Prvomajska izletišta u Bosni i Hercegovini

Vjerujemo da svi jedva čekaju praznike kako bi proveli vrijeme u prirodi sa porodicom i prijateljima. Predstavljamo vam  prvomajska izletišta u Bosni i Hercegovini.

Foto: Furaj.ba

Bunski kanali

Jug Bosne i Hercegovine uvijek je draga destinacija stranim i domaćim turistima, koji žele spojiti mediteranski način života sa slikovitom ljepotom. Mostar je idealan za sve one koji se žele udaljiti od sivih oblaka ili nižih temperatura u regijama s vladajućom kontinentalnom klimom. Cijela Hercegovina nudi mnogo mogućnosti za boravak u prirodi jer ovdje klima zajedno s kulturno-historijskim znamenitostima i turističkim avanturama čini ugođaj potpunim.

Jedna od najvećih atrakcija na rijeci Neretvi su Bunski kanali – uski kanal kojim protječe Neretva, gdje se preko sedrene barijere u nju ulijeva njena lijeva pritoka Buna. Pravi prirodni zagrljaj stijena, vode i zelenila, različit u svako doba godine. Najljepši je ipak ljeti, zbog količine vode i zbog toga što se tada može vidjeti kako se cijela Neretva ulijeva u uski kanal širine nešto više od tri metra i dužine oko 850 metara, koji je na ovom području nastajao stotinama godina. Bunski kanali nalaze se kod Bune, južno od Mostara uz magistralnu cestu M-17 Mostar – Čapljina.

Sarajevo, uvijek i iznova

Foto: Sead Šašivarević

I baš kako nam je neko napisao: Sarajevo, uvijek i iznova. Svaki put se uvjerimo koliko je glavni grad Bosne i Hercegovine čudesan, prelijep, poseban. Kada god se odlučite da ga posjetite uvjerit ćete se zašto ga zovu “evropskim Jerusalemom”. A kako je smješten u kotlini koju okružuju olimpijske planine Bjelašnica, Igman, Jahorina i Trebević do kojeg se može doći i žičarom, koja je jedna od najvećih atrakcija grada, a tu su i Treskavica i Ozren, uvidjet ćete da se Sarajevo nalazi na idealnom mjestu, veoma blizu izletišta, čistog zraka, a prepun kulturno-historijskog bogatstva.

Travnik

Photo: TZ Travnik

Andrićeva kuća, sahat-kule, sunčani sat, Stari grad, Plava voda i Šarena džamija mjesta su koja obavezno trebate posjetiti ukoliko se uputite u Travnik. Tradicionalno se kafa pije u glasovitoj Lutvinoj kafanici, jedu travnički ćevapi i kupuje sir s obronaka Vlašića.

Nekropola žrtava fašizama, Novi Travnik

prvomajska izletišta u Bosni i Hercegovini
Nekropola žrtava fašizma u Novom Travniku; Foto: Afan Abazović

Neobičan spomenik “Smrike” u beskrajno lijepom krajoliku Lašvanske doline u srednjoj Bosni u jeku pandemije koronavirusa bio je jedan od glavnih atrakcija, čemu smo posvjedočili na društvenim mrežama. Taj zanimljivi i beskrajno tužni spomenik zavrijedio je da mu se posvećuje više pažnje, čak i kada se sve granice otvore. Spomenik se nalazi na lokalitetu Smrike, na Čamića brdu, između Travnika i Novog Travnika i sačinjen je od dvanaest, konceptom istovjetnih skulptura raspoređenih u dva nepravilna lučna niza, stubišta sa terasama i zemljanog platoa. Kada iz Travnika krenete prema Novom Travniku na putu ćete ugledati putokaz “Lokalitet Smrike” koji vodi ka ovom mjestu. Od putokaza idete lijevo, a spomenik je udaljen nekih 400-500 metara, odnosno tri kilometra zračne linije od središta Novog Travnika.

Jajce

Jajce je jedini grad na svijetu koji se može pohvaliti činjenicom da u samom centru ima svoj vodopad. I sve izgleda zaista tako kao da priroda nije nimalo štedjela na svojim darovim u ovom kraljevskom gradu, pa se vodopad visok 21 metar obrušava u rijeku Vrbas. Ponos Jajca nije samo njegov vodopad, ovaj muzej pod vedrim nebom ima više od 22 nacionalna spomenika, od kojih je 10 nulte kategorije, tu su i plivska jezera, udaljena svega par kilometara od centra, a pažnju privlače i vodenice na Plivi, izgrađene između Velikog i Malog jezera. Za one željene adrenalina tu je i zip line koji ide preko vodopada. Djeca će se posebno radovati aktivnostima na otvorenom kojih u Jajcu zaista ima mnogo.

Nacionalni park Una

prvomajska izletišta u Bosni i Hercegovini
prvomajska izletišta u Bosni i Hercegovini

Nazvan po impresivnoj rijeci Uni, kojoj su Rimljani dali ime sa značenjem jedina, Nacionalni park Una privlačan je za posjete tokom cijele godine, a najljepši je u proljeće, ljeto i jesen. Bogata slapovima, vodopadima, kaskadama i brzacima, Una je prava poslastica za ljubitelje ekstremnih sportova poput raftinga, kajaka i ronjenja. Sezona raftinga počinje 1. maja i traje do polovine oktobra.

