Državljani BiH koji žele u Hrvatsku moraju popuniti online obrazac

  Državljani BiH koji žele u Hrvatsku moraju popuniti online obrazac

  Ministarstvo unutrašnjih poslova i ministarstvo turizma Republike Hrvatske su s ciljem efikasnog prelaska granice otvorili posebnu internet stranicu koju svi građani BiH trebaju popuniti online prije nego krenu na put u ovu zemlju.

  U obrazac se upisuju svi podaci koji se uobičajeno traže tokom prelaska granice, a koji se nakon popunjavanja šalju na adresu MUP-a Republike Hrvatske. Prilikom prelaska granice, policajac će skenirati bh. pasoš državljanina nakon čega će sistem automatski povezati ga sa ranije upisanim podacima u tom online obrascu.

  Ovaj način prelaska granice uveden je kako bi se smanjila gužva na granicama. Državljani BiH koji nisu popunili obrazac moći će preći granicu i bez online popunjavanja, ali će obrazac morati ispuniti na granici. Bit će uklonjeni sa trake i morat će ga popuniti ručno. Ukoliko bude više takvih građana, gužva na granicama mogla bi biti velika.

  Ova odluka je već na snazi, kao i svi ostali uslovi kada je riječ o ulasku u Hrvatsku. Pored obrasca, za prelazak granice neophodan vam je i pasoš, te ako putujete turistički potrebna vam je i potvrda o rezervaciji hotelskog ili nekog drugog privatnog smještaja. Ukoliko idete u poslovnu posjetu potrebno je pozivno pismo tog poslovnog subjekta u Hrvatskoj.


  Želite u Hrvatsku? Sve o prelasku granice saznajte na jednom mjestu | Furaj.ba

  Svi strani državljani koji namjeravaju ući u Republiku Hrvatsku, kao i hrvatski državljani koji nemaju prebivalište ili boravište u njoj, mogu saznati odgovore na sva pitanja za ulazak u tu zemlju na jednom mjestu.