Adventi u manjim gradovima i mjestima u BiH

Bliže se novogodišnji praznici, te brojni gradovi i mjesta širom BiH oblače praznično ruho i organiziraju programe za popularno „najluđe“ doba u godini.

 

Foto: Pixabay/Ilustracija

Ove godine, nakon pauze zbog pandemije koronavirusa, nisu samo veliki gradovi spremili adventski program za svoje građane i druge posjetitelje.

Donosimo prijedloge za posjetu manjim gradovima i mjestima širom BiH i šta oni nude:

Ljubuški

Građani Ljubuškog ove će godine ponovo moći uživati u manifestaciji “Advent u Ljubuškom” koja će se održati od 3. decembra 2022. do 3. januara 2023. godine.

Središnji dio adventskih događanja, paljenje svijeća, muzika uživo, priredbe, izložbe rukotvorina i gastrodelicija održat će se na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Najmlađi će ove godine moći uživati u besplatnom klizanju na klizalištu, na 200 metara kvadratnih, specijalnom programu za sv. Nikolu i raznim priredbama, izložbama i atletskoj utrci. 

Na Adventu će biti i pet komercijalnih kućica sa slanim i slatkim jelima.

Muzika uživo i eventi predviđeni su svakog vikenda Adventa i to u večernjim terminima, a priredbe će se održavati i radnim danima u dnevnom terminima.   

Livno

I ove godine mnogi Livnjaci uživat će u blagdanskim čarolijama u sklopu događaja “Advent u Livnu” u muzičkom programu, tradicionalnim kućicama i umjetnom klizalištu.

Iz preduzeća Livno Bus najavili su da za vrijeme Adventa u Livnu uvode ‘Christmas Bus’ koji će biti ukrašen na poseban način, a koji će svaki vikend besplatno kružiti po gradu i prigradskim naseljima te pružati besplatan prijevoz do gradskog trga gdje će biti upriličen bogat praznični program.

Vožnja kreće od 17.30 sati ispred sportske dvorane kroz grad i prigradska naselja do gradskog trga s tri definirana pravca, a povratak je u 22 sata.

Stolac

Grad Stolac u suradnji s JU Centar za kulturu i sport Stolac, JU Radimlja Stolac i UG Stolac Media prvi put organizira Advent u Stocu.

Manifestacije je počela 26. novembra paljenjem prve adventske svijeće i tradicionalnim ukrašavanjem božićnog drvceta u središtu grada i trajat će do 31. decembra na nekoliko lokacija u gradu.

Osim dosadašnjih tradicionalnih događaja, kao što je dobrotvorno kuhanje i adventski koncert, veći dio sadržaja će se usmjeriti prema djeci. U središtu grada će se naime održat dječije pripovijedanje, predstava i božićni film.

U Kulturnom centru u Stocu nastupit će Tamburaški orkestar Mostar, te će se u organizaciji Župe sv. Ilije Proroka Stolac, održati i duhovna predavanja u Duhovnom centru Sarsenterum.

Detaljan raspored svih događanja u Adventu, objavit će se na službenoj Facebook stranici Advent u Stocu, te lokalnom portalu Stolac.city.

Neum

U subotu, 17. decembra svečano je otvorena manifestacija “Advent u Neumu” 2022.

U osam adventskih šatora nalazi se bogata gastro ponuda slanih i slatkih jela, kuhano vino i brojni drugi napici, što dodatno obogaćuje ponudu.

Jajce

Advent u Jajcu održat će se na Plivskom/Ajfelovom mostu, poznatom i kao most ljubavi, u periodu od 16. do 18. decembra.

Blidinje

Blidinje Zima Fest ove godine održat će se od 30. decembra do 1. januara 2023. godine na prostoru Parka prirode “Blidinje”, u neposrednoj blizini Ski-centra “Risovac”.

Prvu večer posjetitelje će zabavljati Jole te DJ, dok će drugoga dana festivala, na dočeku Nove 2023. godine, nastupiti Aleksandra & Matrix band uz podršku DJ-a.

Kako je najavljeno, treću večer posjetitelje će zabavljati Željko Samardžić i Bane Mojićević.

Kiseljak

Advent u Kiseljaku već je počeo, a program je izuzetno raznovrstan, a tu su i novine: grijani šator, klizalište i luna-park za djecu. 

Ovogodišnje izdanje Adventa u Kiseljaku vikendom donosi muziku uživo, besplatno klizalište za djecu svakog dana u poslijepodnevnim satima, kao i brojne druge sadržaje poput lunaparka, organizovanog gledanja utakmica, programa za mališane i bogatu gastro ponudu.

S Trga kneza Radoje na kojem se nalazi veliki grijani šator, program je proširen i na park Josipa Baća gdje posjetioci mogu prošetati i fotografisati se u nekoliko fotokutaka.

Program traje do nedjelje, 18. decembra, a Općina Kiseljak će upriličiti i javni doček Nove godine na otvorenom.

Busovača

Tradicionalna manifestacija “Božić u Busovači” započela je 26. novembra i trajat će do 18. decembra.

Posjetitelji manifestacije moći će i ove godine uživati u prigodnom zabavnom programu i bogatoj gastronomskoj ponudi u adventskim kućicama i to potpuno besplatno.

Cjelokupna manifestacija bit će održana ispred župne crkve svetog Ante Padovanskog u Busovači, gdje će biti postavljene adventske kućice i pozornica na kojoj će nastupiti poznati busovački muzičari, ali i oni iz susjednih općina.

Radno vrijeme adventskih kućica bit će subotom i nedjeljom od 18 sati.

U subotu, 3. decembra posjetitelje također očekuje zabavni program, dok će u nedjelju, 4. decembra biti organizirana dječija zabava u povodu svetog Nikole. 

Brčko

I u Brčkom se ove godine ponovo organizira tradicionalna manifestacija “Čari zime” na Gradskom trgu, a za sve goste osmišljen je višednevni program. Kulminacija je najavljena za novogodišnju noć, kada će sve Brčake na zabavi na otvorenom zabavljati članovi legendarne grupe Galija.

Glavni trg u Brčkom pretvoren je u zimski grad, uz novogodišnje i božićne ukrase dodatno upotpunjuju i kućice u kojima se nudi raznovrstan asortiman lokalnih preduzetnika, kreativaca i udruženja.

Već drugu godinu zaredom u okviru manifestacije nalazi se i klizalište.

Kupres

Ove zime u Kupresu očekuju vas kulturno zabavne aktivnosti kroz koje će svoju Božićnu priredbu izvesti učenici Osnovne škole fra Miroslava Džaje, a nakon njih i maturanti će obilježiti adventske radosti u prostorima Art caffea uz kupreške izlagače rukotvorina.
 
U sklopu blagdanske čarolije održat će se i Božićni koncert u velikoj dvorani Hrvatskog doma Kupres.
 
Kao i do sada, očekuje vas doček Nove Godine na otovrenom, ponajprije za najmlađe sugrađane i posjetitelje a nakon toga slijedi velika zabava uz bend Krivi smjer za sve ljude dobre volje.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content