Kako je protekla novogodišnja čarolija u Sarajevu – četiri dana najluđe zabave...

  Kako je protekla novogodišnja čarolija u Sarajevu – četiri dana najluđe zabave za sve generacije

  Prvi dan 2019. godine, tačno u 00:00 Sarajevom su odjekivali stihovi „Zajedno smo rasli grade ja i ti, isto plavo nebo poklonilo nam stih…”. Pjevao ih je Hari Mata Hari koji je u Novu godinu uveo više od 10 000 Sarajlija i turista iz cijelog svijeta koji su novu godinu odlučili dočekati u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Koncert Harija Mata Harija bio je šlag na torti koju su Gradska uprava Sarajeva i Turistička zajednica KS poklonili svojim građanima i posjetiocima.

  Hajdemo u planine

  Zabavnih sadržaja bilo je i cijelom gradu ali i na olimpijskoj ljepotici Bjelašnici.  Već 29. decembra legendarno Bijelo Dugme, na čelu sa Goranom Bregovićem, zabavljalo je posjetitelje Bjelašnice. Više od dva sata, svi su uživali u bezvremenskim hitovima koje su pjevali Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa.

  Zabava je nastavljena i sljedeći dan, 30. decembra, koncertom mladih muzičara iz MuzikArt-a na trgu ispred katedrale Srca Isusova, uz prisustvo velikog broja građana, gostiju i turista.

  Gosti i posjetioci koncerta “Novogodišnja rapsodija” bili su u prilici da poslušaju najljepše i najpoznatije evergreene i klasične kompozicije.

  “Ovim iz Sarajeva šaljemo poruku da oduvijek i zauvijek biramo kulturu kao stil života, te da su naši ciljevi utemeljeni na ispravnim i plemenitim vrijednostima”, saopćili su organizatori.

  Posjetitelji su plesali uz filmske hitove, te klasične evergreene, a ni valcer nije izostao.

  Prisutne je naročito oduševio onaj kojeg je poznati glumac Anthony Hopkins komponovao prije 50 godina. Hor “Sevdalinke“ priredio je omaž velikim pjevačima, a koncert je završen čuvenim Radetzky march-om.

  Doček Nove godine u Sarajevu, noć za pamćenje

  Sarajevo centar regije

  U najluđoj noći Sarajevo je bilo jedan od najposjećenijih gradova u regionu i tako je opravdan ovogodišnji slogan pod kojem su promovisani novogodišnji događaji “Sarajevo centar regije”.

  Tom su činjenicom naročito zadovoljni u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo. Direktor TZKS Midhat Hubijar istakao je da su, još uvijek nezvanični podaci, pokazali da je ove godine u Sarajevu bilo više turista nego prethodne.

  “Građanima Sarajeva i svim posjetiteljima priredili smo nezaboravno novogodišnje iskustvo. Broj ljudi koji su odlučili na otvorenom dočekati 2019. godinu i osmjesi na njihovim licima najbolje dokazuju tu tvrdnju kao i činjenica da je sve proteklo bez i jednog incidenta. To je nama podstrek da već počnemo planirati narednu godinu i da se potrudimo da bude mnogo bolja nego sve prethodne. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti” – dodao je Hubijar.

  Eldin Huseinbegović i Hari Mata Hari u novogodišnjoj noći pjevali su pred najmanje 10 000 ljudi. A trg ispred Vječne vatre bio je pun do 4 sata iza ponoći.

  Istu noć, održan je i tradicionalni koncert Sarajevske filharmonije. Dvorana Narodnog pozorišta Sarajevo bila je ispunjena do posljednjeg mjesta.

  Pod dirigentskom palicom Samre Gulamović orkestar je ispratio staru i najavio Novu 2019. godinu.

  “Bolje letim sam nego što letim s tobom”

  Prvu noć nove godine temperatura je u glavnom bh. gradu pala ispod 0 ali nisu to osjetili oni koji su i treću noć za redom uživali u poklonu Gradske Uprave Grada Sarajeva i Turističke zajednice KS. Legendarni Đuro je sa svojom Bombaj Štampom na fenomenalnom koncertu ispred Vjećne vatrne atmosferu doveo do usijanja.

  Stare hitove posjetitelji su pjevali u glas, a bend ih je samo nizao; “Mali motorin”, “Bolje letim sam”, “Dubrovački trubaduri”, “Jogging across Alipašino Polje”, “Ludnica”, “Nedim”…

  Iako zvaničnih podataka o tome koliko je turista uživalo u glavnom gradu BiH za Novu godinu još nema, do sada prikupljeni pokazuju da bi Turistička zajednica Kantona Sarajevo mogla biti itekako ponosna. Prema zvaničnim podacima u prvih 11 mjeseci 2018. godine Sarajevo je posjetilo više od 500 000 turista i ostvareno je više od 1,1 milion noćenja. Ukoliko se nastavi prošlogodišnji rast ova godina zaista bi mogla biti najuspješnija u modernoj historiji Bosne i Hercegovine.

  SHARE
  Prethodni članakTekija u Vukeljićima
  Naredni članakKasaba na granici