Ryanair pravila za prtljag, online čekiranje i rezervaciju klase

  Ryanair pravila za prtljag, online čekiranje i rezervaciju klase

  S niskim cijenama Ryanair je irski avio-prijevoznik, koji je najveća i najpoznatija kompanija te vrste u Evropi.

  Od početka novembra ove godine Ryanair leti i iz Bosne i Hercegovine, s banjalučkog aerodroma. U nastavku pročitajte Ryanair pravila koja vrijede za ručni prtljag, predavanje prtljaga, online čekiranje, rezervaciju klase i osvježenje.

   

  Ručni prtljag u Ryanair-u

  Svaki Ryanair putnik može imati ručni prtljag dimenzija 40 x 20 x 25 cm. Međutim, ova torba, ruksak ili aktovka ne smije biti teža od 10 kg. Dodatno, svaki putnik, nakon kupovine prioritetnog ukrcavanja (Priority bording) može imati drugu, manju torbu, kao ručni/ kabinski prtljag, ali ona ne smije biti veća od 55 x 40 x 20 cm. U ovom slučaju, nema ograničenja težine. U praksi, drugi komad ručnog prtljaga može biti ženska torba, torba za laptop, ruksak za djecu ili kesa iz duty-free prodavnice. Oba komada ručnog prtljaga su uključena u cijenu svake Ryanair karte.

   

  Predavanje prtljaga u Ryanair-u

  Aviokompanija Ryanair u cijenu avio karte ne uključuje predati prtljag. Za svakog putnika postoji mogućnost doplate za predati prtljag. Jedna osoba sa sobom može ponijeti maksimum tri kofera, svaki ne smije biti teži od 20 kilograma. U avio-kompaniji Ryanair maksimalna dimenzija predatog prtljaga – onaj koji ide u kabinu za skladištenje – su striktno definisane. Svaki kofer može imati maksimum dimenzije 81 x 119 x 119 cm.

  Iznos doplate za predati prtljag u Ryanair-u zavisi od datuma leta i mjesta doplate dodatnog prtljaga. Mogućnost kupovine dodatnog prtljaga putem interneta je jeftinije, nego kupovina na aerodromu neposredno pred uzlijetanje. Za višak prtljaga u aviokompaniji Ryanair morate doplatiti dodatno za svaki kilogram više.

  Sadržaj predatog prtljaga može biti prekontrolisan na aerodromu. Pravila koja se tiču predatog prtljaga u Ryanair avio-kompaniji su ista kao i u svim drugim avio-kompanijama. Ne možete spakovati zapaljive ili eksplozivne supstance.

   

  Online čekiranje

  Putovati s Ryanair avio-kompanijom, u periodu između 4 dana do 2 sata pred polijetanje, imaju mogućnost online čekiranja i odabira mjesta za sjedenje u avionu. Online čekiranje zahtjeva unos ličnih podataka putnika koji putuje. Online čekiranje se mora uraditi za svakog putnika ponaosob. Nakon završetka, potrebno je odštampati svoju kartu za ukrcavanje.

  Na aerodromu, tokom čekiranja morate pokazati svoju kartu za ukrcavanje s ličnim dokumentom, koji ste upotrijebili za online čekiranje. Ako ste zaboravili svoju kartu za ukrcavanje ili pak da se čekirate online, to možete uraditi i na samom aerodromu. Nedostatak karte za ukrcavanje predstavlja dodatan trošak za čekiranje na aerodromu. Koliki će taj trošak biti, definisano je od strane Ryanair-a.

   

  Rezervacija klase

  Ryanair nudi izbor između dvije klase – Standardne i Biznis Plus. Njihova razlika bazirana je na taksi, putovanje sa Standardom može biti čak tri puta jeftinije, ali putnici ne mogu računati ni na kakve privilegije.

  Biznis Plus klasa predstavljena je krajem augusta 2014. godine. Cijena karte je znatno skuplja i može biti kupiti samo za određene letove. Birajući ovu cijenu karte putnik može rezervisati u bilo kojem momentu, i između ostalog prilagođavajući kartu svojim potrebama.

  Rezervacija daje mogućnost i izmjenu datuma letenja čak i sat vremena prije planiranog odlaska. U cijenu je uključena privilegija bezbjednosne provjere i ukrcavanja.

  Biznis Plus klasa predstavlja dodatan servis i privilegije, ali u avionu komfor nije drugačiji u poređenju sa Standardom. Putnici koji kupuju ovu skuplju klasu ne mogu računati na besplatno osvježenje.

   

  Osvježenje

  Tokom leta s Ryanair-om nemate pravo na besplatno osvježenje. Putnici na svim letovima, unutar avionskog bara mogu kupiti grickalice, hladne i tople napitke. Detalji o izboru grickalica i pića mogu se naći u avionskoj brošuri.

   

  Dodatne informacije

  U samom Ryanair avionu radi bar i prodavnica, gdje možete kupiti nakit, parfeme i suvenire aviokompanije.