Najbolje države za putovanja u 2024. godini

Condé Nast Traveller, jedan od najpoznatijih turističkih časopisa na svijetu, i ove je godine kao i prethodnih objavio svoj izbor najboljeg što se nudi u globalnom turizmu.

 

Foto: Pixabay

Oko pola miliona čitalaca ovog magazina pomoglo je kreiranju top-liste najboljih država za putovanja, među kojima se nalaze i zemlje koje Bosanci i Hercegovci redovno posjećuju. Pa je tako Hrvatska na 13. mjestu, Turska na 10, a Grčka na 3. mjestu.

Cijelu listu i opise zemalja koje su izdvojili možete pročitati u nastavku:

19. Francuska: Sve oči bit će uprte u Pariz ove godine, grad domaćin Ljetnih olimpijskih igara. Daleko od granica prijestolnice, ostaje i mnogo novih pustolovina koje treba otkriti.

18. Šri Lanka: Zamislite planinske plantaže čaja zasljepljujuće zelene boje, nacionalne parkove kojima lutaju medvjedi i slonovi i gradovi s plažama za surfanje, a onda je tu glavni grad Colombo…

17. Austrija: Beč je dugo bio omiljena stanica na velikim putovanjima Evropom, ali uprkos habsburgovskoj pompi i sjaju, taj grad daleko je od toga da bude muzejski eksponat. Izvan glavnog grada putnici i dalje opsjedaju alpska skijališta i dragulje poput Salzburga.

16. Južna Afrika: Čak i ako ste je posjetili ranije, možda nećete prepoznati Južnu Afriku: uz tamošnje slavne resorte za safarije i vinarije mnogo je noviteta, od tržnica u Johannesburgu do beach klubova u Cape Townu.

15. Ujedinjeno Kraljevstvo: Uprkos promjenama koje su donijeli Brexit i novi monarh, većina stvari koje znamo i volimo u ovoj zemlji ostalo je netaknuto, poput londonskih restorana i besplatnih muzeja. Na sjeveru je Yorkshire ušao u vrh najboljih regija za putovanja u CNT-u, a pustolovina ima i izvan Engleske, u Walesu, Škotskoj i Sjevernoj Irskoj.

14. Njemačka: Sa svojim bajkovitim dvorcima, šarmantnim gradićima i božićnim sajmovima, Njemačka je uvijek bila jaki turistički magnet, bez obzira istražujete li je vozom, riječnim kruzerima ili automobilom.

12. Island: Dugo slavljen kao mjesto za pustolovine u divljini, Island je mjesto na kojem putovanje može biti prekinuto ili odgođeno vulkanskom erupcijom ili manjim potresima, ali svakako je vrijedan čekanja.

11. Australija: Teško je ne voljeti Sydney, Melbourne ili Veliki koraljni greben, ali australski turizam posljednjih je godina vođen novom strategijom koja se može sažeti u rečenicu ‘Tu ima još puno toga vrijednog’.

10. Turska: Istanbul je otišao do novih visina otvaranjem novog aerodroma, ali grad i dalje nudi sve ono najbolje što je oduvijek nudio, od baštine do uzbudljive gastronomske scene. Ipak, mnogo je i noviteta, primjerice rastuća umjetnička scena, a turska rivijera i dalje privlači mnoge u tamošnje resorte.

9. Švicarska: Mnogi misle da znaju sve o zemlji ispunjenoj zelenim dolinama, snježnim vrhovima i glamuroznim skijalištima. No, Švicarska je vrijedna šireg gledanja, s impresivnom arhitekturom preskupog Züricha do zimskih utočišta koja svoju ponudu šire i na druga godišnja doba.

8. Norveška: Oslo se već nekoliko godina trudi izaći iz sjene svojih susjeda Stockholma i Copenhagena, najviše otvaranjima novih luksuznih hotela, ali i muzejima poput onoga posvećenog Munchu ili oživljavanjem lučkih četvrti. No, tu su i drugi norveški aduti, recimo Bodø, prva Evropska prijestolnica kulture iznad polarnog kruga.

7. Portugal: Zemlja na pirinejskom poluotoku prošlo je desetljeće provela u transformaciji od jeftine i autsajderske destinacije u važnog turističkog igrača koji može konkurirati rivalima poput Španije i Italije.

6. Španija: Španjolci znaju kako se treba zabavljati, i rade to sa stilom, od flamenko barova u Andaluziji, preko plažnih klubova na Formenteri, do tapas barova u Barceloni. Istodobno, neke od najnotornijih partijanerskih destinacija u toj zemlji kreću se u drugom smjeru, mijenjajući svoju reputaciju divljanja i pretvarajući se u kulturne centre.

5. Novi Zeland: Još otkad je Peter Jackson svoju rodnu zemlju pretvorio u Međuzemlje iz Gospodara prstenova, posjetitelji gledaju na Novi Zeland kao na mjesto skoro mitološke ljepote, od kristalnih planinskih jezera, dubokih fjordova do maglovitih šuma i dolina s geotermalnim izvorima.

4. Irska: Smaragdni otok jedan je od sinonima za modernost posljednjih godina, tehnološki razvoj nadovezao se na otočke tradicije. Sve je više izoliranih smještaja, od svjetionika do koliba nalik skandinavskim. Osim toga, sve su popularnije i udaljenije destinacije poput otočja Aran.

3. Grčka: Najveća balkanska turistička sila privlači rekordne brojeve turista, s nekim od najpopularnijih otoka na svijetu, posebno na Egejskom moru, poput Santorinija, Mikonosa, Krete…, ali i mnogih manjih. Tu je, jasno, i Atena koja se vratila nakon razorne dužničke krize i veličanstvenu baštinu nadogradila revolucionarnim restoranima, galerijama i modernim hotelima.

2. Italija: Kako je zaključio Stanley Tucci u svojoj popularnoj seriji ‘U potrazi za Italijom’, u godini nema dovoljno dana da biste otkrili sav slatki život koji Italija može ponuditi. Firenca, Milano, Venecija, Rim, pa bezbrojna sela i potcijenjeni gradovi poput Palerma i Sicilije i mnogih drugih.

1. Japan: Kad su se Olimpijske igre predviđene za 2020. u Tokiju napokon održale nakon pandemije, svijet je opet otkrio sve što voli u toj zemlji: tradiciju, dizajn, futurističke inovacije, hranu, šintoističke hramove, trešnjine cvjetove, besprijekorne vlakove…

05/03/2024

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content