10 medalja bh. sportista na Svjetskim igrama Specijalne olimpijade

10 medalja bh. sportista na Svjetskim igrama Specijalne olimpijade

Takmičari Specijalne olimpijade BiH osvojili su tri zlatne, dvije srebrene, pet bronzanih medalja takmičeći se u atletici, stonom tenisu, ženskom fudbalu i skoku u dalj.

Na Svjetskim igrama Specijalne olimpijade u Abu Dabiju (Ujedinjeni Arapski Emirati), gdje je učestvovalo više od 7.000 takmičara iz oko 190 država,  predstavnici Specijalne olimpijade u BiH osvojili su deset medalja u četiri sporta.

Zlatom su se okitili Hasan Sejdinović na 200 metara u trčanju, Snežana Džida u disciplini atletika 400 m i Inkluzivna nogometna reprezentacija BiH.

Srebrene medalje su osvojili stonoteniseri Irfan Kulić i Milada Elez, a bronzane Hiba Sultanović – atletika 200 m, Njegoš Mihajlović – atletika 400 m, Snežana Džida atletika – skok u dalj, Ena Čatović – plivanje 25 m prsno i Milada Elez – stoni tenis.

Direktorica Specijalne olimpijade BiH Kada Delić naglasila je da je ovo bilo najuspješnije takmičenje za sportiste s invaliditetom iz BiH.

– Deset osvojenih medalja pokazatelj je velikog rada i zalaganja, kako sportista, tako i trenera i svih drugih uključenih u ovaj projekt – rekla je Delić i posebno istakla ocjenu da je u proteklih deset godina najveći napredak u regionu ostvarila upravo Specijalna olimpijada u BiH, kao i da je program inkluzije koji se provodi u osnovnim i srednjim školama u BiH prepoznat kao dobar model i u drugim državama.

Osim takmičarskog dijela, u sklopu igara organizovan je Globalni samit mladih lidera i Familijarnog programa na kojem su učesnici izlagali svoje projekte, ideje i vizije.

Domaćini jedne od najuspješnijih i najbolje organiziranih specijalnih olimpijada u Ujedinjenim Arapskim Emiratima najavili su osnivanje novih fondacija čiji cilj će biti promocija sporta namijenjenog osobama s invaliditetom.