U Sarajevu će tokom vikenda raditi samo prodavnice, apoteke i pumpe

    U Sarajevu će tokom vikenda raditi samo prodavnice, apoteke i pumpe

    U Kantonu Sarajevo tokom vikenda neće raditi tržni centri, kina, pozorišta, fitness centri ni ugostiteljski objekti.

    Zbog kontinuiranog pogoršanja epidemijske situacije u Kantonu Sarajevo, a nakon cjelodnevnog zasjedanja, Vlada KS je na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom donijela odluku kojom se od petka (12. marta 2021. godine) u 20 sati pa do ponedjeljka (15. marta 2021. godine) do 7 sati zabranjuje rad svim poslovnim subjektima, izuzev djelatnostima koje se bave prodajom prehrambenih proizvoda, apoteka, benzinskih pumpi, zdravstvenih ustanova i javnog prijevoza.

    Ugostiteljskim objektima je u navedenom periodu dozvoljena isključivo djelatnost dostave hrane i to do 23 sata. Sportska takmičenja i treninzi na otvorenom su dozvoljeni tokom trajanja propisane zabrane, ali bez publike. Sve ranije saopćene mjere i dalje na snazi.

    „Procjena struke je da su za širenje virusa najriskantniji periodi tokom neradnih dana, odnosno tokom vikenda, kada svjedočimo najvećem broju okupljanja i interakcije među ljudima. Zato je ova mjera i donesena. Ukoliko se svi budemo pridržavali donesenih mjera, možda ćemo već u narednoj sedmici broj novozaraženih staviti pod kontrolu”, zaključio je premijer Forto.