National Geographic: Kako provesti savršen vikend u BiH?

Ugledni britanski magazin National Geographic Traveller UK preporučuje Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu kao idealne destinacije za savršen vikend!

 

Autorica Sarah Gillespie tekst započinje rečenicom kako Bosanci imaju izreku koja kaže: ‘Gdje prestaje logika, počinje Bosna i Hercegovina.’

“Što je potpuno logično kada se zadubite u njenu historiju. Ova bivša otomanska granica jedna je od samo tri muslimanske većinske zemlje u Evropi, a baština je vidljiva u labirintskim bazarima i džamijama u Sarajevu i Mostaru”, piše Gillespie za National Geographic.

“Međutim, prošetajte iz Starog grada glavnog grada i naići ćete na finu geometriju austrougarskih crkava, praćenih maglovitim podrumskim barovima u jugoslovenskom stilu koji pulsiraju balkanskom turbo-folk muzikom. Suočeni sa historijom koja se proteže kroz mnoge vijekove i carstva, shvatate da je bosanski rat 1992-1995. bio samo jedno poglavlje. Neki ožiljci od maltera su ostali, ali obim napora na rekonstrukciji, kao i mnoge stvari u ovoj zemlji, je zapanjujući”, piše autorica navodi kako im u BiH ništa ne može faliti, te kako su lokalci bili zauzeti time da priroda i kultura budu pristupačniji posjetiocima, radeći sa partnerima kao što je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). 

Pročitajte njen prijedlog kako provesti savršen vikend u Bosni i Hercegovini:

Dan prvi

Jutro
 
Probudite se rano u glavnom gradu Sarajevu da uhvatite žičaru do planine Trebević.Tamo gdje su snage bosanskih Srba nekada napredovale tokom opsade Sarajeva, sada ćete naći gomile borova koji prigušuju buku grada.Odavde ćete vidjeti Žutu tabiju iz 18. vijeka, koja puca iz topa na zalasku sunca tokom ramazana, i oval bivšeg Olimpijskog stadiona.Zimske olimpijske igre 1984. izvor su značajnog lokalnog ponosa.Pridružite se porodicama u šetnji po napuštenoj stazi za bob prije nego što se vratite žičarom. Zaputite se u Munchies Sarajevo, bar u sjevernom naselju Višnjik, na sezonsku, fuzionu uličnu hranu kao što su suši tart od crvene pastrmke i sendviči od pržene teletine.
 
Popodne
 
Četrdeset godina austrougarske vladavine ostavilo je otiske prstiju po cijelom Sarajevu, a ne samo na velikom pozorištu na trgu Susan Sontag – spisateljica je ovdje 1993. postavila predstavu “Čekajući Godoa” koja je privukla toliku pažnju, mnogi vjeruju da je pomogla okončanju rata. Odavde je kratka šetnja do marketa Markale. Ovdje ćete naći hrpe dimljene govedine i ljutog livanjskog sira, bosanske delicije. Nastavite do katoličke katedrale Svetog Srca i njene aluminijske statue Ivana Pavla II, lokalno poznatog kao “sjajni papa”, zatim skrenite na jug do Gradskog trga, gdje se nalazi džinovska šahovska ploča. Nastavite do Latinske ćuprije, gdje je student Gavrilo Princip ubio austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda, čime je započeo Prvi svjetski rat.
 
 
Gledaj dolje!!!

‘Sarajevske ruže’ na ulicama glavnog grada su krateri od minobacačkih granata ispunjeni crvenom smolom u znak sjećanja na opsadu Sarajeva tokom rata u Bosni. Ostale pločnike na koje treba obratiti pažnju su pahuljica na Zimskim olimpijskim igrama 1984. i otisci stopala legendarne sarajevske rok grupe Indexi.

