Poznati na Sarajevo Film Festivalu

  Poznati na Sarajevo Film Festivalu

  Na Sarajevo Film Festival iz godine u godinu dolaze najveće zvijezde iz svijeta glume. Tokom godina bilo ih je mnogo, posebno onih koja su u industriji filma ostavili neizbrisiv trag, vrijedi se uvijek prisjetiti

  Defintivno najveće zvijezde Sarajevo Film Festivala bili su slavni glumački par Angelina Jolie i Brad Pitt. Oni su bili specijalni gosti 17. po redu festivala kada je popularnoj Angelini, koju je domaća publika posebno zavoljela zbog njenog potresnog filma o BiH nazvanog U zemlji krvi i meda, dodijeljena secijalna nagrada – Počasno Srce Sarajeva u Narodnom pozorištu.

  Glumac, reditelj i producent Robert De Niro, dvostruki dobitnik nagrade Oscar, pet puta nominiran za ovu nagradu, nagrađen priznanjima Zlatni globus najveća je zvijezda 22. Sarajevo Film Festivala. I proteklih godina bilo ih je mnogo, posebno onih koja su u industriji filma ostavili neizbrisiv trag, vrijedi se uvijek prisjetiti

  I Benicio Del Toro prošetao je crvenim tepihom festivala, dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 21. Sarajevo Film Festivala za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti. Oscarom nagrađeni glumac sarajevskoj je publici predstavio dramu Fernanda Leóna de Aranoe Savršen dan u kojoj je nastupio u glavnoj ulozi. Počastvovan dolaskom u glavni grad BiH kao i na festival, rekao je tada između ostalog: “Srce Sarajeva za mene znači hrabrost, predanost, inkluziju i odlučnost da se istraje u zacrtanim ciljevima.”

  Među dobitnicima najprestižnije festivalske nagrade našli su se između ostalog i Gael Garcia Bernal, Steve Buscemi, međunarodno  proslavljeni, višestruko nagrađivani reditelji Jafar Panahi, Mike Leigh, Béla Tarr i Danis Tanović.

  I dvostruki dobitnik Oscara, Kevin Spacey, dolaskom na Sarajevo Film Festival izazvao je nezaboravne ovacije među okupljenim ljubiteljima filma. U čast gostu 14. SFF-a održana je posebna projekcija kultnog filma Privedite osumnjičene, reditelja Bryana Singera, za koji je ovaj iznimni glumac dobio prvog Oscara.

  Oskarovac Morgan Freeman pamti se kao prestižni gost 16. Sarajevo Film Festivala. FilmInvictus, u kojem je glumio Nelsona Mandelu, zatvorio je tadašnje izdanje festivala.

  Koliko je značajnih ljudi bilo na Sarajevo Film Festivalu nemoguće je obuhvatiti jednim kratkim osvrtom, no između ostalih su posebnu pažnju plijenili francuska glumica Juliette Binoche, Gillian Anderson, široj javnosti najviše poznata kao agentica Dana Scully u kultnoj naučno-fantastičnoj seriji Dosjei X, eminentna glumica Charlotte Rampling boraveći u ulozi kustosice Katrin Cartlidge Fondacije, koja je publici predstavila i film Melancholia Larsa von Triera u čijoj je apokaliptičnoj drami glumila Gaby, a tu su također Victoria Abril, Fatih Akin, Pablo Berger, Michael Fassbender, Vanessa Redgrave, John Malkovich, Michael Moore…