Šta vidjeti u Bosni i Hercegovini

Šta vidjeti u Bosni i Hercegovini

Prirodne ljepote Bosne i Hercegovine često su je dovodile na liste najcjenjenijih turističkih novina širom svijeta koje su je predlagale kao jednu od destinacija za koju sigurno vrijedi potrošiti novac na ušteđevinu. 

Jeftin smještaj, hrana i međugradski prijevoz u kombinaciji s kulturno-historijskim blagom, povoljna adrenalinska ponuda odlični su za sve koji žele dobro putovati i ne potrošiti previše novca. Planine, rijeke, jezera, more, ova prekrasna zemlja u srcu Balkana ima za svakoga ponuditi ponešto, a mi vam otkrivamo destinacije koje ne smijete propustiti vidjeti kada je već jednom dođete posjetiti.

  1. Sarajevo

Glavni grad Bosne i Hercegovine nazivaju još i “evropskim Jerusalemom”, zbog spoja Istoka i Zapada koji se u njemu osjeti, modernog i tradicionalnog. Smješten je u kotlini koju okružuju olimpijske planine Bjelašnica, Igman, Jahorina i Trebević do kojeg se može doći i žičarom, koja je jedna od najvećih atrakcija grada, a tu su i Treskavica i Ozren, zbog čega se Sarajevo nalazi na idealnom mjestu, veoma blizu izletišta, čistog zraka, a prepun kulturno-historijskog bogatstva.

2. Vodopad Kravica

VODOPAD KRAVICA

Rijeka Trebižat mirno teče kamenitom Hercegovinom sve do mjesta Studenci kod Ljubuškog, gdje padajući s visine od 30 metara stvara veličanstveni vodopad Kravica. Ova prekrasna oaza ostavit će vas bez daha, osvježit će vas u ljetnim danima jer je jedno od omiljenih mjesta za kupanje u državi. Vodopad Kravica je udaljen 40 km od Mostara i nastao je na području gdje se rijeka Trebižat dijeli. Nalazi se na samoj granici s Hrvatskom, u blizini hodočasničkog mjesta Međugorje, od Mostara ga dijeli tek četrdesetak minuta vožnje. Kad ste već tu, ne propustite otići i na izlet u kanuu po rijeci Trebižat u organizaciji lokalnih iskusnih operatera. Ovakvo nešto ne treba propustiti, jer će vam veličanstveni ambijent stresni ritam svakodnevnog života učiniti tek dalekim sjećanjem.

3. Mostar

Old Bridge Stari Most in Mostar, Bosnia and Herzegovina

Jedan od najšarmantijih, ali i najromantičnijih gradova u BiH svakako je Mostar. Grad je to čiji se simbol – Stari most nalazi na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine, a koji ima još 40-ak nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Ipak, svi oni koji su zaljubljeni u Mostar reći će vam da Mostar nije samo Stari most, te kako se u ovom gradu ima još mnogo toga vidjeti.

LOKALCI PREPORUČUJU: ŠTA VIDJETI U MOSTARU

4. Nacionalni park Una

Nacionalni park “Una” prostire se dolinom gornjeg toka rijeke Une kao i oko kanjona rijeke Unac, desne pritoke Une, sve do rječice Krke na zapadu predstavljajući jedinstvenu prirodnu cjelinu u jugoistočnom dijelu Evrope. Najomiljenija mjesta za posjetiti su Milančev buk i Štrbački buk, a posjetioci se mogu i diviti Martinbrodskim slapovima, zaviriti u utvrde i sakralne objekte. Osim bajkovitog prirodnog krajolika i zanimljive kulturne baštine, NP “Una” također nudi aktivan odmor uz brojne dinamične aktivnosti. Ko god dođe – iako možda svako neće smjeti – ali barem će poželjeti da se spusti u gumenom čamcu, takozvanom raftu, niz Unu na kojoj se svakog ljeta održava popularna manifestacija Una regata

5. Travnik

Travnik, Stari Grad

Andrićeva kuća, sahat-kule, sunčani sat, Stari grad, Plava voda i Šarena džamija mjesta su koja obavezno trebate posjetiti ukoliko se uputite u Travnik. Tradicionalno se kafa pije u glasovitoj Lutvinoj kafanici, jedu travnički ćevapi i kupuje sir s obronaka Vlašića. Na svakom koraku Travnik će vam otkrivati svoje velike priče iz davnina. Dovoljno je spomenuti da je 150 godina bio glavni grad bosanskog pašaluka, rezidencija 77 vezira i sjedište dva konzulata.

