Bunski kanali bi mogli postati zaštićen prirodni pejzaž

  Bunski kanali bi mogli postati zaštićen prirodni pejzaž

  Ekološka udruga “Majski cvijet” predala je Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) zahtjev za upis Bunskih kanala u registar zaštićenih dijelova prirode HNK.

  Bunski kanali; Foto: Dženad Džino

  Iz udruge podsjećaju da je lokalitet Bunskih kanala, koji se nalazi u dijelu toka Neretve južno od Mostara, ranijom odlukom proglašen spomenikom prirode u ekološko-ribarskoj zoni, te traže hitno postupanje povodom predanog zahtjeva te da ih nadležno ministarstvo obavijesti o svim poduzetim postupcima u rješavanju tog bitnog pitanja.

  Podsjećamo, mještani u okolini ovog prekrasnog prirodnog ambijenta izborili su se da se Bunski kanali ne unište gradnjom minihidroelektrane.

  BUNSKI KANALI – TAMO GDJE SE GRLE BUNA I NERETVA

  Riječ je o jednog od najvećih atrakcija na rijeci Neretvi – uski kanal kojim protječe Neretva, gdje se preko sedrene barijere u nju ulijeva njena lijeva pritoka Buna. Pravi prirodni zagrljaj stijena, vode i zelenila, različit u svako doba godine. Najljepši je ipak ljeti, zbog količine vode i zbog toga što se tada može vidjeti kako se cijela Neretva ulijeva u uski kanal širine nešto više od tri metra i dužine oko 850 metara, koji je na ovom području nastajao stotinama godina.

  Bunski kanali nalaze se kod Bune, južno od Mostara uz magistralnu cestu M-17 Mostar – Čapljina. Najatraktivnija je to staza za kajakaše i kanue, gdje su osamdesetih godina prošlog stoljeća na tom mjestu oni vježbali za svjetske i evropske medalje. U bivšoj Jugoslaviji bili su zaštićen spomenik prirode. Danas ih posjeti tek rijetki turista koji zna za njih, i pokoji ribar.