Gorska služba uputila upozorenje svim posjetiocima planina

  Gorska služba uputila upozorenje svim posjetiocima planina

  Gorske služba spašavanja Sarajevo moli sve posjetioce planina, skijaše, bordere, a posebno turne skijaše i one koji planiraju zahtjevnije planinarske ture da obrate dodatnu pozornost zbog mogućnosti pokretanja lavina.

  Lavina

  “Zbog novonapadalog većeg snijega na planinama u BiH u zadnjih par dana te zbog najavljenog lijepog i sunčanog vremena tokom vikenda (9-11.4.2021. godine) molimo sve naše sugrađane da obrate pažnju i budu jako oprezni pri navedenim aktivnostima. Da napomenemo, lavinu čini snijeg koji klizi niz padinu pod uslovom da je njen nagib dovoljan da se ista pokrene. Lavine se događaju i pod jako malim nagibom, ugao nagiba cca. 15°, a sa povećanjem nagiba mogućnost pojave lavina se rapidno povećava”, naveli su.

  Iz GSS-a poručuju da količina novonapadalog snijega od cca 20 centimetara već predstavlja prijetnju, a prelaskom preko nestabilnog područja dovoljan je uslov za pokretanje lavine.

  “Ako uz sve navedeno dodamo i promjene temperature koje se upravo dešavaju, imamo idealne uslove za stvaranje lavina. Da bismo u planinama svi uživali, još jednom molba za dodatni oprez”, navode.

  Upozorenje planinara: Kako prepoznati lavinu i zaštititi se od nje?