Misteriozne kamene kugle u BiH

Misteriozne kamene kugle u BiH

Kamene kugle u BiH su otkrivene na više lokacija i većinom su manjih dimenzija, ali ima i onih većih promjera i teških po nekoliko tona

Kamene kugle u Bosni i Hercegovine su dio svjetskog nedovoljno objašnjenog fenomena i od davnina predstavljaju misteriju stanovnicima, ali i istraživačima. Osim ko nas, kamene kugle se nalaze i u drugim krajevima svijeta; od Meksika, Kostarike, Novog Zelanda, Hrvatske, pa do Turske…

NAJVEĆA KAMENA KUGLA NA SVIJETU

Kamene kugle u BiH su otkrivene na više lokacija i većinom su manjih dimenzija, ali ima i onih većih promjera i teških po nekoliko tona. Na području Zavidovića pronađeno ih je 60 i nalaze se na 11 lokacija, dok naselje Grab-Mećevići predstavlja najveće nalazište kamenih kugli u Evropi. U ovom mjestu se nalazi preko 20 kugli iznimno lijepog i pravilnog oblika, a desetine njih su uništili mještani zbog legendi koje su postojale.

Prije nekoliko godina u mjestu Podubravlje, također u Zavidovićima, pronađena je najveća kamena kugla na Starom kontinentu, a možda čak i u svijetu. Njen radijus iznosi oko 1,5 metar i procijenjena je da teži oko 37 tona. Činjenica da se najveća kamena kugla nalazi baš u srcu BiH, postala je mamac za brojne posjetitelje i istraživače. Od 2006. godine, kada su počela istraživanja, Zavidoviće su posjećivali vrhunski arheolozi i geolozi kako bi utvrdili o čemu se ovdje zaista radi. Do sada je kugle ispitivalo oko 70 istraživača i stručnjaka, ali konačan sud o tome kako su kugle tačno nastale, nikada nije donesen.

KUGLE NA LOKACIJAMA ŠIROM BIH

Još jedna fascinirajuća kamena kugla, druga po veličini u BiH, otkrivena je u Slatini kod Laktaša. Teška je blizu 10 tona, a ima prečnik od oko dva metra. Upravo zbog nje sve više turista i drugih znatiželjnika dolazi u Slatinu u želji da obiđu, dodirnu ili fotografišu kamenu gromadu, uvjereni da će to poboljšati njihovo zdravlje i ojačati duh.

Kamene kugle pronađene su i u Velikoj Kladuši u naselju Zborište, u neposrednoj blizini granice s Hrvatskom, u šumovitom predjelu ispod vrha brda Grljavac. Ukupno su otkrivene četiri kugle, a danas su na tom lokalitetu ostale dvije velike, dok su druge dvije, koje su znatno manje, premještene nedaleko od mjesta nastanka i nalaze se na privatnim posjedima dvojice mještana. Kugle slične ovima pronađene su i u okolini Vareša, Banjaluke, Kaknja, Maglaja, Žepča, Teočaka, Olova i Gračanice.

Ono što predstavlja najveću misteriju vezano za bosanskohercegovačke kamene kugle je saznanje da je nekoliko radiestezista mjerilo utjecaj energije kamenih kugli na bioenergetsko polje posjetitelja. Mjerenja s PIP kamerom britanskog stručnjaka dr. Harry Oldfielda pokazuju da u slučaju interakcije čovjeka i kamene kugle dolazi do mijenjanja energetskog polja i kugle i čovjeka, odnosno da energetsko polje postaje svjetlije i veće. Zabilježeno je širenje aure, a time i rast imuniteta. Zato ne čudi činjenica da kugle obilaze turisti koji vjeruju u auru i u postojanje energetskog polja, te da baš na ovim kuglama vrše razne rituale poput plesa, joge i meditacije.

Dok jedni tvrde da su kugle ostaci meteorita koji su nekada davno pali na ova područja, drugi smatraju da su kugle zapravo djelo neke drevne civilizacije, a treći su mišljenja da se radi o prirodnoj pojavi nastaloj nakon povlačenja glečera. Neovisno o njihovom nastanku, svi stručnjaci su u jednom saglasni, a to je da ove kamene kugle i dalje predstavljaju fenomen kojem se dive svi oni koji su imali priliku vidjeti ih.