Njemački put bajki

Njemački put bajki

‘Jednom davno, davno, davno, živjela je prelijepa princeza kože bijele poput snijega a kose tamne poput noći…’, početak je fantastičnog klasika braće Grim Snjeguljica, ali priznat će te i mnogih drugih poput žaba-kralja, Ivica i Marica, Crvenkapica, Pepeljuga…

1

Steinau der Straße, mjesto gdje su poznati autori živjeli tijekom svog djetinjstva

Dvadesetak kilometara od Frankfurta smjestio se na rijekama Majna i Kincig Hanau, grad od nepunih sto hiljada stanovnika. Nadaleko je poznat po braći Grim – ovdje su prije jedno i po stoljeće nastale čuvene bajke, a i gramatika njemačkog jezika.

Rukopisi Braća Grim ne sadrže samo bajke već i mitove, nordijske sage, legende, razne vidove usmene narodne književnosti i brojne priče o životinjama. Za one koji žele doživjeti čak i na trenutak opise koje nam prenose slavna braća, otvoren je i dostupan put njemačkih bajki. Cijeli put je 600 km duga maršuta, a polazište je od grada Hanau, u blizini Frankfurta, u sjevernoj Njemačkoj, tačnije od spomenika braće na hanauškom trgu Neustädter Marktplatz . Naime posjetioci imaju mogućnosti proći kroz gradove i sela gdje su braća Grim živjeli i radili, pa se putovanje pretvara u nezaboravan i jedinstven doživaljaj kroz srednjovjekovna naselja, dvorce i kule.

2

U selu Bergfreiheit nalazi se “Kuća Snjeguljice” čiji interijer čine i sobe sedam patuljaka, style kape i sedam malih kreveta. Naravno, pored Grimovih priča tu je i vezana lokalna pripovjed, a u ovom slučaju riječ je o Margaretha von Waldeck, lokalnoj ljepotici čije je maćeha natjerala da se preseli u inozemstvo, da bi u svojoj 21 godini umrla,očito zatrovana.

3

Snjeguljica kuća u selu Bergfreiheit

Rukopisi braće Grim koji se čuvaju u njihovom muzeju u Kaselu uvršteni su 2005. godine u UNESCO svjetsku kulturnu baštinu dokumenata. Festival bajki u Hanau prvi je put organiziran 1985. u parku dvorca Philippsruhe i dosad je očarao više od milijun posjetitelja.

Više o Njemačkoj saznajte OVDJE

Elvira Leka, Furaj.ba

000-3

Arcadia Hotel Hanau