U fokusu aplikacija Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine

  U fokusu aplikacija Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine

  Usklađivanje kulturnih politika Grada i Kantona s ciljem što bolje koordinacije i saradnje tih institucija bila je tema sastanka ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvada Kurića sa predsjedavajućim Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igorom Gavrićem i dogradonačelnikom Milanom Trivićem.

  – Jedan od najznačajnijih svakako je aplikacija Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine, za što moramo iznaći najbolji način aplikacije i okupiti najbolji tim koji će raditi na tome. Znamo da se neuspješno pokušavalo aplicirati, ali da se takvom projektu treba pristupiti s dosta ozbiljnosti i stručnosti – istakao je.

  Ministar je informirao sagovornike i o tome da Ministarstvo kulture i sporta već radi na izradi strategije kulturne politike 2018 – 2028 i da očekuje saradnju Grada Sarajeva, ali i ostalih relevantnih institucija i ustanova da bi ta strategija bila što bolja, korisnija i primjenjivija u praksi.

  I predsjedavajući Gavrić smatra da je sastanak bio konstruktivan.

  – Smatram da Grad Sarajevo treba ozbiljno pristupiti izradi tog projekta. Usklađivanje kulturnih politika je osnovna pretpostavka za izradu takvog projekta, nadam se da će Gradsko vijeće Grada Sarajeva što prije prepoznati važnost te aplikacije, a najdalje do desetog mjeseca ove godine je i usvojiti – naglasio je Gavrić.

  Dogradonačelnik Trivić kazao je da treba intenzivirati sve programske sadržaje, koji doprinose poboljšanju kulture u Gradu Sarajevu.

  – Svi koraci kojima sad pristupamo od velikog su značaja za ono što želimo da postignemo, a to je uspješna aplikacija Grada Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture – naglasio je Trivić, saopćila je Pres- služba KS.