Višestruki svjetski prvak i svjetski rekorder u ronjenju na dah govori o...

  Višestruki svjetski prvak i svjetski rekorder u ronjenju na dah govori o problemu mikroplastike u Jadranskom moru

  Ususret Svjetskom danu oceana 8. juna, organizacija Green Sail iz Splita na otoku Braču snimila je video o problemu mikroplastike u Jadranskom moru, u suradnji s višestrukim svjetskim prvakom i svjetskim rekorderom u ronjenju na dah Goranom Čolakom te uz pomoć lokalnog ronilačkog centra Draulik.

  Goran Čolak najuspješniji je hrvatski ronioc te jedan od najuspješnijih ronioca u historiji ronjenja na dah u svijetu koji je na prvenstvima AIDA i CMAS, najpoznatijih organizacija za ronjenje na dah u svijetu, oborio više od 30 nacionalnih rekorda. Čolak je trenutno najuspješniji sportaš sa AIDA-ovog Svjetskog prvenstva sa šest zlatnih, tri srebrne i jednom bronzanom medaljom.

  Cilj je videozapisa podsjetiti lokalno stanovništvo i turiste na važnost pravilnog odvajanja otpada. Osim toga, ovim se videom lokalno stanovništvo želi upozoriti posebno na problem mikroplastike i pretjerane upotrebe štetne plastike kao jednog od najkritičnijih problema današnjeg vremena.

  Plastika koja završi u moru iz raznih izvora, uglavnom zbog ljudskog nemara, nikada se zapravo ne raspada, već se pretvara u male čestice. Ove male štetne čestice (manje od pet milimetara) koje završavaju u našem okolišu nazivaju se mikroplastika. Mikroplastika ulazi u svaki dio naših prirodnih ekosustava iz različitih izvora, uključujući kozmetiku, odjeću i tehnološke procese. Zbog mikroplastike, rizik od onečišćene prirode, vode i hrane se danas alarmantno povećava.

  Mikroplastika ima sposobnost apsorpcije otrovnih spojeva iz okoline i oslobađanja dijelova plastične strukture tokom procesa degradacije. Pod utjecajem sunca, mora i valova, mikroplastika na kraju ulazi u sve dijelove okoliša. Štoviše, otrovna mikroplastika naposljetku ulazi u prehrambeni lanac zbog čega je konzumiraju i ljudi.

  Svojim učešćem u videu, Goran Čolak je htio ne samo skrenuti pažnju na ovaj problem, već i značajno istaknuti bitnu osobnu odgovornost u praksi gospodarenja otpadom. Važno je da cjelokupna zajednica počne smanjivati nepotrebnu upotrebu plastike u svakodnevnom životu i ispravno reciklirati kako problem plastičnog otpada ne bi i dalje rastao. Svjesnim odlučivanjem i mijenjanjem naših navika, svi možemo odigrati veliku ulogu u očuvanju okoliša.

  Pogledajte video:

  Mikroplastika/Microplastics

  Ususret Svjetskom danu oceana koji se obilježava 8. lipnja, višestruki svjetski prvak i rekorder u ronjenju na dah Goran Colak u suradnji s organizacijom Green Sail snimio je video o rastućem problemu mikroplastike u morskom okolišu. Mikroplastika danas, uglavnom zbog ljudskog nemara, predstavlja gotovo nevidljiv, ali opasan oblik zagađenja koji naposljetku dolazi i do ljudi.Poslušajte Goranovu poruku u videu! 🗣🎥🌊In order to celebrate World Oceans Day on 8 June, Goran Colak, multiple free-diving world champion and world record holder, has filmed a video about the increasing problem of microplastics in our marine environment. Today, microplastics, mainly due to human negligence, represent an invisible, but a dangerous form of pollution that ultimately affects even humans. More on Goran's message in the video! 🗣🎥🌊

  Gepostet von Green Sail am Mittwoch, 5. Juni 2019