Gazi Husrev-Begov Bezistan

Gazi Husrev-Begov Bezistan

Bezistan je tržnica ili trgovačka kuća u bazaru, odnosno čaršiji. Napravljena je uglavnom od kamena, pokrivena sistemom više kupola ili bačvastim svodom. Uz glavnu prostoriju u kojoj se trguje često su u nizu smjšteni, poput boksova ili spremišta, dućani sa skupocjenom robom i zanatske radnje.

 

Bezistani su građeni u periodu Osmanske vladavine, a u Bosni i Hercegovini većinom u Sarajevu, Mostaru i Travniku. Do danas sačuvani bezistani u Sarajevu su Brusa bezistan, danas muzej u Sarajevu i Gazi Husrev-begov bezistan koji i danas služi trgovini i nalazi se na glavnoj sarajevskoj šetnici.

1383648_732190976797703_557054084_n

Ovaj masivni kameni objekat bazilikalnog tipa proteže se u dužini od 109 metara duž istoimene ulice. Izgradili su ga 1540 godine dubrovački majstori po nalogu tadašnjeg bosanskog sandžakbega Gazi Husrev-bega. Imao je tada 52 dućana poredana u dva niza u unutrašnjosti objekta i trećim nizom dućana sa njegove vanjske strane, uz ulicu Kujundžiluk. U njemu se prodavala tekstilna, uglavnom uvezena roba. Središnji zasvođeni prostor na zapadnoj strani građevine nekada je služio kao veza sa avlijom Gazi Husrev-begovog Tašli hana koji je bio sastavni dio ovog trgovačkog kompleksa.

1-14

Iz ulica Kujundžiluk, Ferhadija i Branilaca Sarajeva vode ulazi u sarajevski bezistan koji i danas služi svojoj trgovinskoj namjeni.

Gazi Husrev-begov bezistan sa dućanima u Sarajevu je proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine

 

„Tašlihan i Bezistan dijelili su uvijek vijerno sudbinu grada Sarajeva. U dobra i stara vremena bijaše tu zlatno vrelo, iz koga je izviralo blagostanje i bogatstvo Sarajlija, koje je bilo toliko na glasu, da mu se stari putopisci ne mogoše dosta načuditi, a u crne dane, kada bi se – osim kuge – najveći dušmanin sarajevski, požar, gradom razbjesnio, patili su od njega i Bezistan i Tašlihan.“ –

dr. Ćiro Truhelka u svojoj knjizi „Gazi Husrev-beg-njegov život i njegovo doba“