Zijah Sokolović s predstavom Međuigre 0-24 sutra na sceni Centra kulture i...

    Zijah Sokolović s predstavom Međuigre 0-24 sutra na sceni Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo

    Zijah Sokolović jedan je od najznačajnijih i najzanimljivijih autora neviđene teatarske energije. Sa svojom predstavom Međuigre 0-24, Zijaha će sarajevska publika 19.10. s početkom u 20 sati moći gledati na sceni JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

    U ulozi izvođača, reditelja i dramaturga s već poznatom scenografijom – sam na pozornici, bez svjetlosnih i zvučnih efekata, stolica, stol i čaše vode, kroz cabaret Međuigre 0-24 Zijah dotiče besmislenost i manjak logike čitavog čovječjeg djelovanja, sa sviješću da je čovjek uhvaćen u zamku civilizacije i usamljenosti, kao prirodnog stanja, i da se to ne može izliječiti, ali može ublažiti.

    Međuigre 0-24 su mala kratka razmišljanja u pauzama između dugih i velikih životnih obaveza. Sastavljene su od mnoštva svakodnevnih razmišljanja stavljenih u formu kratkih priča, od kojih nekoliko njih čini okosnicu cabaretske forme, a ostale se mijenjaju od predstave do predstave kroz koje nas Zijah vodi svojom virtuoznošću i pozorišnom magijom. Na četvrtom Be:femonu stručni žiri donio je odluku da nagradu za najbolju mo­nodramu uruči Zijahu Sokoloviću za predstavu Međuigre 0-24.