Japodski otoci

Japodski otoci, Foto: Dron.ba/Printscreen

Posljednjih godina među najpopularnijim mjestima za posjetiti u BiH su srcoliki unski otočići – Japodski otoci, na samom sjeveru naše zemlje. Ovo kulturno-arheološko područje smješteno je u naselju Račić, 16 kilometara od Bihaća, u samom srcu prirode okruženi zelenilom i Unom – jednom od najljepših rijeka u BiH. Pet drvenih mostića povezuju pet riječnih ada, koje gledajući iz zraka daju jedinstvenu sliku – „srca prirode“. Prošetajte se prekrasnom prirodom Japodskih otoka, predahnite u tradicionalno uređenom restoranu u kojem možete probati domaće gastro specijalitete Krajine, kao i novitete bosanske kuhinje! Na Japodskim otocima možete ostati i cijeli produženi vikend – kampujući, ili možete prespavati u kućici na drvetu ili jedinstvenoj staklenoj kupoli.

Vodopad Blihin skok kod Sanskog Mosta

Credits: Mirel Bašić prvomajska izletišta u Bosni i Hercegovini

U nedirnutom krajoliku na putu Sanski Most-Lušci Palanka, između sela Gornji Kamengrad i Fajtovci, na rijeci Blihi koja se ulijeva u Sanu nalazi se čuveni vodopad “Blihin skok”, udaljen svega 14 kilometara od Sanskog Mosta. Do puta koji vodi do vodopada se dolazi brzo, a do samog vodopada se mora pješačiti oko 15 minuta, ali vrijedi svakog koraka jer ćete vidjeti vodu koja pada s visine od više od pedeset metara niz grbavu stijenu i koja naprosto oduzima dah.

Stara utvrda i zamak Ostrožac kod Cazina

Među utvrdama koje se mogu pronaći na području Cazinske krajine svjedočeći o događajima prošlosti ovog kraja, izdvaja se Ostrožac, kojeg mnogi prolaznici doživljavaju kao prizor iz bajki.

Stari grad Ostrožac se nalazi u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Tvrđava je smještena na uzvišenju iznad lijeve obale rijeke Une i istoimenog naselja koje pripada općini Cazin, na 12 km od Bihaća prema Bosanskoj Krupi, preciznije – gdje se račva put za Cazin.

Pješčane piramide kod Foče

Sudeći prema društvenim mrežama i riječima naših pratioca, mnogi su ove godine išli put Foče. A na samo devet kilometara od ovog grada na Drini, u mjestu Pirin Do, pohodili su jedinstveni prirodni fenomen – pješčane piramide, tzv. Bosanski Colorado. Pješčane piramide nastajale su dugi niz godina erozijom tla i pod uticajem agresivne sprege mrazeva, ljetnih vrućina, kiša i jakih vjetrova. Izbrazdani pješčani stubovi uzdižu se iz svojih širokih temelja i sužavaju prema vrhu te na taj način čine izvanrednu geomorfološku rijetkost na ovim prostorima. Proces erozije traje i danas, te suprotno očekivanjima, one ne nestaju već rastu. Za sada dosežu visinu do 20 m.

Nacionalni park „Sutjeska“

NP Sutjeska
Zelengora

Nacionalni park “Sutjeska” je najstariji i najveći nacionalni park u BiH. U njemu se nalazi posljednja prašuma u Evropi – Perućica, koja je trenutno na Tentativnoj listi Svjetske baštine UNESCO-a, najviši planinski vrh u BiH – Maglić, glacijalna jezera Zelengore, impozantni kanjoni Sutjeske i Hrčavke, vodopad Skakavac (75m), kao i Memorijalni kompleks slavne Bitke na Sutjesci.

Bijambare

Izvanrednog izletište Bijambare je udaljeno od Sarajeva 40 kilometara. Pređeni put do guste crnogorične šume koja krasi ovo zaštićeno područje bez sumnje vrijedi, jer malo gdje možete vidjeti tako lijepe pašnjake, a da ne spominjeno osebujne pećine koje su, svakako, najveća atrakcija Bijambara. Područje zaštićenog pejzaža itekako je naklonjeno roditeljima s djecom, čiji će mališani provesti vesele trenutke druženja u za njih napravljenom Drvenom gradu.

Obelisk kralja Tvrtka kod Olova

Ako posjetite Bijambare, bilo bi šteta ne produžiti do Obelisk kralja Tvrtka. Skriven duboko među omorikama u šumi nadomak sela Bakići kod Olova, visok četiri metra i s kuglom na vrhu, stoji grandiozan spomenik, jedan od najvećih i najvažnijih koji vodi porijeklo iz srednjovjekovne Bosne.

Vozite se magistralnim putem Sarajevo-Tuzla. Skretanje za Bakiće iz pravca Sarajeva je ubrzo nakon Bijambara, a iz pravca Olova nakon skretanja za Ajdinoviće.

Samo iz pravca Olova postoji tabla koja upućuje na skretanje prema Obelisku. U Bakićima kod drvene kućice skrenite desno i vozite se pravo makadamskim putem, bez skretanja, do dječijeg igrališta gdje možete parkirati automobil. Odatle put nastavite pješke krajnjim lijevim putem koji ide iznad igrališta kroz šumu nekih 5-10 minuta hoda i usput ćete naići na obelisk. Ukoliko naiđete na mještane koji su vam voljni biti vodiči do ovog mjesta, a često jesu, to bi bilo idealno!

 

Više ideja potražite na našem portalu!


Prvomajska izletišta oko Sarajeva

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content