Bosanka postala predsjednica prestižnog univerziteta u SAD-u

Bosanka Radenka Marić postala je predsjednica istraživačkog univerziteta prvog reda u Sjedinjenim Američkim Državama.

Profesorica Radenka Marić, rodom iz Dervente, postala je prva žena iz Bosne i Hercegovine kao predsjednica Univerziteta u SAD-u (Connecticut) i tek druga žena porijeklom iz BiH koja je postala predsjednica univerziteta u svijetu. Prva je je bila prof. Pamela Habibović na Univerzitetu u Maastrichtu, Holandija!

Marić su na univerzitetu opisali kao “priznatu inovatoricu u tehnologiji čiste energije čije je vodstvo kao potpredsjednica univerziteta pomoglo da se univerzitet podigne na nove visine u finansiranju istraživanja”.

Današnja rektorica je rođena i odrasla u Derventi, i diplomirala na Univerzitetu u Beogradu, a magistrirala i doktorirala nauku o materijalima i energetici na Univerzitetu Kjoto u Japanu. Nakon što je provela 12 godina u Japanu, preselila se u Sjedinjene Države 2001. godine da bi radila u startupu za čistu energiju u Atlanti. Tri godine kasnije, počela je voditi Institut za inovacije gorivih ćelija pri Nacionalnom istraživačkom vijeću Kanade. Pridružila se UConn univerzitetu 2010 godine kao profesorica hemijskog i biomolekularnog inženjerstva. U periodu 2016–2017, bila je gostujući profesor Fulbrightove katedre na Politehničkom univerzitetu u Milanu u Italiji, napisao je na Facebook profilu Edhem Čustović koji i inače dijeli priče o uspješnoj bh. dijaspori širom svijeta.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content