Migracija crvenih rakova

  Migracija crvenih rakova

  Božićni Otok je mali australski otok u Indijskom oceanu, 2600 km sjeverozapadno od grada Pertha, koji je dom mnogih vrsta životinja i biljaka.Procjenjuje se da tamo živi prilično malo stanovnika – oko 1500 ljudi. Ali zato tamo obitava oko 120 milijuna rakova! Većina njih pripada vrsti crvenih rakovica. Svake godine ta endemska vrsta raka kreće na putovanje iz unutrašnjosti Božićnog otoka u nadi da će stići do mora.

  Svijetlo crvene su boje ali se mogu pronaći narančasti primjerci i čak poneki ljubičaste boje. Odrasla tijelo ljuska (ili oklop) može biti prečnika do 116mm.

  Veći dio godine kopnene crvene rakovice žive u rupama u zemlji i sjenovitim mjestima u unutrašnjosti otoka. Na taj način izbjegavaju isušivanje tijela tijekom suhog dijela godine. Međutim, dolaskom monsunskog vlažnog dijela godine, tokom novembra i decembra, ti rakovi izlaze iz svojih rupa i kreću na put prema moru da bi se razmnožavali.

  U ovu masovnu migraciju prvo kreću mužjaci a nakon njih kreću i ženke na put do okeana dužine oko 9 km koji traje sedam dana. Čak 47 milijuna crvenih rakovica prekriju sve, uključujući i ceste koje se u tom razdoblju zatvaraju.

  Ovo se putovanje poklapa s rasporedom Mjesečevih mijena. Prije zadnje Mjesečeve četvrti, razina mora je najniža i pristup obali je tada najjednostavniji. Kada stignu do obale, rakovi najprije odlaze u more da bi nadoknadili gubitak soli i tjelesne vlage tokom putovanja. Na obalu prvo dolaze mužjaci koji kopaju rupe u kojima će se pariti s pridošlim ženkama. Tri dana nakon parenja ženke izliježu jaja nakon čega ih gotovo dvije sedmice izliježu u more, točno između zadnje Mjesečeve četvrti i uštapa, kada nastupa velika plima.

  Ličinke crvenih rakovica do svog razvoja u mlade rakove vrijeme provedu u plićaku okeana. Poslije mjesec dana kreću nazad u unutrašnjost otoka gdje će provesti godinu dana, do sljedećeg putovanja prema okeanu.