Kraljevki gradovi Maroka sa Relax Toursom: Casablanka, Rabat, Fes, Meknes, Beni Melal,...

Kraljevki gradovi Maroka sa Relax Toursom: Casablanka, Rabat, Fes, Meknes, Beni Melal, Marrakech, Essaouira

Maroko – u marokanskom jeziku „mjesto gdje zalazi sunce“. Država u sjevernoj Africi, između Atlantskog okeana i Sahare. Najveće istorijske znamenitosti Maroka su stara kraljevska mjesta Fes, Meknes, Marrakech i Rabat. Casablanca je živahni lučki grad, sa više od 2 miliona stanovnika. Kompletno područje Maroka je veoma slikovito; jako razvijeno od morske obale do visokih zasnježenih gora i zelenih oaza usred pustinje, a Marokanska kuhinja se raspoznaje po čitavom svijetu po svoj kvaliteti i raznolikosti. Ovim putovanjem nahranit ćete sva svoja čula… Uživajte!!!

  

 1. DAN  / 24.10. / SARAJEVO – ISTANBUL

Sastanak putnika na sarajevskom aerodromu 2 sata prije leta. Polijetanje za Istanbul u 21:10 h na letu TK 1026.

 1. DAN / 25.10. / ISTANBUL – CASABLANCA

Slijetanje u Istanbul u 00:05 h. Transfer do hotela u Istanbulu po izboru Turkish Airlines. Noćenje.

Ujutru nastavak leta za Casablancu u 11:20 h na letu TK 617. Slijetanje u Casablancu u 14:15 h, (sva vremena su lokalna) nakon obavljenih carinskih formalnosti doček grupe od strane pratioca te panoramska vožnja Casablanc-om. Casablanca  je egzotična mješavina afričke, arapske i evropske kulture. Ovaj drugi po veličini afrički grad je i ekonomski centar Maroka.  Smještaj u hotel. Večera. Noćenje

 1. DAN / 26.10. /  CASABLANCA – RABAT – FES

Nakon doručka u hotelu, odjava iz hotela te obilazak Casablance: Centralnog marketa (prvi luksuzni tržni centar u Maroku), Habous predjela, razgledanje Kraljevske  palate bez ulaska, obilazak trga Mohameda V. Doskorašnji kralj, Hasan Drugi od Maroka, koji je ovom zemljom vladao skoro skoro četiri decenije sve do 1999. godine, gradio je veličanstvene spomenike. Izgradio je očaravajuću džamiju koja se izdiže iznad cijelog grada, sa neobičnim krovom i osvijetljenim minaretom, obilazak džamije bez ulaska. Smještaj u hotel, večera, noćenje. Obilazak Hassan II džamije (uz doplatu 15 Eur po osobi – opciono). Vožnja ka Rabatu te obilazak Rabat-a: obilazak administrativnog središta Maroka, koje se naziva i „Bijeli kraljevski grad“: pogledaćemo Hassanov toranj, prekrasni mauzolej Mohameda V te Kraljevsku palatu (razgledanje bez ulaska). Nakon toga, napuštamo Rabat i krećemo Fes – kako ga nazivaju spirtualni ili religijski glavni grad Maroka I jednom od najposjećenijih gradova Maroka od strane turista. Večera. Noćenje.

 1. DAN / 27.10. /  FES

Nakon doručka obilazak Fesa. Fes je najstariji kraljevski grad. Nakon doručka obilazak religijskog centra Maroka – Fesa – grada koji odiše bojama, aromama, oblicima i bogatom historijom. Osnovao ga je Moulay Idriss II. u 8. vijeku, a ujedno je i kulturno središte čitavog arapskog svijeta. Obilazak  srednjovjekovne Medine, Medersas i Karaouine džamije i slavni Nejjarine fontane. Obilazak i poznatih soukova – marketa kao i novog dijela grada. Nakon fascinantnog dana, večera i noćenje.

 1. DAN / 28.10. /  FES – MEKNES – FES

Nakon doručka u hotelu, izlet u Meknes, takozvani Ismailian glavni grad, poznat po svojim 40 km dugim zidinama. Posjeta Bab Mansour i Medini. Posjeta i svetom gradu Moulay Idriss. U poslijepodnevnim satima povratak u Fes. Večera i noćenje.

 1. DAN / 29.10. /  FES – BENI MELAL– MARRAKECH

Nakon doručka, slijedi odjava i nastavak istraživanja. Vožnja prema Beni Mellal jednom od privrednih centara Maroka koji je smješten u središtu Atlas planina. Obilazak grada smještenog u podnožju brda Tassemit (2247m), a uz ravnicu Beni Amira. Beni Melal je glavni grad regije Tadla-Azilal. Nastavak vožnje za Marrakech I dolazak u grad u kasno poslijepodne. Smještaj u hotel. Večera I noćenje.

