Očaravajući Isfahan

Očaravajući Isfahan

Isfahan je nekada bio jedan od najvećih i najvažnijih gradova u centralnoj Aziji. Zbog obilja znamenitosti podsjeća na muzej pod vedrim nebom, a Iranci ga nazivaju Nesf-e džahan, što bi u prijevodu značilo pola svijeta.

Ostvareni san

Mostovi Siose pol i Pol-e hadžu uz prelijepi trg Nakš-e džahan i Imamovu džamiju, prepoznatljivi su simboli čarobnog grada, dok njegove palače, karavansaraji, džamije i stare crkve predstavljaju dodatni razlog da se posjetitelju iranska izreka: “Ko vidi Isfahan, vidio je pola svijeta”, učini prihvatljivom.

Većina kulturno-historijskih znamenitosti Isfahana, čije ljepote teško ko može nadmašiti, izgrađene su u prvoj polovini 17. vijeka. Uradio je to Šah Abbas I želeći napraviti grad od kojeg će zastajati dah, a svi koji su ga posjetili potvrdit će da je uspio u svojim nakanama.

Šah Abbas I je izgradio novo gradsko jezgro i drugi po veličini stari gradski trg na svijetu – Imamov trg, kako bi se na njemu igrao polo, popularni perzijski sport kojeg su prihvatili Englezi. UNESCO ga je 1979. proglasio svjetskom kulturnom baštinom.

U neposrednoj blizini Imamovog trga nalazi se Prirodno-historijski muzej, smješten u zgradi iz 15.vijeka – Timurskoj dvorani, drevnoj građevini iz epohe Timurida. Muzej posjeduje zavidnu kolekciju mnogih prastarih vrsta životinjskog svijeta, poput sunđera iz Australije, školjki iz Tihog okeana, te petunija i fosilnih ostataka koji svjedoče o drevnosti života na iranskim prostorima.

U Isfahanu se nalazi jedan od četiri najveća pokrivena bazara u Iranu – Veliki bazar, čiji je svaki dio specijalizovan za proizvodnju i prodaju određene vrste robe, kao što su tepisi, obuća, začini, zlato, srebro, ručni radovi… Domaći turisti i građani više vole kupovati na bazaru nego u novim šoping centrima.

Vrhunac perzijske arhitekture

Perzijske džamije bez sumnje spadaju u najljepše džamije svijeta. Plavo-žuta, akustična Šahova džamija, te bež-plava, nazvana po njegovom cijenjenom zetu iz Libana, Džamija šejh Lutfullaha, s najfinijim primjerima kaligrafske dekoracije i zlatnim prikazom pauna unutar kupole, spadaju u vrh perzijske i uopće svjetske sakralne arhitekture.

Palača Čehel Sotun najvažnija je i najposjećenija isfahanska palača. Poznata je i kao Palača četrdeset stubova, jer je izgrađena na stubovima, no ne na njih četrdeset, nego na dvadeset osmougaonih stubova od borovog i javorovog drveta koji se ogledaju u vodi bazena i dupliraju. Zbog toga se stiče utisak kao da ih je četrdeset.

Prilikom posjete Isfahana obavezno probajte i kao jedinstven poklon kući ponesite gez, tradicionalnu iransku poslasticu specifičnu za ovo područje.