ISTANBUL SHOPPING FEST

ISTANBUL SHOPPING FEST

Pored toga što je Istanbul poznat po čuvenoj Kapali čaršiji, svom Egipatskom bazaru, on ima i 120 tržnih centara u kojima se nude najpoznatiji svjetski brendovi. 

Piše: Emira Azganović

 Istanbul Shopping Fest osnovan je 2011. godine stavljajući pred sebe zahtjevan zadatak: da učini ovaj veličanstveni grad šoping mekom, kulturnim i zabavnim centrom svijeta. Trideset dana i isto toliko noći period je kada i globalni svjetski brendovi po posebnom popustu postaju dostupni većem broju ljudi. Strani turisti mu teško mogu odoljeti, jer nudi mogućnost kupovine bez plaćanja poreza. Odjeća, nakit i parfemi prodaju se s popustima i do 70%, u ovom periodu povoljne su i avionske karte, a dobra zabava zagarantovana je na svakom koraku.

120 tržnih centara

U Istanbulu postoji čak 120 tržnih centara! To je više nego u bilo kojem gradu Evrope ili na Bliskom Istoku. Zato je u posljednjih nekoliko godina ovaj veličanstveni grad postao raj za istinske kupoholičare. I sve je to moguće zahvaljujući jakim institucijama i kompanijama koje ga podržavaju, između ostalih su tu: Ministarstvo za kulturu i turizam Republike Turske, Ministarstvo za razvoj Republike Turske, Gradska općina Istanbula, te aviokompanija Turkish Airlines.

Istinye Park

Naše šoping srce zakucalo je najprije u najekskluzivnijem i jednom od najvećih šoping centara u Istanbulu – Istinye Parku. Ovdje se nalaze najpoznatiji i najskuplji svjetski brendovi – Chanel, Hermes, Prada, Louis Vuitton, Burberry, Dior, Jimmy shoes, Dolce&Gabanna…

Šoping centar je podijeljen u dva dijela sa stotinama radnji u kojima se nude različiti brendovi kako turski tako i svjetski. Kada se umorite, onda na posebnom spratu namijenjenom za restorane i kafiće možete provesti ugodne trenutke predaha. Osim toga, Istinye Park ima i dječiji zabavni kutak, brojne bioskopske sale kao i druge klubove i centre sa zabavnim i rekreativnim sadržajem.

Kanyon

Mnogi restorani, kafei, barovi očekuju vas u ovom prostranom šoping centru (37.000 kvadratnih metara) sa 160 radnji. Smješten u srcu Levent distrikta, Kanyon se nalazi pod otvorenim nebom, što ga čini još interesantnijim. I ovdje, logično, najpoznatiji svjetski brendovi imaju svoje radnje.

Akasya

Akasya spaja posjetioce i važne brendove Turske i svijeta. Sa skoro 300 radnji na ogromnom prostoru, ovaj šoping mal daje novi uvid u kulturu zabave i kupovine Istanbula. Ovdje ćete naići na širok izbor trgovačkih marki iz oblasti odjeće, zdravstva, ljepote, kozmetike, obuće, torbi, pribora, uređenja doma…  Nudi različite oblike društvenog života, te ima dobar pristup gradskom prevozu. Nalazi se na azijskoj strani grada.

Palladium

Svakoga fascinira sa svojom gigantskom staklenom sferom. Njegov arsenal broji 190 radnji u kojima možete kupovati različite brendove i okončati dan s okusima hrane na restoranskom spratu. Upravo u Palladium šoping centru upriličen je završetak Istanbul Shopping Festa uz muzički program i obraćanje direktorice ovog festivala, Hicran Özbük.     

Šoping na Nišantašiju

Za mnoge je ovaj elitni dio Istanbula ujedno njegov najljepši dio. Boemski, kosmopolitski, Nišantaši predstavlja šoping zonu svih luksuznih brendova. Poznat je po veoma skupim nekretninama, te velikom izboru barova i restorana za večernji izlazak.

Arasta bazar

Ovaj mali bazar nalazi se u blizini Plave džamije. U njemu ćete pronaći fascinantan nakit, živopisnu keramiku, odjeću i ručno tkane tepihe.Na šestom po redu Istanbul Shopping Festu,  na poziv Ureda za kulturu Ambasade Republike Turske u BiH i organizatora festivala  bila je i ekipa Furaj.ba magazina