Festival kulture “Slovo Gorčina” – 50 godina postojanja

  Festival kulture “Slovo Gorčina” – 50 godina postojanja

  Festival kulture “Slovo Gorčina” ove godine obilježava pedeset godina postojanja. Tim povodom će se od 30. jula do 1. augusta u Stocu održati brojne kulturne, umjetničke i književne manifestacije.

  Ovogodišnji program festivala počinje u petak, 30. jula u 20 sati, na tradicionalno najvažnijoj lokaciji za Slovo Gorčina – nekropoli stećaka Radimlja, na kojoj je ova manifestacija davne 1971. godine i započela.

  U okviru ceremonije otvaranja bit će održana i svečana akademija, te proglašenje dobitnika nagrade “Mak Dizdar” za najbolju neobjavljenu zbirku poezije u 2021. godini. Posjetioci će nakon toga uživati u poetsko-plesnom performansu “E da ednom prestanu gorčine…”, zasnovan na Makovim stihovima u režiji sarajevske režiserke Sabrine Begović – Ćorić. Prvu noć festivala u Makovoj hiži će nastupiti Kir, beogradski elektro – akustični muzičar, uz video projekcije Blagočestivog Boba.

  Za razliku od prethodnih godina, festival ove godine donosi i filmsko platno te će se prikazati dokumentarni film “Indexi” autorskog dvojca Zorana Kubure i Bojana Hadžiabića u produkciji BHRT-a, te razgovor o filmu i albumu “Modra rijeka”. Pored autora filma će učestvovati i Fadil Redžić, Vesna Andree Zaimović, te Nenad Rizvanović.

  Istu večer će nastupiti austrijski ansambl “Orient Okzident Express” na kampu “Heaven In Nature”, a nakon toga će biti održan jam session Alexa Elene i AudioInFunktion.

  Završni dan festivala, u saradnji s Buybookom, u Makovoj hiži promoviše se zbirka prošlogodišnje dobitnice nagrade “Mak Dizdar”, mlade splitske pjesnikinje Sare Kopeczky Bajić. Nakon toga će biti upriličeno otvorenje izložbe “STEĆAK.3D” Fondacije Mak Dizdar. Na tribini “Književnost i ‘bosanski duh'” u Šarića kući govoriće Alija Pirić, Zlatko Topčić i Vahidin Preljević, nakon čega će književnik Semezdin Mehmedinović moderirati program “Buybook predstavlja: Elvedin Nezirović i Adnan Repeša”.

  Festivalski program treći dan ponovno donosi filmsko platno i prikazivanje filma “Scream for me Sarajevo” režisera Tarika Hodžića i scenariste Jasenka Pašića, te razgovor u kojem učestvuju Jasenko Pašić i Alex Elena. Program završava koncertom Nermina Alukića Čerkeza, poznatog interpretatora etno muzike, u Makovoj hiži.

  Svi zainteresirani pozvani su da posjete festival od 30. jula do 1. augusta i uživaju u bogatom programu ovog jubileja pod stolačkim svodom.

  Program festivala

  Festival kulture “Slovo Gorčina” organizira se zahvaljujući partnerima i sponzorima festivala: Federalno ministarstvo kulture i sporta, OSCE, EU Info Centar, Fondacija Mak Dizdar, La Terra Nostra, Ministarstvo kulture i sporta KS, Buybook, Austrijski kulturni forum.