Prvi Sedra Sevdah Fest

  Prvi Sedra Sevdah Fest

  Nekoliko najboljih i najinteresantnijih izvođača sa područja BiH tokom četiri festivalske noći nasupit će na ovogodišnjem prvom Sedra Sevdah Festu, te će na svojstven način interpretirati tradicionalnu bosansku pjesmu, sevdalinku.

  „Sedra Sevdah fest je prilika da se pozitivna priča o sevdahu proširi i razvija. Nakon tri festivala u Sarajevu i jednog u Banjaluci, i ovaj festival će pokazati da sevdah pripada svim građanima Bosne i Hercegovine i da ga svi oni žele njegovati i razvijati kao svoje blago i tradiciju. Sretni smo što smo uspjeli organizirati ovaj festival na obali rijeke Une, te se nadamo da će sve proći onako kako očekujemo. Svoju priču želimo podijeliti sa što više ljudi, jer vjerujemo u nju i to nas tjera da idemo naprijed“, rekao je direktor festivala Vlado Kabrera (Cabrera).

   

  Jedan od ciljeva održavanja Sedra Sevdah Festa jeste i stavljanje sevdalinke na mjesto koje joj i pripada kao kulturnom blagu i jedinstvenom, izvornom kulturnom proizvodu Bosne i Hercegovine, ali i očuvanju i promociji sevdalinke kao kulturno-historijske tradicije BiH. “Sevdah je potvrdio da je postao muzika kroz koju svaka generacija muzičara koja se rađa na prostorima BiH nalazi duhovni izvor na kojem kreira, stvara i obogaćuje ukupno muzičko stvaralaštvo BiH. Sevdah na Uni je iskonsko sjedinjenje stvaralaštva prirode i čovjeka”, rekao je predsjednik Organizacionog odbora 1. SSF dr. Šefik Smlatić.

  1

  Datumi održavanja koncerata:

  • 11. 08.(nedjelja) – Amira Medunjanin, početak 20:30 h

  • 12. 08. (ponedjeljak) – Mostar Sevdah Reunion, početak 20:30 h

  • 13. 08. (utorak) – Marija Šestić & DrAmmarPROJECT, početak 20:30 h• 14. 08.  (srijeda) – Divanhana, početak 20:30 h
  Karte u pretprodaji koštaju pet KM, dok će na dan koncerta koštati 10 KM, a mogu se kupiti na slijedećim prodajnim mjestima: Cazin – Laguna Cazin i na recepciji hotela Sedra, Bosanska Krupa – Krupaturist Bosanska Krupa te Bihać – Aquamarine Travel Agency.