New York noću

New York noću

Cio svijet na jednom mjestu, sve rase i kulture, neboderi, Wall Street, restorani, šoping, neviđeni klubovi, urbane face, slavne ličnosti… Jednostvano prijestonica savremenog svijeta.

New York je najveći grad Sjedinjenih Američkih Država, a puno ime mu je New York City, iz razloga da bi ga se razlikovalo od istoimene savezne države u kojoj se grad nalazi, sa posve specifičnim nadimkom Big Apple (Velika Jabuka).

New York, svjetla najpoznatijeg horizonta  nastojao je zabilježiti britanski fotograf Jason Hawkes iz helikoptera noću. Rezultat su nevjerovatne fotografije koje ostavljaju bez daha. Područje koje definitivno ne spava, zaključuju svi koji se u dva sata ujutro nađu na ulicama.

Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens i Staten Island su metropolitanski dijelovi New Yorka i kao takvi su gospodarski najznačajnije regije svijeta. Arhitekturne znamenitosti su zaista brojne, 500 galerija, oko 150 muzeja, više od 100 kazališta te više od 17.000 restotrana. Staromodne gradske kuće stoje uporedo sa staklenim neboderima, pa se gotovo na svakom koraku može vidjeti spoj skromnog i ekstravagantnog.

Ukoliko vas privuku svjetla New Yorka mi vam preporučujemo 5 stvari koje obavezno morate imati na svojoj listi:

 

1.      Doživite Central Park

Central Park pokriva površinu od 3,4 m2 u samom centru Manhattana i prava je oaza koja pruža pravi odmor i relaksaciju. Park je potpuno uređen i sadrži nekoliko prirodnih jezera i ribnjaka, širokih staza za šetnju, jahačku stazu, dva klizališta, zoološki vrt, stakleni vrt i rezervat za životinje. Ono što je odlično kod Central Parka je činjenica da, bez obzira koliko se tamo ljudi nalazi, uvijek ima dovoljno mjesta da pobjegnete od svega.

 

2.      Ručajte na nekom od uličnih štandova!

U New Yorku je čak i ulična hrana odlična, a nalazi se gotovo na svakom koraku. Užina je specijalitet New Yorka, slastice i ledeni čaj u usputnim kafićima u Upper East Sideu ili začinjeni huevos rancheros i sirupasta kubanska kafa iz autentične East Village kantine.

 

3.      Pogledajte show na Broadwayu

Doživite imaginarni svijet raskošnih setova, kreativnih kostima, romantičnih heroina i prinčeva na bijelom konju, raskošnih mjuzikala i zapetljanih drama.

 

4.      Otiđite na organizirano razgledavanje

Prostora za razgledanje ima zaista mnogo, a jedna od velikih prednosti su i široko otvoreni oblici transporta. Empire State Building i Kip slobode je nešto što nikako ne smijete propustiti vidjeti. U Empire State Buildingu nalazi se vidikovac do kojeg se može popeti u jednom od 73 art deco liftova. Do promatračnice stiže za samo 45 sekundi. Kip slobode, Americi je darovala Francuska prilikom stote godišnjice potpisivanja Američke deklaracije o nezavisnosti. Danas je na popisu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine.

 

5.      Oosjetite Muzej moderne umjetnosti

U ovom posebnom mjestu možete vidjeti djela Moneta, Van Gogha, Andyja Warhola, Jacksona Polloocka, Salvadora Dalija i Fride Khalo.

 

Uživajte u prizoru!

New York Pass omogućuje jeftinije ulaznice na više od 50 mjesta, besplatan vodič na 140 strana te popuste u robnim kućama Bloomingdale’s i Macy’s.

 

 

Elvira Leka, Furaj.ba

SHARE
Prethodni članakNovi Sad
Naredni članakBicikliziraj se u Tivtu