovi lokalnih zanatlija samo su dio priče o omiljenom otoku Baliju, smještenom između otoka Jave i Lomboka, na prijelazu iz Indijskog u Tihi okean
Na poziv Ambasade Republike Indonezije u BiH ekipa magazina Furaj.ba provela je deset dinamičnih i nezaboravnih dana u ovoj velikoj zemlji posjećujući njenu top turističku destinaciju Bali, na njemu inspirativne stare hinduističke hramove, popularni Labuan Bajo, Flores more s jedinstvenim zalascima sunca, Nacionalni park “Komodo”, te biznis centar Džakartu osjetivši različite dimenzije ove metropole
Bali mnogi smatraju jednim od najljepših indonezijskih otoka gdje se osim u suncu, moru i vodenim sportovima može uživati u mnogim drugim aktivnostima. Ekipa magazina Furaj.ba za vrijeme boravka u Indoneziji posjetila je Otok velikih kornjača na Baliju
Nacionalni park “Komodo” smješten je na Rinca otoku jednom od četiri indonezijska otoka na kojem žive Komodo zmajevi, najveći živući gušteri na svijetu. U suštini, dovoljno bi bilo reći samo zmajevi, jer riječ komodo na indonezijskom znači zmaj.
Bali je nemoguće posjetiti a da ne obiđete barem jedan znameniti hram. I, ne, nećete ih morati dugo tražiti. Baš kao što se naziva posljednjim rajem na Zemlji, Bali je na glasu i kao otok hiljadu hramova. Njih je, naravno, mnogo više, tačnije na hiljade. Predstavljamo vam hramovi Balija koje smo posjetili
U indonezijskoj kuhinji, osnovna namirnica je riža (nasi) koja je nezaobilazan dio svakog obroka. Riža se kuha na pari ili se prži što joj daje poseban okus i aromu. Najčešće se služi sa dodatkom kurkume ili kokosa.