Nastupila je zima: Pogledajte vremensku prognozu do 28. februara

  Nastupila je zima: Pogledajte vremensku prognozu do 28. februara

  Dvadesetprvog decembra u 10:59 minuta kalendarski je nastupila zima, najhladnije godišnje doba. 

  Put s Gradine prema Studenom potoku; Foto: Furaj.ba

  Zima nastupa u trenutku kada se Sunce nalazi tačno iznad obratnice druge hemisfere. Prvi dan zime ujedno je i najkraći i naziva se zimska kratkodnevnica ili solsticij, a to znači da će ova noć bit će najduža (nama na sjevernoj Zemljinoj polulopti)

  Godišnje je to doba koje karakterizira hladno vrijeme, pojava mraza i snijega, a mi vam donosimo vremensku prognozu Federalnog hidrometereološkog zavoda za zimu 2020/21.

  Na temelju rezultata dinamičkih i statističkih modela MedCOFa15, kao i produkata Federalnog hidrometeorološkog zavoda, zima (1. decembar 2020 – 28. februar 2021) u Bosni i Hercegovini, trebala bi da bude toplija u odnosu na prosječnu zimsku temperaturu zraka (period 1981- 2010. godine).

  Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se od 50 posto na sjeveru zemlje do 60 posto u južnim područjima.

  U poređenju sa istim razdobljem prošle godine, predstojeća zima trebala bi biti nešto hladnija u sjevernim i centralnim predjelima. Na jugu zemlje očekivane temperaturne prilike trebale bi biti približnih temperaturnih vrijednosti ili nešto hladnije. Iako se očekuje toplija zima nego što je uobičajeno, u prognoziranom razdoblju izvjesni su i prodori hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta, sa znatno nižim temperaturama zraka od prosječnih.

  Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka & 0,0 °C) u Bosni tokom zime (2020-2021) je do 60, a na području južne Hercegovine prognozira se do 15 mraznih dana.

  Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje je zahtjevnija i manje pouzdana. S tim u vezi prognoze padavina treba uzeti s većom dozom rezerve. Istovremeno veoma je teško u zimskom periodu prognozirati vrstu padavina u pojedinim razobljima.

  Tokom klimatološke zime (DJF), vjerovatnoća mogućih scenarija je podjednaka. Prognostički modeli za prostor Bosne i Hercegovine ali i šire regije ne pružaju uvid za sigurniju prognozu.

  Raspored padavina tokom zime bit će neujednačen. Tokom prognoziranog razdoblja nisu isključena duža razdoblja bez padavina ali i kraća razdoblja sa većom količinom padavina.

  Najviše padavina prognozira se u prvoj dekadi decembra i sredinom januara. Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti u približne sezoni zime 2019-2020. godine.