„Sarajevo – satirično, sarkastično i realistično u 320 rečenica“

  „Sarajevo – satirično, sarkastično i realistično u 320 rečenica“

  Dva mlada studenta germanistike (student i studentica) iz Sarajeva i student iz Heidelberga su sebi dali za zadatak da grad prikažu iz druge perspektive: šta čini Sarajevo? Šta grad čini posebnim?

  Alternativni vodič “Sarajewo – satirisch, sarkastisch und realistisch in 320 Sätzen“/ „Sarajevo – satirično, sarkastično i realistično u 320 rečenica“ je idealna knjiga na njemačkom jeziku za radoznale posjetioce glavnog grada Bosne i Hercegovine koji žele da upoznaju grad iz prve ruke.

  „105 VJEČNA VATRA je vatra koja stalno plamti i spomenik partizanima iz Drugog svjetskog rata

  105A i neobična pomisao da je spomenik partizanima i socijalizmu okružen k.u.k.-arhitekturom što bi mnogima trebalo biti trn u oku, ali nikome ne smeta.“

  Dva mlada studenta germanistike (student i studentica) iz Sarajeva i student iz Heidelberga su sebi dali za zadatak da grad prikažu iz druge perspektive: šta čini Sarajevo? Šta grad čini posebnim? Knjiga pokazuje grad i mimo njegovih turističkih atrakcija, pokazuje njegovu svakodnevnicu i njegov život.

  Knjiga se lako i brzo čita  i sardrži mnogo fotografija, satiričnih i sarkastičnih opisa kakvi se u ovom obliku ne mogu naći u „normalnim“ vodičima kroz grad. Različite perspektive autora – dva eksperta za Sarajevo i jedan posjetilac koji ne poznaje mjesto, čini knjigu posebno uzbudljivom. Od raznih fragmenata nastaje slika grada iz različitih perspektiva. To je interesantna zbirka impresija ovog fascinantnog grada, koja slikovito opisuje ne samo to šta se u Sarajevu može vidjeti već i ono šta se čuje, miriše i osjeti.

  Knjiga opisuje Sarajevo sa simpatijama i ljubavi prema gradu, ali isto tako sa svojim sarkastičnim komentarima otvara neskriveni pogled  na njegove suprotnosti i probleme – jedan poseban, direktan i neobičan pogled na Sarajevo!
  Autori/ca: Selma Tabak, Armin Husić und Andreas Hensler.
  Knjiga je dostupna u knjiižari Buybook u Radićevoj ulici broj 4.