Nina Hulusić – Moj život u Dubaiu

  Nina Hulusić – Moj život u Dubaiu

  Sarajka Nina Hulusić već tri godine živi i radi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Odluka da napusti Sarajevo, svoj rodni grad, bila je kaže, teška ali i očekivana. Za Furaj.ba ispričala je da je Dubai grad snova i da se u njemu može zaista uspjeti. Ona je u tom je gradu ostvarila sve svoje snove.

  Piše: Abela Purivatra

  Sarajka Nina Hulusić svoj život dijeli na dva dijela. Prvi se dio zove borba, a drugi, ponosno kaže, pobjeda. Prvih 26 godina svog života Nina je živjela u Sarajevu. Bivša je manekenka, te TV i radio voditeljica. Sada radi kao menadžer prodaje u jednoj kompaniji u Dubaiu. Kaže da već tri godine živi u UAE, prvih 9 mjeseci u Abu Dhabiju, nakon toga u Dubaiu.

   

  “Sarajevo je moj grad. Tu mi je cijela porodica i svi moji prijatelji. Nikada nisam željela napustiti rodni grad iako sam imala mnogo prilika. Do prije tri godine, moram biti iskrena, malo me nervirala dijaspora koja ljeti napuni grad. Danas sam ja ta koja samo ljeti posjećuje svoj grad, a o novostima u BiH informišem se isključivo preko socijalnih mreža.”

   

  Odluka da ode, Nini je bila jako teška. Kaže da je najteže bilo rastati se od svojih najdražih. Na pitanje zašto je otišla, Ninin je odgovor jasan. “Nisam mogla da promijenim stanje u svojoj državi, ali mogla sam da spakujem cijeli život u jedan kofer i da krenem u svijet” – kaže za Furaj.ba Nina Hulusić.

  Nina pobjeda

  U Dubaiu Nina živi život o kakvom je u Sarajevu mogla samo sanjati. Kaže da skoro pa konstantno osjeća nostalgiju za svojim gradom i da joj nedostaju porodica i prijatelji ali da se osjeća sretnom što je, kako kaže, otišla u zemlju snova.

  “Tek nakon tri godine života u Emiratima mogu da kažem da nisam ni bila svjesna koliko imam snage za borbu. Koliko sam hrabra i koliko sam, na kraju, ponosna na sve što sam postigla. Naravno da me nisu dočekali milioni na aerodromu. Treba ‘zasukati rukave’ i zaista se truditi i raditi da bi konačno negdje dospio.”

  Kaže da se danas često šali na svoj račun, naročito sa svojom porodicom. I to kada kaže da ju je život u Emiratima razmazio. To je zaista tako, kaže Nina kroz smijeh.

  “Život u Emiratima vas nauči da je potpuno normalno da ujutru idete na klizanje ili skijanje, a da večeri provodite na plaži. Potpuno je normalno da litru mlijeka kupite u najvećem tržnom centru u svijetu. Sasvim je normalno i da imate osjećaj da govorite više jezika i da svugdje očekujete uslugu kao u hotelu sa pet zvjezdica.”

  Danas, Ninin je život u Dubaiu lagodan i lak. Ipak, kako kaže, da ne bi zbunila čitatelje, nije uvijek bilo tako. Pojašnjava da je na početku bilo jako teško. Priča da je bila sama, da nije dovoljno znala jezik, te da nije poznavala grad u čijem svakom ćošku sada uživa.

   

  Činjenice o Dubaiu koje možda niste znali

  Neobične stvari vezane za Dubai koje možda niste znali je da je nedjelja prvi radni dan u sedmici, da posla ima, a da se za platu možete cjenkati. Kao i za sve ostalo.
  Zbog činjenice da je u Dubaiu zakonom zabranjeno da se izgrade dva ista nebodera, Nina kaže da se u tom gradu osjeća kao da je doputovala u budućnost. Dodaje da joj se najviše dopada odnos prema ženama u ovom gradu.

  “Sada shvatam da treba vremena da se naviknete na život u ovom gradu ali čim se naviknete, počnete da volite život koji živite i sve što vam se tu dešava, a što je mnogo drugačije od svega što smo živjeli mi iz BiH. Evo nekoliko činjenica o Dubaiu koje su mene očarale. Ako slučajno uberete cvijet sa javne površine, to će vas koštati od 250 do 500 KM. Kazne u saobraćaju se kreću od 200 KM pa do kazne zatvora od nekoliko godina.”

  Za kraj, Nina kaže da je Dubai grad u kome se čak 64% stranaca zadrži duže nego što su planirali. “Mislim da sam i ja dio statistike. Planirala sam ostati samo godinu dana, da pokušam. Uspjela sam ostati tri godine i još se ne planiram vratiti. Temperatura od 57 stepeni Celzijusa baš mi odgovara.”