Večer

Sarajlije kažu da kada pređete preko oznake “Sarajevski susret kultura” u ulici Ferhadija, napuštate Beč i ulazite u Istanbul. Prva indikacija je bezistan (natkrivena pijaca) i džamija. Zaputite se u Kazandžiluk, gdje se sarajevski kazandžije bave zanatom od 16. stoljeća. Više finih bakroreza naći ćete u Inat kući, čiji naziv („kuća za inat“) potječe od svađe između vlasnika i gradskih vlasti, koje su na tom mjestu planirale izgraditi Vijećnicu. Vlasnik restorana je na kraju pristao da proda zemljište, pod uslovom da cijela kuća bude preseljena na drugu stranu rijeke. Prepoznatljivo jelo je bosanski lonac, lonac sa začinskim biljem i kuhan na vatri na drva.

 

Drugi dan: Bunkeri & Balkan beats

Jutro

Ulovite voz u 07:15 za Konjic, prijestolnicu avanture Bosne i Hercegovine. Rezervišite unaprijed za organizovanje raftinga i obilazaka Titovog bunkera, dostupni samo po dogovoru. Vjerovalo se da je bunker bio skladište oružja sve do 1990-ih, kada je otkrivena njegova prava namjena nakon raspada Jugoslavije. Pod zemljom se nalazi skoro 70.000 četvornih stopa prostorija za sve, od skladišta hrane do medicinskih ustanova, dizajniranih da osiguraju predsjednika Tita i njegove prijatelje do šest mjeseci nakon nuklearnog napada. Bunker se gradio 26 godina i koštao je nevjerovatnih 4,6 milijardi dolara (3,7 milijardi funti) u to vrijeme. Danas je to savremena galerija u kojoj umjetnici istražuju teme kao što su rat, politika i identitet.

 

Popodne

Najbolji način da vidite lokalni krajolik je sa splava na rijeci Neretvi. Postoje brzaci srednjeg nivoa sa povremenim uzbuđenjima, plus dovoljno mirnih trenutaka da se divite krečnjačkim liticama koje se ogledaju u mineralno plavoj vodi. Većina tura uključuje ručak s roštilja na plaži. Ako više volite nešto ležernije, uputite se u Novalića Kulu na obilnu mješavinu roštilja i kafe s pogledom na Stari most iz otomanskog doba. Vijugajte do Zanata, dizajnerske radnje i muzeja, gdje braća Orhan i Adem Nikšić održavaju tradiciju duboreza koju su naslijedili od svog pradjeda Gana. Ovih dana, braća dovode dizajnere kao što su Harri Koskinen i Monica Förster kako bi dodali malo Scandi štih sada već globalnom bosanskom brendu.

Večer

Ulovite voz u 17:18 za Sarajevo na večeru u The Singing Nettle. Iako je po izgledu staromodan, popularan je među mladim Bosancima zbog svoje vegetarijanske varijante tradicionalne hrane, plus niz pesta, kolača i žestokih pića napravljenih od — pogađate — koprive. Za noćni život, probajte užurbani lokalni omiljeni City Pub za živu rok muziku, a zatim idite na zapad do bara Balkan Express na Maršala Tita. Imitira stan iz komunističkog doba, sa pozlaćenim portretima zakačenim na požutjele tapete i prigušenim svjetlom u stilu sovjetske podzemne željeznice. Nasuprot je podrumski klub Jazzbina, koji ugošćuje live jazz, blues i DJ setove. 

 

U tekstu autorica navodi još i tri historijska grada za istražiti:

Tri istorijska grada za istraživanje
Bosna i Hercegovina ima mnoštvo prekrasnih gradova oivičenih popločanim ulicama i prepunih istorijskih relikvija – idite izvan Sarajeva da doživite više arhitektonskih i kulturnih znamenitosti.

