Turkish Airlines dostavlja hranu u Somaliju

  Turkish Airlines dostavlja hranu u Somaliju

  Turkish Airlines je jedina aviokompanija koja leti u Somaliju. Zemlju koja je pogođena sušom i glađu. Ova avio kompanija se odazvala korisnicima društvenih mreža i počela dostavu hrane i vode u Somaliju.

  Šezdeset tona namirnica poslato je u Somaliju avionom  Turkish Airlines-a u partnerstvu sa grupom “Love Army for Somalija” koju su pokrenule zvijezde socijalnih mreža Jerome Jarre, Caseyja Neistat i glumac Ben Stiller.

  Jerome Jarre je na svom Tviteru nalogu objavio video snimak sa pozivom u pomoć. Motiv za takav poziv bila je priča o šestogodišnjoj devojčici iz Somalije koja je preminula od dehidratacije, nakon pješačenja više od 150 kilometara u potrazi   za vodom. Kako i sam kaže, u Somaliji trenutno vlada nestašica vode i hrane, sve rezerve su potrošene, a za približno 6.2 miliona Somalijaca neophodno je nabaviti humanitarnu pomoć.

  Kada je Jerome Jarre objavio Tweet tražeći direktnu pomoć od Turkish Airlinesa, Turska državna aviokompanija je brzo reagirala – uz glasan odgovor DA.

  Prva je isporuka obavljena u martu 2017., kada je 60 tona prehrambenih dodataka posebno namjenjenih za djecu poslana u Mogadishu za hitnu distribuciju.
  Druga pošiljka hrane, dodatnih 60 tona, dostavljen je u utorak u Somaliju, 15. avgusta 2017.

  Turkish Airlines će nastaviti pomagati narodu Somalije dok god budu imali potrebu za pomoći.