6. Divlji konji na Cincaru

Prostranstvima visoravni Krug, nedaleko od Livna, galopira krdo divljih konja, jedno od rijetkih u Evropi. Potomci su to pitomih konja koji već više od tri desetljeća odolijevaju oštrim zimama, vjetru, kiši, krivolovcima i grabežljivcima. Na prostranstvima Krug planine između Livna i Kupresa u jugozapadnoj Bosni i Hercegovini obitava oko 180 divljih konja, potomaka mješanaca koje su stanovnici livanjskih sela pustili u divljinu 70-ih godina prošlog stoljeća. Danas su jedna od najvećih turističkih atrakcija livanjskog kraja koja će vas naprosto oduševiti.

6. Počitelj

Počitelj se ubraja u najljepše kulturno-historijske znamenitosti BiH. Orijentalni grad smješten je u dolini rijeke Neretve, a na brdima koja ga formiraju nalaze se stari čuvari, srednjovjekovne tvrđaveGrad koji predstavlja jednu od ključnih destinacija bh. turizma, pretpostavlja se, izgradio je sa susjednim naseljima bosanski kralj Stjepan Tvrtko I 1383. godine. Počitelj u sebi krije brojne priče prohujalih vremena, tragove moćnika koji su dolazili i odlazili, ostaviviši također značajno naslijeđe nadolazećim generacijama. Obiđite Stari grad pješke, popnite se na tvrđavu odakle se pruža prelijep pogled na grad. A kada dođete u Počitelj, probajte neki od domaćih sokova koje prave lokalci. Preporučujemo vam domaći sok od nara.

7. Panonska jezera u Tuzli

Panonska jezera su umjetna jezera smještena u srcu Tuzle. Predstavljaju slanu oazu i jedinstveno mjesto za kupanje i relaksaciju tokom vrelih ljetnih dana, kojim se u cijeloj Evropi može pohvaliti samo Tuzla. Unutar kompleksa se nalaze plaže, ugostiteljski objekti, uređeni prostori za zabavu djece i prostor za fitness, a ponuda iz oblasti kulturnog turizma su Arheološki park- neolitsko sojeničko naselje i Geološki muzej. U zimskom periodu, najmlađi i tinejdžeri vrijeme provode na gradskom klizalištu Panonika gdje se organizuje škola osnova klizanja i puno zabavnih zimskih programa. Voda Panonskog jezera sadrži i minerale poput kalcija, natrija, sumpora, joda, broma, koji stvaraju jedinstven spoj ljekovite i opuštajuće mješavine minerala, kao nijedan drugi u BiH ili šire.

8. Blagaj

BUNA

Blagaj je udaljen 12km od Mostara i mjesto je najbolje ribe i ribljih specijaliteta. Restorani su pretežno uz hladnu rijeku pa je boravak i cjelokupan ugođaj izuzetan. Tokom sezone gotovo na dohvat ruke vam stoji lokalno voće šipci, kivi, smokve, grožđe, breskve, kajsije… Iako se sve na Blagaju pretežno veže za Tekiju na Buni, riječ je o izuzetno značajnom i starom hercegovačkom gradu koji je prije dolaska Osmanlija bio glavni grad Hercegovine, i sjedište hercega. Ako se uputite na Bunu, obratite pažnu na čitav grad Blagaj. Riječ je o pravoj riznici historije i prirode, nekadašnje bosanske kulture i zelene rijeke. Samo nasljeđe historijsko Blagaja je veoma široko, a jasan dokaz su 11 zaštićenih spomenika kulture.