 1. DAN / 30.10. / MARRAKECH

Nakon doručka slijedi cjelodnevno istraživanje najpoznatijeg kraljevskog grada – Marakesh, kojeg nazivaju „CRVENI BISER JUGA“. Grad je osnovala dinastija Almoravida krajem 11. vijeka, a bio je i prijestolnica Almohada.  Jutro počinjemo obilaskom mnogih znamenitosti koje podsjećaju na turbulentnu prošlost. Obići ćemo Koutubia džamiju koja je simbol grada. Nakon toga uvest ćemo Vas u Bahia Palaču iz 19. vijeka (ukoliko kralj nije u rezidenciji 😊 jer je i danas koristi za svoje potrebe). Obici cemo i El Badi Palaču koju su prijašnji kraljevi koristili za svoje potrebe. Stručni vodič (na engleskom jeziku) će nas sprovesti kroz labirint malih uličica Medine – starog dijela grada, prepunim prodavnicama, štandovima na kojim možete pronaći baš sve što zamislite, od aroma šafrana, narandžinog cvijeta, do ukusnih badema.Dan ćemo završiti obilaskom čuvenog trga Djemma El Fna, žili kucavici grada. U večernjim satima trg je mješavina mirisa, svjetlosti i zvukova s pripovjedačima legendi, zabavljačima, krotiteljima zmija, vodonošama. U večernjim satima predlažemo vam fakultativni odlazak na večeru u tradicionalni marokanski restoran sa show programom uz tradicionalnu muziku i Belly ples. Povratak u hotel. Noćenje.

 1. DAN / 31.10. / MARRAKECH – ESSAOUIRA – MARRAKECH

Nakon doručka odlazak u Essaouir-u – prelijepi grad na Atlanskom oceanu i najpopularniji grad na marokanskoj obali. Essaouira je šarmantan grad. Karakterišu je mirne ulice i uske uličice, kuće bijelih fasada s plavo obojanim vratima, ugodni kafići i malene radnje. Utvrde i bedemi kojima je grad nekoć bio opasan, svjedoče o utjecaju portugalskih i francuskih kolonizatora i danima kad je Essaouira bila važan trgovački centar. Po dolasku obilazak starog dijela grada. Poslijepodne povratak u Marrakesh. Večera, noćenje.

 1. DAN / 01.11. / MARRAKECH – ISTANBUL

Nakon doručka odjava iz hotela te slobodno vrijeme za individualno uživanje u Marrakeshu prije transfera na aerodrom. Transfer na aerodrom 3 h prije leta. Let za Istanbul je u 15:25 h na letu TK620. Slijetanje u Istanbul u 22:30 h. (sva vremena su lokalna). Transfer do hotela po izboru Turkish airlines. Noćenje.

 1. DAN / 02.11. / ISTANBUL – SARAJEVO

Nakon doručka transfer prema aerodromu na let za Sarajevo u 11:05 h na letu TK1021. Slijetanje u Sarajevo, predviđeno je u 11:05 h (sva vremena su lokalna)

 

U CIJENU UKLJUČENO :

 • avio prevoz na relaciji Sarajevo-Istanbul-Casablanca – Marakes-Istanbul-Sarajevo
 • transferi od aerodroma do hotela / povratni
 • 7 polupansiona u hotelima 4* u Maroku (1 noć Casablanca; 3 noći Fes; 3 noći Marrakech) i 2 noćI u Istanbulu u dvokrevetnoj sobi  (hotel u Istanbulu je u organizaciji Turkish Airlines)
 • vodič na engleskom jeziku tokom boravka u Maroku i pratioca putovanja iz Relax Tours-a
 • svi izleti, transferi i ulaznice koje su pomenute u programu – osim džamije Hassan II u Casablanci – opciono 15 Eur po osobi
 • organizacija putovanja

U CIJENU NIJE UKLJUČENO:

 • aerodromske takse 229 Eura
 • viza sa troškovima ishođenja u Zagrebu: 70 KM – vodič Realx Tours ce preuzeti vize u Zagrebu
 • napojnice u toku putovanja 25 Eura (za lokalne vodiče, vozače, hotele…)
 • osiguranje
 • doplata za jednokrevetnu sobu: 360 KM
 • doplata za ručkove u toku boravka i 1 večeru u Marakesu uz fantasia show (bez pića) – 190 KM za cijeli boravak

RELAX TOURS

033/ 263-330

033/270-060

Više informacija možete pronaći OVDJE.