Izložba Vedada Šabanadžovića – bijeg u iskričave i čudesne svjetove stripa

  Izložba Vedada Šabanadžovića – bijeg u iskričave i čudesne svjetove stripa

  Galerija “Bosna zemlja Božije milosti” koja se nalazi u sarajevskom naselju Dobrinja otvorila je svoja vrata u subotu, 31. oktobra za izložbu slika, stripa, karikatura i ilustracija autora Vedada Šabanadžovića.

  “Konceptualni motiv izložbe, ali i cjelokupnog opusa je bijeg od surove stvarnosti u vesele, iskričave i čudesne svijetove slikarstva, karikature, humora, iluzija, realnih i nadrealnih događaja i likova. Nešto što nam je potrebno baš u ovom današnjem svijetu punom strahova i borbe za zdrav razum”, kazao je Vedad Šabanadžović, autor izložbe.

  Vedad je inače jedan od polaznika nekadašnje Sarajevske škole stripa, koja je djelovala od 2006. do 2008. godine, s ciljem oživljavanja strip-scene u gradu i pružanjem mogućnosti mladim ljudima da se uključe u široki spektar aktivnosti iz oblasti edukacije, umjetnosti i kulture.

  Svijetli i suptilni krajolici, nježna i vrckava, skoro nestvarna Maza, te ilustracije junaka iz svijeta stripa, kroz iskričave tonove bosanskog duha, jezika i smisla za humor, satiru i realnost govore o svestranom i kompletnom umjetniku, kome su svi segmenti umjetnosti, poetike i osjećaj za stvarnost do u tančine poznati. Čak i kada njegovi nijemi crteži govore sve jezike svijeta. Izložba će biti otvorena 14 dana.

  Galerija „Bosna zemlja Božije milosti“ se nalazi u ulici Trg Sarajevske olimpijade bb, na Dobrinji III.