9. Nacionalni park Sutjeska

Najstariji nacionalni park u BiH u kojem se nalazi posljednja prašuma u Evropi – Perućica, najviši planinski vrh u BiH – Maglić, veliki izazov za planinare, alpiniste i ljubitelje prirode, lijepe planine Zelengora, Volujak i Bioč, rijeke, jezera, duboki kanjoni, šume, pašnjaci, pitome doline i sačuvana divljina, smješten je na granici BiH i Crne Gore. Nemoguće ga je obići za jedan dan, zato su u ponudi, pored jednodnevnih, i višednevni aranžmani, koji će vas uvesti u oazu mira razgaljujući vam dušu i spremajući tijelo za nove životne i poslovne izazove. Nacionalnim parkom se krećete uz vodiče za planinski turizam, kanjoning, naučno-edukativni turizam, kulturno-historijski turizam i eko-turizam, zavisi šta želite.

10. Jajce

Na obalama Vrbasa i Plive uzdiže se jedan od najljepših gradova u BiH – grad svjetla, kamena i vode, kraljevski grad, muzej pod vedrim nebom, grad s 29 nacionalnih spomenika – grad Jajce. Veličanstveni, 21 metar visoki vodopad, među 12 najljepših na svijetu, ukrašava sam centar grada, čineći Jajce jedinstvenim u svijetu. Malo i Veliko plivsko jezero, nadomak grada, mjesta su svojevrsnog odmora, te su pogodna za razvoj svih sportova na vodi. Arheološka nalazišta, otkrivena u samom centru grada, ukazuju da su ljudi na ovim prostorima živjeli još prije 6.000 godina. Posebno su značajna nalazišta iz rimskog doba, među kojima su Hram boga Mitrasa i nekropole iz 4. vijeka. U 15. vijeku Jajce je bilo sjedište bosanskih kraljeva, a ovdje je 1461. godine krunisan posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.

11. Nacionalni park Kozara

Foto: Grad Prijedor

Nacionalni park Kozara, istinsko prirodno blago, nalazi se 24 km udaljeno od Prijedora, a 56 km od urbane Banja Luke. Možete ga posjetiti tako što ćete sa magistralnog puta Banja Luka – Prijedor skreniti u mjestu Kozarac i pratiti vijugavi asfaltni put, u dužini od 12 km, koji će vas dovesti do centralnog parkinga na platou Mrakovica. Nacionalnim parkom proglašena je 1967. godine, sa ciljem zaštite kulturno-historijskih i prirodnih vrijednosti planine Kozare. Guste šume Kozare nude posjetiteljima priliku da vide divlju svinju, vuka, divlje mačke, jelene, zečeve, a otvoren je tokom cijele godine. Park nudi različite mogućnosti za rekreaciju u svim godišnjim dobima, pa vam je dostupno i planinarenje, brdski biciklizam, biciklizam, paragliding, kao i ski staze. Parkom dominira Memorijalni kompleks kojeg čine Spomenik (podignut 1972. godine u znak sjećanja na poginule borce Drugog svjetskog rata), Memorijalni zid i Muzej.

12. Banja Luka

BANJA LUKA

Brojni su razlozi zbog kojih trebate posjetiti Banju Luku. Mnogo toga vas čeka, od predivnih banjalučkih aleja, rijeke Vrbas koja je simbol grada, raftinga, Kastela, institucija kulture, sportskih i kulturnih manifestacija, do bogate gastro ponude. Tvrđava Kastel, jedna od najstarijih građevina u Bosni i Hercegovini, koja oduševljava svojom grandioznošću, jedan je od najpoznatijih simbola Banje Luke i nezaobilazno mjesto za sve one koji su po prvi put ovdje, ali i sve one koji su redovni posjetioci, jer, zaista, teško je odoljeti pogledu na rijeku Vrbas i na tvrđavu. Ukoliko odlučite da dođete u Banju Luku u ljeto ili kasno proljeće,  svakako posjetite izletišta koja se nalaze u okolini grada. U neka od najpoznatijih ubrajaju se Banj brdo i Trešnjik, Krupa na Vrbasu, izletište Duboka, Mlinska rijeka, Ranč Čokori… Svako od navedenih izletišta ima svoje ljepote i specifičnosti, tako da nećete pogriješiti za koje god da se odlučite.

