Istražili smo: Koliko košta ulaz u najveće turističke atrakcije u BiH?

Bosna i Hercegovina poznata je po mnogobrojnim turističkim atrakcijama – od prirodnih do kulturno-historijskih, kojima je ova zemlja u obliku srca izuzetno bogata. Donosimo spisak najposjećenijih turističkih atrakcija u BiH i koliko košta ulaz u njih kako biste ih vidjeli ili doživjeli!

Foto: Depositphotos

Trebevićka žičara

Trebević je planina smještena samo nekoliko minuta vožnje od Sarajeva, važi za pluća grada, pa Sarajlije ne propuštaju nijednu priliku da ugodne trenutke provedu na 1627 metara visokoj planini. Osim prekrasne prirode, planinskog ambijenta za šetnju, ovdje ćete također pronaći hotele, planinarske domove, zabavni park…, a da biste istražili sve čari i mogućnosti koje ova planina pruža, ka njoj se uputite Trebevićkom žičarom koja raspolaže s 33 kabine, a njena polazna stanica nalazi se Ulici Hrvatin.

Tunel spasa

U vrijeme opsade grada, sarajevski ratni tunel, poznat kao Tunel spasa, dug oko 720 metara, a visok 1,5 metar, bio je najstrožija tajna Sarajeva. Ratni tunel kroz koji je dolazila hrana, cigarete, oružje i lijekovi bio je spas za grad koji je 1.425 dana bio pod opsadom.

Foto: Furaj.ba

Nakon rata dio tunela postao je muzej, koji čuva brojne eksponate iz vremena opsade Sarajeva, najduže opsade jednog grada u historiji modernog ratovanja. Porodica Kolar iz čije porodične kuće je bio ulaz u tunel samoinicijativno je odlučila sačuvati uspomenu na tunel koji je na neki način bio i dio njihovog života. Kanton Sarajevo preuzeo je Tunel spasa i danas je to muzej u kojem možete vidjeti veliki broj fotografija, video zapisa i predmeta koji su korišteni u periodu kada je tunel bio jedina veza Sarajeva sa ostatkom svijeta.

 
 
 

CIJENE ULAZNICA
10,00KM – redovna ulaznica
5,00KM – studentska ulaznica uz pokaz studentske kartice
Napomena:
Ne primaju kreditne kartice, eure, kao ni ostale strane valute.

 

 

Bijambare i Vrelo Bosne – zaštićeni prirodni pejzaži

Dva su zaštićena pejzaža u okolini Sarajeva za koja morate platiti simboličnu cijenu kako biste ih vidjeli.

Bijambare su omiljena destinacija onih koji žele spas od ljetnih vrućina potražiti u hladovini guste crnogorične šume, nadomak Nišićke visoravni, dok spomenik prirode “Vrelo Bosne” predstavlja izvorišni dio rijeke Bosne pod obroncima planine Igman. Centralni dio se prostire na 603 hektara površine i sastoji se od više malih bistrih otočiča u zelenilu preko kojih se nadvijaju drveni mostovi za šetače, prostrane livade, parkovi za djecu i neizostavi bijeli labudovi. Ambijent se mora doživjeti jer niti jedna riječ nije suviše dovoljna ili lijepa da predoči sve ono o čemu Vam govorimo.

Cijena karte za školarce i penzionere iznosi jednu KM, organizirane grupe plaćaju 1,5 KM, a odrasli dvije KM, koliko košta ulaz i na Bijambare.

Vrelo Bosne; Foto:Furaj.ba

Titov bunker u Konjicu

Smještena nadomak Konjica, planina Zlatar je skoro pola vijeka čuvala najveću državnu vojnu tajnu bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) – Titov bunker.

Na prvi pogled, to su samo tri obične kuće smještene u carstvu hercegovačke prirode. Međutim, te kuće su desetinama godina skrivale tajnu o najvećem vojnom objektu, trećem po značaju u SFRJ. Kada uđete u objekt, već na prvom koraku naći ćete se u paralelnom svijetu, koji podsjeća na kulise naučno-fantastičnih filmova.

Posjete bunkeru su moguće ponedjeljkom, srijedom i petkom u 10,12 i 14h, utorkom i četvrtkom u 12h, a subotom i nedjeljom u 10 i 12h. Potrebna je najava i rezervacija prije dolaska. Cijena ulaza je 20 KM po osobi.

