Pet kompanija iz BiH među TOP 7!

  Pet kompanija iz BiH među TOP 7!

  U okviru Njemačke inicijative za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana, ukupno 34 kompanije iz Bosne i Hercegovine će učestvovati na B2B-konferenciji koja se ove godine održava 31. maja u Beogradu.

  Nakon pretselekcije koju su izvršili industrijski kupci iz Njemačke, od ukupno 139 firmi s Balkana, koje su pozvane na razgovore, pet bh. kompanija se našlo među TOP 7 i to ATT d.o.o. (Gornji Vakuf), SIM Technik d.o.o. (Kotor Varoš), GAT d.o.o. (Sanski Most), HST CNC Technik d.o.o. (Gračanica) i SIK d.o.o. (Mostar).

  Cilj inicijative je da se podstakne saradnja s regionom čije je dobavljačko tržište zbog cjenovnih prednosti i tehničkog nivoa dobavljača u posljednjih nekoliko godina za njemačke kupce dobilo na značaju. Pritom će se u okviru jednodnevnog događaja odabrane kompanije iz Bosne i Hercegovine i zemalja Zapadnog Balkana sastati s njemačkim firmama koje su zainteresovane za uspostavljanje poslovnih kontakata s proizvođačima iz ove regije.

  Nakon konferencija u Minhenu (2015.) i Dortmundu (2016.), na kojima su bh. kompanije ostvarile veliki uspjeh, ovo je prva B2B-konferencija u okviru spomenute inicijative, koja će se održati izvan Njemačke. Zainteresovane njemačke firme dolaze pretežno iz metaloprerađivačkog sektora, dobavljačkog sektora za autoindustriju, sektora prerade i proizvodnje materijala od plastike, kao i manji broj firmi iz elektro i elektronskog sektora.

  Ova sourcing-inicijativa za Zapadni Balkan je projekat njemačkog Udruženja za upravljanje materijalima, nabavu i logistiku (BME), njemačkog Saveznog ministarstva za privredu i energiju (BMWi), te njemačkih vanjskotrgovinskih komora (AHK). Predstavništvo njemačke privrede u BiH je lokalni partner ovog projekta za područje Bosne i Hercegovine i kroz ovaj i slične projekte aktivno doprinosi povećanju privrednih aktivnosti u zemlji i regionu.