13. Park prirode Blidinje

Odmor kraj jezera; Foto: Samra Višnjić

U zagrljaju prostranih i pitoresknih područja planine Čvrsnice, Čabulje i Vrana smjestio se jedan od najznamenitijih prirodnih rezervata Bosne i Hercegovine – Park prirode Blidinje. U njegovom samom srcu nalazi se najveće glečersko jezero u našoj zemlji – Blidinjsko. Šumski krajolik, dugi pašnjaci, bistro jezero, čist zrak i brojna arheološka nalazišta samo su neki od razloga, koji su sigurno više nego dovoljni da posjetite ovaj jedinstveni prirodni rezervat. No, Blidinje nudi puno više – za svakoga ponešto. Idealna je lokacija za stacionirati se i uživati u aktivnom odmoru. Na ovom području možete isprobati biciklizam kroz ovu nepreglednu preriju, skijanje u skicentru, jahanje, trke, najam qadova, posmatrati zvijezde na kristalno čistom nebu noću, loviti Mliječni put ili zvijezde padalice, planinarenje na okolne planine, branje ljekovitog bilja, ali i isprobati izvrsnu domaću hranu.

14. Bihać

Bihać; Foto: TZ Bihać

Uz obale jedne od najljepših bosanskohercegovačkih rijeka boje smaragda – Une, još u drevna vremena nikao je grad Bihać, biser Krajine i sjevernozapadne Bosne kojim se ponose već stoljećima srdačni i gostoprimljivi Krajišnici. Većina kulturno-historijskog bogatstva Bihaća zaštićena je kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. e treba zaboraviti da je ovo područje poznato i po nekoliko  starih gradova, od kojih su neki danas i turističke atrakcije. Izdvajamo srednjovjekovni grad Sokolac čija pozicija donosi novi pogled na prirodu i sam grad. Pored kulturno-historijskih znamenitosti Bihać svojim posjetiocima nudi izuzetno raznolik sportsko-rekreacioni sadržaj. Tu se posebno izdvaja Nacionalni park Una, prirodni rezervat na rijeci Uni, čiji su slapovi i brzaci prava poslastica ljubiteljima adrenalina i ekstremnih sportova.

15. Japodski otoci

Japodski otoci, Foto: Dron.ba/Printscreen

Japodski otoci se nalaze 16 kilometara od Bihaća, a smješteni su u srcu prirode i najdubljem dijelu teritorije Nacionalnog parka Una. Danas se na Japodskim otocima nalaze mostići koji vode preko rijeke, terase na kojima možete sjediti i uživati u pogledu na krasoticu Unu i njenu okolinu, tradicionalno uređen restoran, a gosti mogu odmarati i prenoćiti u brvnarama ili zanimljivoj kući na drvetu. Tokom ljeta organizuju se razna nekonvencionalna dešavanja za sve posjetitelje. Često su subotom uvečer na repertoaru svirke, nedjeljom DJ program u River baru, barem jednom sedmično kino pod zvjezdanim nebom, dok timske aktivnosti čine Japodsku olimpijadu.

16. Cazin 

Foto: TZ Cazin

Na raskršću puteva koji vode od Bihaća prema Velikoj Kladuši, u srcu ponosne Krajine, još u antičkom dobu smjestio se grad Cazin. Svakog onog ko se prvi put nađe u ovom izuzetno lijepom gradu na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine oduševit će živopisni pejzaži, ukusno uređene gradske javne površine, čistoća gradskih ulica i svakako, srdačni i gostoljubivi ljudi. O njegovom postojanju kroz historiju svjedoče ostaci prahistorijskog i srednjovjekovnog naslijeđa. Ostaci – stare tvrđave Ostrošca, Pećigrada, Radetine kule, Stijene i Tršca dominiraju gradom i njegovom okolinom i nalaze se u sklopu zanimljive turističke ponude, no najljepši i najimpresivniji je zamak Ostrožac, izgrađen u neogotskome stilu, ujedno i jedna od glavnih turističkih atrakcija Unsko-sanskog kantona. Prirodne ljepote i velika ulaganja u sportsko-rekreacijske kapacitete rezultiraju svake godine posjetom velikog broja gostiju i turista koji uživaju u bogatoj ponudi avanturističkih sportova: nezaobilaznom raftingu, paraglajdingu, biciklizmu u specifičnom prirodnom okruženju, outdoor turizmu… 