1. Jajce

Bivša prijestolnica Bosne i Hercegovine svjedočila je ključnim trenucima u historiji nacije: ovdje su Turci 1461. godine pogubili Stjepana Tomaševića, posljednjeg bosanskog kralja. Mjesto njegovog krunisanja preimenovano je u džamiju Mehmeda II, a zatim u crkvu Svete Marije; danas se jednostavno zove Kula sa satom. Zaviritte u sjenovite jajačke katakombe — grobno mjesto utemeljitelja Jajca, Hrvoja Vukčića Hrvatinića — na svom putu prema gore. Niže niz brdo, na mjestu gdje je maršal Tito potpisao dokumente za osnivanje druge Jugoslavije 1943. godine, nalazi se Muzej AVNOJ-a, čime je počelo ponovno sastavljanje zemlje koju su nacisti demontirali. Nalazi se odmah pored gradskih vodopada.

2. Mostar

Luk mostarskog Starog mosta koji prkosi gravitaciji je možda najfotografiraniji prizor u Bosni i Hercegovini i nešto kao amblem zemlje. Ima isto tako zapanjujuću historiju kao i njegov inženjering. Kreacija osmanskog arhitekte Mimara Hayruddina stajala je više od 400 godina sve dok se zbog granatiranja od snaga bosanskih Hrvata nije srušila u rijeku Neretvu. Most je obnovljen između 2001. i 2004. godine, nakon čega je postao UNESCO-ov popis svjetske baštine. Najbolje se vidi sa minareta Koski Mehmed-pašine džamije. Gledajte kako lokalno stanovništvo prkosi smrti skače u vode ispod; postoji čak i godišnji festival skakanja s mosta u julu.

3. Stolac

28 bosanskohercegovačkih stećaka (srednjovjekovna groblja nadgrobnih spomenika) čine drugi od tri UNESCO-va kulturna lokaliteta u zemlji; treći je most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu. Stolačka nekropola Radimlja je možda najočuvanija, sa 133 kamena isklesana ratničkim likovima i simboličkim motivima, a ima i mali centar za posjetitelje. Oko 20 milja od obale, Stolac je ugodna zbrka popločanih ulica i smokava, vrlo klasičan mediteranski grad. Uspon do Vidoškog starog grada; u centru ćete naći rezidenciju njenog bivšeg namjesnika, hercega Stjepana Kosače, danas srušenu tvrđavu okruženu borovima.

 

U nastavku teksta autorica navodi i top tri lokalne vinarije u BiH, a zatim i top pet kulinarskih iskustava:

1. Lokalna večera

Na vrhu brda s pogledom na Sarajevo, porodica Panjeta drži časove kuhanja i večeru. Osim mesa, svi sastojci dolaze iz organske bašte.

2. Bosanska kafa

Kod Bosanaca je ispijanje kafe jednako svetom obredu. Bosanska kafa se skuha jednom, što (kažu) rezultira svježijim okusom. U Mostaru, obiteljski Café de Alma nudi demonstracije kuhanja kafe i izbor mirisnih, ljutih turskih delicija.

3. Piknik sa konjima

Večerajte među 800 divljih konja na visoravni Kruzi. Ovo je prava gozba s agencijom “Wild Horses Continental”.

4. Smokvara

Najbolji način da uživate u hercegovačkim smokvama je u smokvari, ljepljivom, sirupastom kolaču koji se često poslužuje uz jaku kafu. Većina kaže da se najbolja smokvara pravi u Stocu; tamo, historijski hotel Mehmedbašića kuća nudi iskustvo degustacije.

5. Bilje i med

Rezervirajte degustaciju uz Trebinje Travel Guide, koja uključuje posjet farmi lavande Ljekobilje i pčelara Neđu Pažina, jednog od rijetkih hercegovačkih proizvođača organskog meda.

 

 

Kako doći u BiH?

Wizz Air nudi direktne letove iz Londona do Sarajeva.
Vozovi između Sarajeva i Konjica voze jedan sat i voze dva puta dnevno.
Intrepid Travel vodi sedmonoćnu ekspedicijsku turu po Bosni i Hercegovini od £1,165 po osobi, posjećujući Sarajevo, Jajce, Mostar i Konjic. Uključuje smještaj, izlete i neke obroke, ali ne i letove.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content