Sarajevo prepoznato kao turistička destinacija u vrijeme Ramazana

  Sarajevo prepoznato kao turistička destinacija u vrijeme Ramazana

  Muslimani iz arapskih zemalja u vrijeme Ramazana putuju, za razliku od muslimana iz Bosne i Hercegovine koji u vrijeme tog, za njih svetog mjeseca, najradije ostaju u svojim mjestima i na tradicionalan način prakticiraju religiju, uz ramazanska druženja, odlaske u džamiju i porodične iftare.

  No, drugačiji mentalitet i tradicija spasili su turizam u Sarajevu i BiH, s obzirom na to da je u proteklih nekoliko godina ramazan u jeku turističke sezone.

  Prije pet- šest godina Sarajevo je u tom mjesecu bilo pusto, ali uvođenjem različitih vjerskih programa slika je promijenjena.
  Ponuda je najzanimljivija turistima iz Turske i arapskih zemalja.
  Glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo Asja Hadžiefendić-Mešić Feni je kazala da su aktuelizirane destinacije koje su zanimljive turistima s vjerskog aspekta.

  Između ostalog, otvoren je Sarajevo Ramazan festival u okviru kojeg su aktivnosti organizirane na različitim lokacijama u gradu.

  “Iftar na Žutoj tabiji, muzeji, džamije, biblioteke, neke su od ponuda koje su zanimljive našim gostima”, istakla je Hadžiefendić-Mešić.
  Tokom Ramazana Sarajevo, ali i drugi gradovi u BiH, tradicionalno, “žive” do ranih jutarnjih sati, odnosno do sehura, kada počinje post. S obzirom na to da post traje oko 18 sati, vjernici koriste večernje sate za druženja, kafe ili šetnje.

  Fena