17. Nacionalni park Drina

Vožnja kanjonom rijeke Drine; Foto: NP Drina

Nacionalni park Drina četvrti je nacionalni park u Bosni i Hercegovini i najmlađi, jer je osnovan 2017. i prostire se na površini 6.315 ha. Sjedište parka je u Skelanima, a karakterističan je po bioraznolikosti i geomorfološkim specifičnostima koje se vežu za klisurasto-kanjonsku dolinu Drine i njenih pritoka. Ta dolina najizraženija je na ušću Crnog potoka, gdje maksimalna dubina kanjona iznosi 976 m. Crni potok izvire na više od 1.100 metara n. v. i nakon samo 6 km toka do ušća savlađuje pad od više od 800 m. U NP Drina može se vidjeti i jezero Perućac, vještačko jezero nastalo pregrađivanjem toka Drine za potrebe hidroelektrane “Bajina Bašta”. Na području ovog parka nalazi se i arheološko područje Skelani s nekoliko lokaliteta, koje je proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, te se sastoji od rimskog naselja, dvije starokršćanske bazilike, grobova unutar nje te pokretnih nalaza.

18. Međugorje

Ukazanja Djevice Marije, koja se, kako se vjeruje, kao fenomen počela javljati 1981. godine, učinila su hercegovačku župu Međugorje, udaljenu 25 km jugozapadno od Mostara, jednim od najpoznatijih rimokatoličkih hodočasničkih odredišta na svijetu. Hodočasnici se okupljaju dnevno, sedmično i godišnje. Na tri povlaštena mjesta svako će otići. Najprije Brdo ukazanja, mjesto iznad zaseoka Podbrdo u Bijakovićima, gdje su, kako se tvrdi, vidioci prvih dana vidjeli Gospu. Od tada se ovdje okupljaju hodočasnici na molitvu krunice, a skupine hodočasnika mogu se vidjeti i po danu i po noći kako se uspinju do mjesta prvog ukazanja, koje je označeno gomilom kamenja s usađenim križem. I Križevac, brdo iznad Međugorja, spada u povlaštena mjesta hodočasničkog okupljanja.

19. Hutovo blato

Hutovo blato, kao posljednja mediteranska močvara je predivna zelena oaza bogate i netaknute prirode sa velikim brojem endemičnih vrsta. Kako se nalazi se na jednom od četiri migratorna puta ptica iz sjeverne i srednje Evrope prema Aziji najveći je rezervat močvarnih ptica u regiji pa je i otuda simbolično, zaštitni znak Hutovog blata velika bijela čaplja. Prizor izgleda otprilike ovako. Iz vode vire prelijepi balončići, a duž cijelog kanala visoka trska i prelijepe brodice u kojima posjetioci uživaju u fotosafariju. Dok plovite rijekom Krupom, Deranskim jezerom, osjećaj je prelijep. Tišinu skoro pa neprimjetno remete ptice i ostali životinjski svijet ovog predjela. U pojedinim djelovima golim okom mogu se vidjeti šarani kako plivaju, a poznato je da na tom području ima čak 22 vrste ribe, među kojima je jegulja i nova vrsta ribe prozvana knipovichija hutova.

20. Neum

Okićen zelenilom i smješten na području turističke regije južnog Jadrana, Neum – kao jedini izlaz BiH na Jadransko more – krase duga i topla ljeta svrstavajući ga u kategoriju primorskih mjesta s najvećim brojem sunčanih dana. Osim kupanja na nekoj od neumskih plaža ili uvala, u okolini Neuma možemo vidjeti i prahistorijska naselja, gradine, grobne  humke – tumule iz bronzanog i željeznog doba, tragove antičkog doba, srednjovjekovne crkve i sela, te mnoge nekropole stećaka.Udaljenost Neuma od Dubrovnika je 65 km, od aerodroma Dubrovnik 85 km, od Mostara 70 km, Međugorja 70 km, od željezničke stanice Ploče i Metkovića po 30 km.