Foto: Furaj.ba

Pećina Vjetrenica

Ukrašena prostranim hodnicima, dvoranama, vodopadima, stalnim potocima i manjim periodičnim tokovima s podzemnim jezerima, Vjetrenica je vjerovatno najljepša pećina u BiH. 

Još jedan je zaštićeni prirodni pejzaž koji je prema bioraznolikosti čak prvi u svijetu. 

Vjetrenica prestavlja najveći sistem pećina u BiH. Smještena je na području južno-dinarskog krša, s ulazom na samom rubu Popovog polja, 300 m istočno od sela Zavale na 260 m nadmorske visine. Od Mostara je udaljena 80 kilometara.

Posjete Vjetrenici realiziraju se u periodu od 1. aprila do 1. oktobra svakim danom od 10 do 18 sati. Turistički obilasci Vjetrenice traju 40 do 60 minuta.

CIJENE ULAZNICA: 

Odrasli: 15,00 KM

Penzioneri: 10,00 KM

Studenti: 10,00 KM

Djeca do 15 godina: 8,00 KM

Djeca ispod 4 godine:  Gratis

Popusti su mogući za grupni dolazak, minimum 20 osoba.

Pećina može nekada biti zatvorena za posjetitelje zbog poplava i oštećenja zato je dobro prije polaska pozvati i provjeriti da li ulaz moguć.

PEĆINA VJETRENICA; Foto: Adnan Bubalo

Vodopad Kravica

Vodopad Kravica je omiljeno hercegovačko izletište i ljetno kupalište. Nastao je na području gdje se rijeka Trebižat dijeli i pada sa visine od 28 metara, stvarajući prekrasni prirodni amfiteatar širine 120 metara. 

Proglašen je jednim od najspektakularnijih kupališta u Evropi, ali i jednim od najljepših vodopada. Nalazi se nadomak Ljubuškog.

Cijena ulaza posjetitelja na lokalitet Kravica se dijeli u tri kategorije i to: odrasli, grupe učenika od 7 do 18 godina starosti i djeca do 7 godina starosti.

U cijenu je uključena mogućnost posjete vodopadu “Koćuša“ i muzeju samostana na Humcu.

Cijena jedne ulazne karte za odraslu osobu iznosi 20 KM i ista se primjenjuje tijekom cijele godine.

Cijena jedne ulazne karte za odraslu osobu s popustom iznosi 10 KM i ista se primjenjuje tijekom cijele godine, a pravo na popust ostvaruju osobe s prebivalištem u BiH.

Foto: Furaj.ba

Tekija u Blagaju

Niz kaldrmu, drvena vrata, a među stijenama, uz ledeno hladnu rijeku Bunu lijevu pritoku Neretve, kuća stara, Derviška tekija.

Najveća je to turistička atrakcija ovog gradića, a i jedna od najvećih u Hercegovini.

Blagajska tekija za posjete je otvorena svaki dan u periodu od 08:30 do 20:30 sati, a cijena je 10 KM po osobi.

Foto: Furaj.ba

Ulaz u tvrđave širom BiH

Bosna i Hercegovina ima mnoštvo srednjovjekovnih tvrđava koje možete posjetiti – neke besplatno, a za neke se plaća ulaz.

Tvrđave u Počitelju i Blagaju možete posjetiti besplatno, dok za tvrđave u Srebreniku, Travniku, Jajcu, Tešnju, Cazinu… morate platiti simboličnu cijenu ulaznice.

Ulaz u zamak Ostrožac kod Cazina plaća se 4 KM, u Srebreniku, Jajcu i Tešnju je 2 KM, Travniku 2,5 KM.

Postoje i druge manje poznate tvrđave do kojih možete prošetati ili na njihove zidine naići usput.

Jajce; Foto: JU Agencija “Jajce”

Bosna i Hercegovina ima i četiri nacionalna parka: Sutjeska, Kozara, Una i Drina, te isto toliko parkova prirode: Blidinje, Hutovo blato, Prača i Tara, a kako ih možete posjetiti i po kojoj cijeni pročitajte na ovom linku.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content