Čuvena slika Vranduka na aukciji u Njemačkoj za 85 hiljada eura

  Čuvena slika Vranduka na aukciji u Njemačkoj za 85 hiljada eura

  Čuvena slika Vranduka njemačkog landscape slikara Carla Eberta našla se Hampel Fine Art aukciji po početnoj cijeni od 85 hiljada eura.

  “Vranduk” Carla Eberta; Foto: Auctionzip

  Utvrda Vranduk u Bosni našla se u katalogu njemačke aukcijske kuće u sekciji “Moderna umjetnost, impresionizam i slikarstvo 19. stoljeća”. Na slici koja je rađena tehnikom ulje na platnu, dimenzija 110×180 cm, potpisan je Carl Ebert (Stuttgart, 1821-Munchen, 1885).

  “Pogled na tvrđavu koja se nalazi oko 14 kilometara nizvodno od grada Zenice. Izgrađena je na stijeni iznad klisure, ispod koje rijeka Bosna sa svojim okruglim lukom na lijevoj strani čini prirodnu zaštitu. U prvom planu, na obali rijeke, smjestila se grupa putnika s konjima. Muškarci su uglavnom u košuljama svijetlih boja s prslucima, širokim pantolama i crveno-bijelim turbanom. Iza njih je napola razrušena stara koliba i konj s mladim ždrijebetom. Na samoj se rijeci može vidjeti mali čamac s veslima i posadom, a s druge strane ljudi na obali rijeke. Veliki kompleks dvorca je u blistavoj svjetlosti izlazećeg jutarnjeg sunca, koje sija s lijeve strane kroz visoko prozirno plavo nebo s bijelim oblacima, dok okolne kuće i zgrade, kao i lijeva strana planine s rijekom, ostaju zasjenjene. Kvalitetna slika poznatog umjetnika, s izvanrednim smjernicama svjetla i sjene. Malo retuširanja”, navodi se u katalogu aukcije koja je završena 3. decembra.

  “Tokom katastrofalne kampanje Eugena Savojskog 1697. godine, kada je gotovo cijela Bosna bila u pepelu i dimu, tvrđava Vranduk bila je jedina neosvojena tvrđava. Stoljećima je podnosila svakakve napade, neprijatelje i katastrofe, ali gotovo uvijek je insistirala da ispuni svoje ime kao ‘Vrata Bosne'”, dodaje se u katalogu.

  Godine 1881. austrijski Keiser je poslao grupu umjetnika sa zadatkom da prikupe podatke o prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine. U grupi se nalazio i njemački slikar Carl Ebert koji je za vrijeme ove ekspedicije napravio nekoliko radnih skica, među kojima je i skica utvrde Vranduk. Prvu izložbu svojih radova napravio je 1885. u Stuttgartu, a uskoro nakon toga u Beču i Dresdenu. Carl Ebert je izradio tri primjerka ove slike, od kojih je prvu poklonio Keiseru, drugu svojoj supruzi a treću je ostavio sebi za izložbe. Danas je to umjetnina koja se izrađuje u različitim formama, počevši od kopije na platnu, bakrorezu, do izrade u drvorezu.

  Čuvena slika trenutno se nalazi u privatnoj galeriji u Njemačkoj, a kupljena je na aukciji u bečkom Dorotheumu 16. novembra 1993. godine pod brojem 84. Na ovoj aukciji slika nije pronašla svog kupca.