21. Pećina Vjetrenica

PEĆINA VJETRENICA

Ukrašena prostranim hodnicima, dvoranama, vodopadima, stalnim potocima i manjim periodičnim tokovima s podzemnim jezerima, Vjetrenica je vjerovatno najljepša pećina u BiH. Prvi put spomenuta polovinom 1. vijeka poslije nove ere u djelu Povijest prirode, koju 77. godine objavljuje Plinije Stariji, nalazi se na samom jugu zemlje, na području Općine Ravno, s ulazom na samom rubu Popovog polja, 300 metara istočno od centra sela Zavale na 260 metara nadmorske visine. Od Mostara je dijeli 80 kilometara, a 12 kilometara zračne udaljenosti od Jadranskog mora. Prema bioraznolikosti, Vjetrenica je prva u svijetu. U njoj živi gotovo 200 različitih životinjskih vrsta – njih 37 prvi put je pronađeno i opisano ovdje. Za turističke potrebe uređena je prije 1940. godine. Zaštićeni je spomenik prirode od 1952., dok se od 1965. nalazi u kategoriji specijalnih geoloških rezervata. U 2004. godini kandidovana je za preliminarnu listu svjetske baštine UNESCO-a.

22. Trebinje

Grad s 88 nacionalnih spomenika toliko je lijep da su slikari jednom prilikom zaključili da ga je još samo potrebno uramiti. Trebinje je smješteno u dolini rijeke Trebišnjice, na tromeđi BiH, Crne Gore i Hrvatske, ubrajajući se u najljepše destinacije Bosne i Hercegovine u kojoj predstavlja njen najjužniji grad. Srednjovjekovni Stari grad, biser osmanske arhitekture Arslanagića ili Perovića most, brojna izletišta, najveći vodeni park „Grad sunca“, muzički festival s pogledom na grad, samo su neki od razloga da posjetite Trebinje.

23. Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu

Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu; Foto: Mahendra

Za most Mehmed-paše Sokolovića odavno se pročulo širom svijeta. Most spaja obale rijeke Drine u Višegradu, u blizini granice između Bosne i Hercegovine i Srbije, a predstavlja jedno od najmonumentalnijih djela osmanske arhitekture u periodu od 15. do 19. vijeka u Bosni i Hercegovini. Izgrađen je u periodu od 1571. do 1577. godine, a gradio ga je tada najčuveniji turski arhitekta Koca Mimar Sinan. Izgrađen u istočnjačkom stilu, most predstavlja remek djelo tadašnjeg graditeljstva. Most je jedan od najznačajnijih nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, a u julu 2007. godine upisan je u UNESCO listu svjetske kulturne baštine.

24. Pješčane piramide kod Foče

Samo devet kilometara od Foče, u mjestu Pirin Do, izronio je jedinstveni prirodni fenomen – pješčane piramide, nazvane još i Bosanski Colorado. Nastajale su dugi niz godina erozijom tla i pod uticajem agresivne sprege mrazeva, ljetnih vrućina, kiša i jakih vjetrova. Preko 200 godina stare piramide, pokraj starog puta koji je nekada povezivao Foču i Sarajevo, tek prije nekoliko godina probudile su interesovanje kako domicilnog stanovništva tako i sve više stranih turista.  Izbrazdani pješčani stubovi uzdižu se iz svojih širokih temelja i sužavaju prema vrhu te na taj način čine izvanrednu geomorfološku rijetkost na ovim prostorima. Proces erozije traje i danas, te suprotno očekivanjima, one ne nestaju već rastu. Za sada dosežu visinu do 20 m.

25. Stolac

Putovanje kroz Hercegovinu dovest će vas do gradića nastalog na obalama rijeke Bregave, Stoca. Kada se spomene njegovo ime, past će vam na pamet mnoge stvari, ali zasigurno najprije historija, kultura i mediteranska klima, tri odlike koje su ga oduvijek činile jednim od najprivlačnijih mjesta za posjetiti u našoj zemlji.

 

.