Muzej iz Trebinja kandidat za nagradu najbolji muzej Evrope

  Muzej iz Trebinja kandidat za nagradu najbolji muzej Evrope

  Muzej Hercegovine Trebinje, zajedno sa 61 nominiranim muzejom Evrope, kandidat je za nagradu #EMYA2020 – najbolji muzej Evrope.

  Nagradu svake godine dodjeljuje #EMF Evropski muzejski forum. Ovogodišnja #EMYA održat će se od 29. aprila do 2. maja u Cardiffu.

  Ideja o osnivanju muzeja u Trebinju prvi put je potekla kada je veliki srpski pjesnik i diplomata Кraljevine Jugoslavije Jovan Dučić, rodom iz Trebinja, oko tridesetih godina 20. vijeka imao namjeru da osnuje muzej u rodnom gradu. Za tu svrhu pjesnik je sakupljao po stranim zemljama, u kojima je službovao, reljefe, skulpture, umjetničke slike iz raznih epoha i dopremao u Trebinje.

  Tek 1952. godine osnovan je „Sreski zavičajni muzej Trebinje“. Od 1957. godine Muzej funkcioniše na pravim muzeološkim osnovama, a područje njegovog djelovanja bila je Jugoistočna Hercegovina. Vrše se terenska istraživanja i prikupljanja, arheološka iskopavanja, otkupi eksponata i sve uvodi u inventarne knjige. Sedamdesetih godina, pored nastavljanja stručne istraživačko – izložbene muzejske djelatnosti, počinje i izdavačka djelatnost. Muzej izdaje zbornike, historijske knjige, a 1975. godine pokrenut je i časopis Tribunia, najstariji naučni i stručni časopis u Hercegovini. U najtežem ratnom periodu kulturno-historijsko blago je evakuirano i sklonjeno na sigurno, da bi se sačuvalo i bilo ponovo izloženo poslije rata, od kada nastaju stalne muzejske postavke.

  Matična muzejska ustanova „Muzej Hercegovine“ Trebinje je ustanova kompleksnog tipa u kojoj su zastupljena odjeljenja: arheološko, umjetničko, istorijsko, etnološko i prirodnjačko. Pored osnovne muzeološke, izložbene, istraživačke, naučne, izdavačke, pedagoške i obrazovne djelatnosti u Muzeju se odvijaju povremene izložbe, kao i promocije stručnih i naučnih knjiga, i još mnoga naučna i kulturna događanja i kroz sve to afirmišu se vrijednosti Istočne Hercegovine i njihov razvoj u kontinuitetu od praistorije do danas.