Od ove godine filmske zvijezde na SFF-u će šetati bosanskim ćilimom

  Od ove godine filmske zvijezde na SFF-u će šetati bosanskim ćilimom

  Direktor Sarajevo Film Festivala (SFF) Mirsad Purivatra i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka u Vijećnici su predstavili zajednički projekt zbog kojeg će u svijet tokom SFF-a otići ljepše slike iz glavnog grada BiH.

  Inicijativa je nastala tokom jednog ručka na kojem su bili glavni gosti prošlogodišnjeg festivala, tačnije brojni glumci i reditelji.

  – Pričali smo o utjecaju SFF-a na promociju grada i tada smo u jednom razgovoru spomenuli Cannes. Više od 50 posto fotografija ide sa crvenog tepiha. Razmišljajući o tome šta mi možemo uraditi, odlučili smo napraviti specijalni crveni tepih za 25. izdanje SFF-a – kazao je Purivatra.

  Nakon opsežnog istraživanja bosanskohercegovačkih ćilima iz zbirke Zemaljskog muzeja BiH, kreativni tim Sarajevo Film Festivala za novi izgled crvenog tepiha bio je inspirisan elementima sa ćilima iz Sarajeva koji datira iz 1930. godine.

  – Grad Sarajevo je dio Sarajevo Film Festivala, a Sarajevo Film Festival je dio nas.  Mi se iskreno osjećamo kao dio tima koji je za 25 godina napravio novu vrijednost koja se cijeni na svjetskoj sceni. Znamo da neke ranije administracije nisu to prepoznavale i smanjile su učešće Grada, ali već drugu godinu zaredom
  Grad  Sarajevo daje značajan finansijski doprinos koji Sarajevo Film Festival zaslužuje.

  Međutim, to nije jedino što smo spremni uraditi. Projekt bosanskog ćilima za Sarajevo Film Festival je vrhunski primjer talenta i kreativnosti u promociji naših trajnih vrijednosti. Ovo je pokazatelj kako mladi ljudi kojima se pruži šansa i povjerenje mogu napraviti dodatnu vrijednost i mogu osnažiti ovaj grad i državu. Bosanski ćilim ispred Narodnog pozorišta pred milionskim auditorijem ideja je vrijedna divljenja. Ona je naša, kao što je i bosanski ćilim naš, i kao što je Sarajevo Film Festival naš, vrijedan ponosa i podrške – izjavio je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

  Novi crveni tepih koji će i ove godine biti postavljen ispred Narodnog pozorišta Sarajevo u čast filmskim autorima, umjetnicima i publici, spoj je tradicionalnog i savremenog, a ovogodišnji Sarajevo Film Festival održat će se od 16. do 23. augusta.