Muzički genije Malik Isabegović pobjednik svjetskog takmičenja u Francuskoj

Muzički genije Malik Isabegović pobjednik svjetskog takmičenja u Francuskoj

Dvanaestogodišnji Tuzlak Malik Isabegović, učenik Osnovne muzičke škole, odsjek za violinu, muzički je genije. Ovog mjeseca osvojio je prvo mjesto na svjetskom takmičenju u Francuskoj.

1 (2)

Razgovarala: Abela Purivatra

“Gotovo nikako nisam spavao prethodnu noć. Ovo je nešto najljepše što mi se desilo u životu” rekao je Malik, učenik trećeg razreda Osnovne muzičke škole Tuzla, odsjek za violinu u klasi Jasmine Šehanović, koji je osvojio prvo mjesto na svjetskom takmičenju u Francuskoj. Takmičenje Vatelot Rampal na kojem su učestvovali predstavnici iz cijelog svijeta održano je u Parizu i trajalo je tri dana.

malik (1)

Direktor škole Nedim Suljić kaže da je ovaj Malikov rezultat očekivan.

“O Maliku mogu reći da je učenik koji je pokazao da se radom, voljom i trudom može ‘osvojiti svijet’. Ovo nije njegova prva nagrada. Tokom prošle godine osvojio je i prve nagrade u Aranđelovcu na Međunarodnom festivalu muzike i na Međunarodnom takmičenju ‘Mladi virtuoz’ u Beogradu. Ima izražen talenat za violinu koju su svakako prepoznali najeminentiji stručnjaci u Francuskoj” – kaže za Furaj.ba Nedim Suljić.

Sa Malikom su u Francusku putovali njegova majka Emina Isabegović i dajdža Dženan Jusufović, a pripreme za takmičenje trajale su dugo, od početka ove školske godine. Suljić je ponosan na Malika ali i na sve druge učenike.

mal1

“U uslovima u kojima radimo, na zastarjelim instrumentima, bez adekvatnog prostora ostvarivati rezultate koje naši učenici i nastavnici ostvaruju je zaista impresivno. Samo u toku prošle školske godine osvojeno je više od 130 nagrada na međunarodnim takmičenjima, od čega je oko 25 bilo laureata i specijalnih nagrada tako da zaista mogu reći da je naša škola zasigurno rasadnik talenata. Jako dobre rezultate postigli smo na federalnom i međunarodnim takmičenjima” – pojasnio je Suljić i preporučio roditeljima da omoguće svojoj djeci da se bave muzikom.

“Učenje sviranja ili pjevanja dovodi do promjena u djetetovom mozgu i veća je mogućnost da će djeca koja se muzički obrazuju postići svoj puni kognitivni i akademski uspjeh. Muzičko obrazovanje svakako kod djece podstiče kreativnost ali poboljšava i radnu memoriju. U svakom slučaju, dobrobiti od muzičkog obrazovanja su velike te preporučujemo djeci da se svakako muzički obrazuju jer će im sviranje priuštiti veliko zadovoljstvo i sreću – zaključio je.

slika škole

Malik Isabegović bio je jedini predstavnik BiH na ovom takmičenju, a nastupio je s kompozicijom Melanholly kompozitora Cesara Francka. Pozvan je da u maju učestvuje na koncertu u Parizu, gdje će nastupati najbolji predstavnici svojih kategorija na ranije održanom Vatelot Rampal takmičenju.