Društvo prijatelja Grada Sarajeva obilježava desetu godišnjicu

  Društvo prijatelja Grada Sarajeva obilježava desetu godišnjicu

  Društvo prijatelja Grada Sarajeva obilježit će 14. marta desetu godišnjicu. Ova neprofitna organizacija nastala je 2006. godine s ciljem da podstiče građane da vole svoj grad.

  Članovi aktivno istražuju i prikupljaju građu o lokalnoj historiji i domaćem stanovništvu, ali i skreću pažnju javnosti na aktivnosti u društvenoj zajednici koje su u suprotnosti s dobrobiti građana i grada.

  Sve je počelo okupljanjem Kluba prijatelja Sarajeva u okviru Službe Zavičajne zbirke i bibliografije Biblioteke Sarajevo, unutar kojih volonteri prikupljaju građu o Sarajevu, nakon čega je 2006. godine Klub prerastao u neprofitnu organizaciju.

  Jedna od aktivnosti ovog društva je organiziranje tematskih izložbi, prezentacija i predavanja, među kojima su najznačajnija o stećcima, životnoj sredini, gljivama, pitkoj vodi te trgovinama u Sarajevu u 15. i 16. stoljeću.

  Također, radi predstavljanja kulturne baštine, turizma i ekologije, članovi društva organizirali su i niz izleta među kojima su najposjećeniji bili Trebević, Skakavc, Crepoljsko, Bjelašnica, Fojnica i Kraljeva Sutjeska.

  Poezija, lijepe riječi i druženja su neizostavna aktivnost Društva, stoga su članovi organizirali i nekoliko izložbi kao što su izložba planinarstva, Mostovi Grada te izložba Lijepo i ružno u našem gradu.

  Iz ovog društva zaključuju da svi građani imaju pravo na članstvo, bez obzira na porijeklo, naciju, vjeru i uzrast, a jedini uvjet je da vole Grad Sarajevo.