Muzička poslastica u izvedbi Sarajevo Big Banda i Uroša Perića

  Muzička poslastica u izvedbi Sarajevo Big Banda i Uroša Perića

  Publika u sarajevskom Domu mladih sinoć je imala priliku da po prvi put uživa u najpopularnijim hitovima američkog kompozitora i izvođača, pionira bluesa, Raya Charlesa, koje su izvodili slovenački blues, soul i jazz pijanista i pjevač Uroš Perić uz pratnju Sarajevo Big Benda, a pod  dirigentskom palicom Ranka Rihtmana.

  Veliki koncert održan je u organizaciji Udruženja Saraj Pro – Brass, a reakciju publike i energiju koja se osjetila u dvorani Doma mladih izvođači će dugo pamtiti.

  „Ovo je bilo sjajno. Prezadovoljan i presrećan sam, jer već sedam godina imam želju da nastupam u Sarajevu. Imali smo samo jednu zajedničku probu, ali entuzijazam, srce i duša se vide kod muzičara iz Sarajevo Big Banda. Bh. narod voli dobru muziku i htjeli smo da bude merak. I merak smo na kraju i imali „ izjavio je Uroš Perić kojem je ovo bila 25. država po redu u kojoj je nastupio.

  Na repertoaru koncerta našle su se i  njegove tri autorske pjesme „B For Blues“, „Without you I’ve got nothing but misery“ i „Darling, I believe in you“. U postavi Sarajevo Big Banda sinoć su bila i trojica solista iz Bundes jazz orkestra iz Savezne Republike Njemačke (BuJazzo): Philip Dornbush na saksofonu, Gregor Sperzel koji svira trombon i Janos Loeber na trubi.

  „Strašno mnogo nam znači razmjena kolega, smisao sviranja jeste da ljudi surađuju i imaju interakciju, da u orkestar dolaze novi ljudi, jer tako širimo prijateljstva, muzička iskustva. To nam daje volju da napredujemo i da se dokazujemo na tom polju“ kazao je Faik Lačević, bubnjar Sarajevo Big Banda i predsjednik Udruženja Saraj Pro – Brass.

  Maestralne izvedbe hitova pionira bluesa Raya Charlesa sinoć su zvučale sjajno zahvaljujući i dirigentu Ranku Rihtmanu, složili su se sinoć fanovi jazz, blues i soul muzike, uz poruku da je Rihtman napravio savršen spoj Sarajevo Big Benda i Uroša Perića.

  „Big band je tijelo koje je oduvijek davalo osnovu za razvoj i napredak svih muzičara. Bilo bi dobro da institucije stanu iza ovih ljudi, koji zaista jako puno ulažu u to. Ipak, sve poteškoće u pripremanju koncerta i sve ostale prepreke postanu jako male kada se osjeti ovakva reakcija od publike“ oduševljen je bio Ranko Rihtman.

  Koncert su podržali: Grad Sarajevo, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, Goethe-Institut u Sarajevu, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, McCann Sarajevo i Metromedia.